Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Για τη συνένωση Τυχερού - Φέρες

Οι πολίτες του Δήμου Τυχερού εκφράζουμε την έντονη αντίδραση στην πρόταση νόμου για το χωροταξικό του προγράμματος ‘Καλλικράτης’ στην περιοχή μας λόγω του ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια που θέτει το ίδιο το πρόγραμμα.
Το σχήμα που δημιουργείται με τις συνενώσεις Δήμου Σουφλίου, Τυχερού και Ορφέα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο γιατί αφενός η έκτασή του είναι 1.325 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ( η μεγαλύτερη στον Έβρο) και ο πληθυσμός είναι ο μικρότερος στον Έβρο, αφετέρου δεν πληρεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θέτει ο ίδιος ‘Καλλικράτης’.
Επίσης δεν συντρέχει κανείς λόγος οι Φέρες να ενσωματωθούν στον αστικό Δήμο της Αλεξανδρούπολης, γιατί δεν υπάρχουν κοινά στοιχεία αυτών των Δήμων

Ο Δήμος Φερών και ο Δήμος Τυχερού προέρχονται από εθελούσια συνένωση το 1986 και με περαιτέρω συνενώσεις το 1998 αποτελώντας πρότυπο ανάπτυξης και παράδειγμα προς μίμηση για την εφαρμογή του Καποδίστρια το 1998.
Μάλιστα ο Δήμος Τυχερού βραβεύτηκε και από την Ακαδημία Αθηνών για την αναπτυξιακή πορεία που είχε.
Ο Δήμος Φερών διαθέτει πιστοποιημένη διαχειριστική επάρκεια και πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: 2000, είναι άριστα οργανωμένος, και έτσι εξασφαλίζεται η λειτουργική επάρκεια

Οι δύο δήμοι είναι κατεξοχήν αγροτικοί δήμοι με παραγωγή αρκετών επώνυμων προϊόντων και με κοινά όλα τα χαρακτηριστικά που προβλέπει ο ‘Καλλικράτης’
Η αναπτυξιακή τους πορεία θα συνεχιστεί μόνο αν αυτοί οι δήμοι αποτελέσουν ένα ενιαίο σχήμα και εμείς οι υπογράφοντες συμφωνούμε με τα ομόφωνα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων του Δήμου Φερών και Τυχερού, καθώς επίσης και με την απόφαση της ΤΕΔΚ για τη δημιουργία αυτού του Δήμου.
Ενός Δήμου που θα είναι ισχυρός, λειτουργικός και αποτελεσματικός ο οποίος θα λειτουργήσει σαν ένα κέντρο τοπικής ανάπτυξης.

Η έδρα του Δήμου θα είναι στις Φέρες, γιατί υπάρχουν όλες οι υποδομές και είναι άρτια οργανωμένος, ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες σε όλους τους δημότες.
Καθολική η προθυμία των πολιτών του Δήμου Τυχερού στην υπογραφή του κειμένου για τη συνένωση των δυο Δήμων.
Το σύνολο των υπογραφών αναμένεται να αγγίξει το 100% των δημοτών του Δήμου
Ήδη σε μια ώρα που κυκλοφόρησε το κείμενο, το υπέγραψαν πάνω από 300 πολίτες του Δήμου Τυχερού!

Περιοδικό Βορέας - Αφιέρωμα "Η Εκπαιδευτική Παράδοση του Σουφλίου"Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο της πρώτης δασκάλας του Σουφλίου Σταμάτας Τόλκα και 100 χρόνων από τη γέννηση του δασκάλου Λεωνίδα Τερζούδη, ο εκδότης διευθυντής του "ΒΟΡΕΑ" Σταύρος Παπαθανάκης είχε προτείνει την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης που θα αναδείξει και θα τιμήσει αυτήν ακριβώς την παράδοση που χαρακτηρίζει το Σουφλί ως μια "δασκαλομάνα" και "δασκαλοχώρι". Το πρώτο βήμα έγινε με αυτό το αφιέρωμα με τη συνεργασία του νέου Σουφλιώτη ερευνητή Ζήση Φυλλαρίδη και εξαιρέτων Σουφλιωτών που μας τιμούν με τα κείμενα τους.
Το αφιέρωμα υπογράφουν οι: Ζήσης Φυλλαρίδης(Ερευνητής), Χρήστος Κακαλής (Εκπαιδευτικός), Κωνσταντίνος Γλύστας(τ.Καθηγητής ΤΕΙ) και Ευστράτιος Φούσκας (Πρόεδρος του Συλλόγου Σουφλιωτών Θεσσαλονίκης)

Πρόταση για επτά δήμους στον Έβρο κατέθεσε η ΤΕΔΚ

Τη δημιουργία επτά δήμων και όχι πέντε, που προτείνει η κυβέρνηση για το νομό Έβρου, ζητά η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, με ψήφισμά της, στο οποίο κατέληξαν, μετά από μια πολύωρη και ιδιαίτερη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Διδυμότειχο. Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης του νομού, συμφωνούν με το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», παρά τις παρατηρήσεις και τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν, ενώ δεσμεύονται να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Και ενώ για το γενικό πλαίσιο φάνηκε πως υπήρξαν ηπιότερες τοποθετήσεις, για το χωροταξικό διαφοροποιούνται από την πρόταση της κυβέρνησης και προτείνουν τη δημιουργία επτά δήμων. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει τους εξής δήμους: 1)Αλεξανδρούπολη –Τραϊανούπολη, 2)Σαμοθράκη, 3)Φέρες-Τυχερό, 4) Σουφλί -Ορφέας, 5)Διδυμότειχο - Μεταξάδες, 6)Ορεστιάδα και 7) Κυπρίνος-Βύσσα -Τρίγωνο (να αποτελέσουν ένα δήμο και να μην συνενωθούν με την Ορεστιάδα, όπως προβλέπεται)
Η παραπάνω πρόταση, υποστηρίχθηκε και διακινήθηκε από το Δήμο Φερών, ενώ προηγήθηκαν δύο προτάσεις από την πλευρά του κ. Τοκαμάνη.
Η πρώτη έλεγε, πως πρέπει να υπάρξει αναβολή στην υπόθεση του «Καλλικράτη» προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαβούλευση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τους πόρους και τα οικονομικά ζητήματα. Η άλλη πρόταση του προέδρου της ΤΕΔΚ, μιλούσε για δημιουργία επίσης επτά δήμων, που θα είχαν ως εξής:
1) Αλεξανδρούπολη Τραιανούπολη,
2) Σαμοθράκη,
3) Φέρες-Σουφλί Τυχερό,
4) Ορφέας
5) Διδυμότειχο - Μεταξάδες,
6) Ορεστιάδα
7) Τρίγωνο- Βύσσα -Κυπρίνος.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Αλεξανδρής τάχθηκε υπερ του «Καλλικράτη» καθώς, όπως υποστήριξε «υπάρχουν πολλά θετικά και διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια», ενώ υπήρξαν μια σειρά από τοποθετήσεις που επεσήμαναν τα σοβαρά προβλήματα τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που θα δημιουργηθούν.
Τους αυτοδιοικητικούς του Έβρου, περίμεναν στο χώρο της συνεδρίασης οι υπάλληλοι των δήμων, όπου τους « υποδέχτηκαν» με πανό που έγραφε «Απλήρωτοι Υπάλληλοι», προκειμένου να αναδείξουν για άλλη μια φορά το πρόβλημά τους.
Την συνεδρίαση της ΤΕΔΚ παρακολούθησε και χαιρέτησε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ.Δαμασκηνός, ο Έπαρχος Βορείου Έβρου, κ. Π. Αντωνιάδης, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε και του Συνασπισμού, κ.κ.. Σ. Γκατζίδης και Κ.Πανταζίδης, οι οποίοι στάθηκαν κριτικά και αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο.
εφημερίδα η Γνώμη

Έκφραση

Ο Γιώργος Παπανδρέου φτερνίζεται, ο Dow Jones γκρεμίζεται! >>Ν.Μ.Π.

text protagon

Συνεδρίαση ΤΕΔΚ Έβρου

Σε κλίμα έντασης συνεδρίασε χθες  το πρωί και μέχρι αργά το μεσημέρι η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων προκειμένου να κατατεθούν οι αντιρρήσεις αλλά και τα αιτήματα που θα τεθούν στο Υπουργείο προς διαβούλευση.
Το πρωί μιλώντας στον status ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Διδυμοτείχου ,Χρήστος Τοκαμάνης , δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του για την συνένωση του Διδυμοτείχου μόνο με τον Δήμο Μεταξάδων. Επανέλαβε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος λέει ψέματα ως προς το γεγονός ότι ΤΕΔΚ Έβρου ήταν από τις ελάχιστες ενώσεις που δεν κατέθεσαν πρόταση.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στον Δήμο Φερών με τον Δήμαρχο Γιώργο Ούστογλου να επιρρίπτει ευθύνες σε ΤΕΔΚ και Δήμο Τυχερού. Για την Τοπική Ένωση του Έβρου αναφέρει πως δεν έδρασε άμεσα , ενώ τονίζει πως παρά το γεγονός ότι υπήρχε συμφωνία για συνένωση με τον Δήμο Τυχερού το Δημοτικού Συμβούλιο του Τυχερού έστειλε την τελευταία στιγμή διαφορετικό ψήφισμα στον Υπουργό Εσωτερικών. Σε ότι αφορά το δικό του μέλλον αρκέστηκε να πει πως θα είναι παρόν στις εξελίξεις χωρίς ωστόσο να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλεξανδρής τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθούν ισχυροί δήμοι ικανοί να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Συμπλήρωσε πως οι αυτοδιοικητικοί δεν θα πρέπει να εμπλέκουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες με την μεγάλη Διοικητική Μεταρρύθμιση που έγινε.

status

1.200 δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ

Τη λειτουργία 1.200 δημοτικών ηλεκτρονικών ΚΕΠ προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του «Καλλικράτη». Πρόκειται για ένα είδος ΑΤΜ μέσω του οποίου οι δημότες θα μπορούν να τυπώνουν πιστοποιητικά, δικαιολογητικά και ό, τι έγγραφα του δήμου χρειάζονται.

Για τον σκοπό αυτόν θα εκδοθούν οι λεγόμενες «έξυπνες κάρτες» (κάτι αντίστοιχο με τις κάρτες των τραπεζών) οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στον δημότη να μπορεί με τον κωδικό του να τυπώνει από τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ τα χαρτιά του 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 98 οι δήμοι συνιστούν ειδικό αυτοτελές γραφείο για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες ή στα αρμόδια Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Προβλέπεται ακόμα να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες με τρόπο τέτοιο, ώστε να καταστούν διαλειτουργικά τα συστήματα.

Τέλος, θεσμοθετείται ο «Συμπαραστάτης του Δημότη», ο οποίος θα εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και θα αναφέρεται στον «Συνήγορο του Πολίτη». Ο ρόλος του είναι η υποδοχή αιτημάτων των δημοτών και η διαμεσολάβησή του για την επίλυση προβλημάτων κακοδιοίκησης.

Σοκ τα νέα οικονομικά μέτρα :

Πολύ σκληρά, με πρωτοφανείς κοινωνικές επιπτώσεις, είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο πρωθυπουργός τούς ανακοίνωσε τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει η τρόικα ως προϋποθέσεις για την παροχή του «πακέτου διάσωσης» από ΕΕ και ΔΝΤ.

Η βοήθεια θα είναι της τάξης των 120 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πάρει ποτέ χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα
  • Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα
  • Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα
  • Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
  • Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης
  • Αύξηση του ορίου των απολύσεων
Η πιθανή ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα γίνει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως έχει τη μορφή επιδόματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα περιλαμβάνεται στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, των αποζημιώσεων κ.λ π

Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει νέα αύξηση στον συντελεστή του ΦΠΑ κατά δυο μονάδες στο 21% και κατά μια μονάδα στο 10 % .

Δεν θα υπάρξει αναπτυξιακή υστέρηση εφόσον συνενωθεί ο δήμος Φερών με την Αλεξανδρούπολη…

Τη διαβεβαίωση ότι εάν τελικά ο δήμος Φερών συνενωθεί με το δήμο Αλεξανδρούπολης, δεν θα υστερήσει αναπτυξιακά, έδωσαν στο σύνολό τους οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη πρόταση συνένωσης βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των κατοίκων των Φερών, οι οποίοι αντιπροτείνουν τη συνένωσή τους με το Τυχερό. Σε δηλώσεις τους, οι τέσσερις επικεφαλής των παρατάξεων μειοψηφίας, τόνισαν ότι θα ήταν προτιμότερο η συνένωση αυτή να είναι «εθελοντική» και «δημοκρατική», υπογράμμισαν πάντως πως «έστω και με τον τρόπο που προωθείται, η συνένωση με το δήμο Φερών δεν θα ταράξει, αντίθετα θα ενισχύσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Αλεξανδρής, τόνισε πως «η χωροταξία του “Καλλικράτη” είναι δευτερεύον θέμα, καθώς εκείνο που προέχει είναι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που δίνει πολλές δυνατότητες στους δήμους να ενισχύσουν της δομές τους σε τομείς όπως η Εκπαίδευση και η Υγεία».

Σαν σήμερα :Σαν σήμερα 30 Απριλίου γεννήθηκε ο ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής,  Νίκος Γκάτσος .Ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, ο Νίκος Γκάτσος παραμένει μία ξεχωριστή περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα. Με μία μόνο ποιητική σύνθεση στο ενεργητικό του, την περίφημη και αξεπέραστη «Αμοργό», που έγραψε κατά την περίοδο της Κατοχής, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές μας.

Νίκος Γκάτσος - Έλα σε εμένα .

Αν κουραστείς απ' τους ανθρώπους
κι ειν' όλα γύρω γκρεμισμένα,
μην πας ταξίδι σ' άλλους τόπους,
έλα σε μένα, έλα σε μένα.

Κι αν πέσει απάνω σου το βράδυ

με τ' άστρα του τ' απελπισμένα,
μη φοβηθείς απ' το σκοτάδι,
έλα σε μένα, έλα σε μένα.

Έλα και γείρε το κεφάλι

στα χέρια μου τ' αγαπημένα,
να ζήσεις τ' όνειρο και πάλι,
έλα σε μένα, έλα σε μένα.

Κι αν δεις καράβια να σαλπάρουν

κι αν δεις να ξεκινάνε τρένα,
μην πεις μαζί τους να σε πάρουν,
έλα σε μένα, έλα σε μένα.

Έχω μια θάλασσα σμαράγδια

μ'αγάπη κι ήλιο κεντημένα
για την καρδιά σου πού 'ναι άδεια
έλα σε μένα έλα σε μένα.

Έλα και κάθισε δεξιά μου

σαν ξεχασμένος αδερφός,
να μοιραστείς την μοναξιά μου
και να σου δώσω λίγο φως.