Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Ο νέος χάρτης του Νομού έτσι όπως διαμορφώθηκε με το νέο χωροταξικό


Υπουργείο Εσωτερικών - Καλλικράτης ,έτσι όπως συνιστώνται οι νέοι Δήμοι με τις έδρες τους .

 Νομός Έβρου
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:

1. Δήμος Αλεξανδρούπολης με έδρα την Αλεξανδρούπολη αποτελούμενος από τους δήμους
α. Αλεξανδρούπολης β. Τραϊανούπολης και γ. Φερών, οι οποίοι καταργούνται.

2. Δήμος Σουφλίου με έδρα το Σουφλί αποτελούμενος από τους δήμους α. Σουφλίου και β.
Τυχερού γ. Ορφέα, οι οποίοι καταργούνται.

3. Δήμος Διδυμοτείχου με έδρα το Διδυμότειχο αποτελούμενος από τους δήμους α.
Διδυμοτείχου και β. Μεταξάδων, οι οποίοι καταργούνται.

4. Δήμος Ορεστιάδας με έδρα την Ορεστιάδα αποτελούμενος από τους δήμους α.
Ορεστιάδος β. Βύσσας γ. Κυπρίνου και δ. Τριγώνου, οι οποίοι καταργούνται

Β. Στον δήμο Σαμοθράκης δεν επέρχεται καμία μεταβολή.

Τελευταίες πληροφορίες για Καλλικράτη

 Οι πέντε νέοι Δήμοι στον Έβρο είναι :


1 . Δήμος Αλεξανδρούπολης -Τραιανούπολη και Φέρες
2 .Δήμος Σουφλίου -Τυχερού και Ορφέα
3. Δήμος Διδυμοτείχου με Μεταξάδες
4 . Δήμος Νέας Ορεστιάδας- Κυπρίνου- Νέας Βύσσας και Τριγώνου
5 . Πέμπτος Δήμος η  νήσος Σαμοθράκη
Να σημειώσουμε ότι στο υπουργικό συμβούλιο γίνονται πολλές διαπραγματεύσεις για ολόκληρη τη χώρα . Η τελευταία πληροφορία μας λέει ότι ο νομός Έβρου κλείδωσε με την παραπάνω σύνθεση των Δήμων .Ριζικές τομές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης»

Ριζικές τομές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης», σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται με τον Καλλικράτη, «για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», γνωστοποίησε ότι:
- προωθείται εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στους δήμους και τις περιφέρειες.
- δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ
- γίνεται εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων, τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις και αυστηρά όρια στα κριτήρια δανεισμού.
Σχετικά με τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά την ενοποίηση των δήμων «θα ακολουθήσει η μεταταξη του αντίστοιχου προσωπικού». «Όσοι υπάλληλοι θα μεταταχθούν, θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα», διαβεβαίωσε, ωστόσο είπε ότι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενές θέσεις ή πλεονάζον δυναμικό, θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις.
Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμη ότι μελλοντικός στόχος είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών.
«Θέλουμε να φέρουμε το κράτος πιο κοντά στον πολίτη», τόνισε ο ΥΠΕΣ και έκανε λόγο για «υλοποίηση μιας από τις πιο βαθιές τομές, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».
«Στόχος του Καλλικράτη είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, ένα κράτος – νοικοκύρη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στη συγκυρία που διανύουμε το πρόγραμμα έχει αποκτήσει μια ακόμη διάσταση», καθώς είναι –όπως είπε- αναπόσπαστο κομμάτι του ΠΣΑ.
«Συνιστά αφετηρία για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Δίνουμε το χέρι στην αυτοδιοίκηση και θέλουμε να γράψουμε μια νέα σελίδα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα ότι με την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης. «Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τον Καλλικράτη «στόχος είναι ένα κεντρικό κράτος που περιορίζεται στις επιτελικές και εποπτικές τους ευθύνες».

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ « Η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση, αφορά και το κράτος και τη δημόσια διοίκηση.»

 Λίγο πριν τη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για Καλλικράτη ο Γ. Ντόλιος έδωσε την παρακάτω συνέντευξη .
Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ξεκινάει επί της ουσίας η αντίστροφη μέτρηση για την καθιέρωση της νέας αυτής αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης. Περιμένετε ενστάσεις από’ δω και στο εξής; Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα ήμουν ακόμα πιο ευχαριστημένος εάν είχε διεξαχθεί μια ευρύτερη συζήτηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του Καλλικράτη. Η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση, αφορά και το κράτος και τη δημόσια διοίκηση συνολικά.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα δοθεί σήμερα το χωροταξικό;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα δοθεί το χωροταξικό. Είναι χωροταξικό, το οποίο πιστεύουμε ότι δεν έχει λάθη. Είναι ένα χωροταξικό, το οποίο έχει μια ενιαία λογική σε όλη την Ελλάδα. Έναν ενιαίο κανόνα. Έχει προσδιορισμένες εξαιρέσεις και σε κάθε νομό αυτό, το οποίο κάνουμε θα είναι εξηγήσιμο. Αυτό που δεν θέλουμε να περάσει ως άποψη είναι ότι η νέα χωροταξία της χώρας έγινε με βάσεις μικροπολιτικές και μικροκομματικές προσεγγίσεις.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πόσοι δήμοι θα γίνουν σε κάθε νομό;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Νομός από νομός είναι διαφορετικός. Δεν κρατάμε κανένα δήμο κάτω από 12.000 που να είναι μόνος του.»

Σουφλί : απο το ένδοξο παρελθόν στο γκρίζο παρόν ......


Σουφλί , τόπος να ζεις ;
Θυμάμαι τον εαυτό μου , εκεί γύρω στα είκοσι κάτι .. να θέλω να επιστρέψω στο Σουφλί .
Στην πατρίδα , στους φίλους , στην οικογένεια … « αυτά τα λέω μάλλον τώρα που μεγάλωσα γιατί τότε αφέθηκα να πειστώ από συναισθηματισμούς , οικογενειακούς δεσμούς και περιουσιακά στοιχεία» . Νομίζω ότι τα δυο τελευταία , είχαν παίξει το ρόλο τους καταλυτικότερα . Μήπως πόσο είχα προλάβει να φύγω για να θέλω να γυρίσω … δεν ήμουνα στην ξενιτιά για χρόνια  , στη χώρα ήμουνα και σε μια ανάσα χρόνο γύρισα πίσω . 
Όλος ο κόσμος στα πόδια μου …εγώ θα έκανα αυτό που ήθελα , ήμουνα σίγουρη !
Όχι για πολύ όμως γιατί κάποια στιγμή προσγειώθηκα .. στο Σουφλί .. στα δεδομένα του , στις δυνατότητές του , στους ανθρώπους του , στις νοοτροπίες του .
…Και τώρα ..τι κάνουμε τώρα ; .. Δημιουργώ επαγγελματική στέγη , αργότερα έρχεται και η οικογένεια ..παράλληλα δραστηριοποιήθηκα με τα κοινά και κυρίως με τα πολιτιστικά της πόλης .  Πολύ ενδιαφέρον , πραγματική δημιουργία ..και χρόνο με το χρόνο η πείρα η γνώση βοήθησε περισσότερο στη διαμόρφωση άποψης , θέσης και τοποθέτησης απέναντι στα πράγματα .
Από το 1996-7 και μέχρι το 2006 είδα και έζησα από κοντά τρείς Δημάρχους , αρκετούς αντιδημάρχους και άλλους τόσους δημοτικούς συμβούλους που ασχολούνταν με τα κοινά και κάποιοι από αυτούς ακόμα ασχολούνται .
Θα μου πείτε .. τι μας νοιάζει εμάς .. τι βιογραφία σου θα διαβάσουμε τώρα ;
Όχι απλά κάνω μια αναδρομή , πρώτα από τα προσωπικά μου βιώματα για να φτάσω στο σήμερα αυτής της πόλης , αυτού του τόπου που θέλουμε " να αξίζει " να ζούμε σε αυτόν .
Δεύτερον ότι το τελευταίο διάστημα ακούω και διαβάζω με αφορμή τη δημιουργία του blog και μιας ομάδας ανάλογης στο facebook , από ξένους και γνωστούς ότι το Σουφλί  είναι :
ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου  , αξίζει να ζεις όταν συνταξιοδοτηθείς ,και το μετάξι που έχετε , μούφα είναι και αυτό , εκμεταλλευτές του στρατού με υψηλά ενοίκια , ρατσιστές και τοπικιστές και πολλά ακόμα που δεν μας κάνουν και τόσο περήφανους ….
Το τελευταίο που με συγκλόνισε και με ταρακούνησε ήταν όταν σε μια έντονη κουβέντα με έναν άνθρωπο "που ζει στην πρωτεύουσα "  που έχει να κάνει με τα κοινά και συζητούσαμε συγκεκριμένα για  τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα ήταν όταν μου είπε : Η διαφορά μας είναι ότι εσύ αγχώνεσαι , αγωνιείς και καταναλώνεις χρόνο και προσπάθεια για κάτι που είναι πεθαμένο , ενώ εγώ όχι !
Πραγματικά , δεν είχα λόγια και προτίμησα να μείνω σιωπηλή . Τόσο μεγάλη ήταν αυτή η αλήθεια που δεν την άντεχα , τόσο με προβλημάτισε που αμέσως μπήκα σε σκέψεις ;  
Το βέβαιον είναι ότι σκέφτηκα , τελικά αυτοί είμαστε ; Ζωντανοί νεκροί σε αυτή την πόλη . έτσι μας βλέπουν και γι ’αυτό “ ως  έτσι ” μας αντιμετωπίζουν ;  
Αλλά γιατί να μας αντιμετωπίζουν έτσι ;
Προφανώς δώσαμε και δίνουμε ακόμα το δικαίωμα . Ένας τόπος που τα χάνει όλα σιγά, σιγά μέσα από τα χέρια του .
Έζησα Δημάρχους να κλαίνε για χαμένες ευκαιρίες και υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν από την κεντρική εξουσία . Να αγωνίζονται και να κερδίζουν για τον τόπο υπηρεσίες , ιδιωτικές πρωτοβουλίες . Που διεκδίκησαν , που φώναξαν , που ήταν γνώστες .  Είδα Δημάρχους ευθυνόφοβους  , που απλά διαχειρίστηκαν τα πράγματα και τα πήγαν ένα βήμα πίσω . Είδα Δημάρχους να προσπαθούν να βάλουν βάσεις και να δημιουργήσουν υποδομές . Είδα επιπόλαιους ανθρώπους να παίζουν με το χρήμα και να λαϊκίσουν με μέλημά τους να κερδίσουν μερικές ψήφους . Είδα να χάνονται ευκαιρίες , να κλείνουν υπηρεσίες , να φεύγει κόσμος , να κλείνουν μαγαζιά , να σπαταλούνται χρήματα για υποδομές χωρίς αντίκρισμα , να δανείζεται ο Δήμος ξανά και ξανά . Είδα να βολεύονται κάθε φορά διαφορετικοί άνθρωποι άλλοι για λίγο , κάποιοι για πολύ . Είδα να παίρνουν αποφάσεις και να ξηλώνεται και να γκρεμίζεται ότι ιστορικό και όμορφο , ελαφρά την καρδία προς χάρη του σύγχρονου και μοντέρνου .
Βλέπω να περνάει η ιστορία από δίπλα μας και να μη μας αγγίζει . Βλέπω να περνάνε οι ευκαιρίες και εμείς απλά να χαμογελάμε . Βλέπω σε άλλα κράτη τις τελευταίες δεκαετίες με τα τόσα “πακέτα” που πέρασαν , οι επαρχίες τους να δυναμώνουν γιατί επένδυσαν πραγματικά στην ανάπτυξή τους , στην ανάδειξή τους , στην σωστή εκμετάλλευση των όσων τους έδωσε η φύση και το παρελθόν τους .
Είδα , βλέπω , ζω και θα συνεχίζω να ζω στο Σουφλί .
To Σουφλί …… είναι το Σουφλί τρανό χωριό .. τρανό και παινεμένο …
Τόσο τρανό που μείναμε μια χούφτα άνθρωποι . τόσο παινεμένο που μόνο το παρελθόν του έχει να επικαλείται . Δεν αφορίζω και δεν διαγράφω κανένα παρελθόν , άλλωστε αυτή είναι η ιστορία μας , η πορεία μας , η κουλτούρα μας η άνοδος μας . Και ύστερα … ήρθαν οι μέλισσες ; Και ύστερα τι , σήμερα τι , με μέλλον ποιο και για ποιους ;
Εγκλωβιστήκαμε  , κλειστήκαμε πίσω από το παρελθόν μας . Εμείς του τότε , του κάποτε , που είχαμε εργοστάσια , βιοτεχνίες , επαγγελματίες , παράγαμε πολιτισμό , είχαμε έφεση στις επιστήμες και στα γράμματα . Ναι τα είχαμε και άνθρωποι από το Σουφλί έγιναν μεγάλοι και τρανοί και προοδεύσανε και είμαστε περήφανοι για όλους και για όλα αυτά .
Σήμερα όμως τι έχουμε , τι μας απέμεινε , τι παράγουμε , τι και πού έχουμε έφεση , με ποιο τρόπο και ποιες προσπάθειες κάνουμε κάτι για να αναδείξουμε το Σουφλί , με ποιο τρόπο θωρακίζουμε τα συμφέροντά μας , την αγορά μας , τους συμπολίτες μας , την φυσική ομορφιά μας , την αρχιτεκτονική μας παράδοση . Με ποιο τρόπο είμαστε πολίτες του κόσμου , της Ευρώπης , της χώρας μας ;
Τι διεκδικούμε , γιατί πράγμα παλεύουμε , πόσο μας ενδιαφέρει ο τουρίστας , πόσο μας ενδιαφέρει ο στρατός , πόσο μας ενδιαφέρει και τελικά , πόσο αγαπάμε και πόσο προσπαθούμε για αυτό το τόπο ;
Την ευθύνη δεν την έχουν πάντα όσοι ασχολούνται με τα κοινά , γιατί τις θέσεις εμείς τους τις δίνουμε , με την επιλογή μας . Την ευθύνη την έχουμε όλοι μας .
Η αδιαφορία γεννά απραξία , η απραξία φέρνει συντήρηση και απλή διαχείριση της καθημερινότητας και η συντήρηση σε συνάρτηση με την αδιαφορία κάνει ένα οικοδόμημα να γείρει . Βλέπω νέα παιδιά να μη έχουν κανένα κίνητρο να ασχοληθούν με τα κοινά , με τον πολιτισμό με την πολιτική . Δεν αναφέρομαι σε μικρά παιδιά αλλά σε σημερινούς 25ρηδες  και άνω που ακόμα ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων . Αυτό που ακούω μόνιμα είναι κριτική για τα πάντα αλλά συμμετοχική δραστηριότητα πουθενά . Μιζέρια και ωχαδερφισμός , να περνάει η μέρα να ζούμε κάπως καλά και μέχρι εκεί μας φτάνει .
Όραμα , προτάσεις , ιδέες , συμμετοχή , δραστηριοποίηση ……πουθενά ή από ελάχιστους .
Αν δεν βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας , αν δεν πούμε όλοι τις απόψεις μας , αν δεν αναδείξουμε  ότι κύτταρο έμεινε ακόμα ζωντανό , αν δεν αντιδράσουμε , αν δεν εκμεταλλευτούμε ότι ο τόπος , η φύση , η θέση μας ,η ιστορία και το παρελθόν , μας χάρισε απλόχερα , τότε καλά θα κάνουμε να σιωπούμε .
Αφού και με την απραξία μας , την αδιαφορία μας και με το να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους είναι σαν να σιωπούμε . Δεν θα κάνει, κανείς από μηχανής θεός κάτι για εμάς χωρίς εμάς , χωρίς να το ζητήσουμε χωρίς να το προσπαθήσουμε , χωρίς να το διεκδικήσουμε . 
Και επειδή τα περιθώρια στενέψανε , και ίσως μας πάρουν ότι ελάχιστο μας απέμεινε , αλλά που με σωστές επεμβάσεις , πρωτοβουλίες , διεκδικήσεις μπορούμε ακόμα να σώσουμε , γιατί ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ , τότε όλοι μαζί ας το κάνουμε .
Ας μην αδιαφορήσουμε άλλο , ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας ,οι νέοι άνθρωποι σε συνδυασμό με την πείρα και τη γνώση .Ας σηκωθούμε από τις καρέκλες μας , από τους καναπέδες μας , από τα καφενεία .
Ας δούμε το Σουφλί πιο θετικά , ας το δούμε πιο όμορφο , ας το δούμε να κερδίζει ότι έχασε τα προηγούμενα χρόνια , ας το δούμε ….όχι ουτοπικά ….αλλά με όραμα .
Κάποτε η Μελίνα όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού , χαρακτήρισε το Σουφλί παραδοσιακό οικισμό . Κάτι είχε δει παραπάνω , κάτι είχε φανταστεί , κάτι ήξερε για την ταυτότητά του .
Δεν είναι τυχαίο , και δεν μας υποτιμά ο παραδοσιακός οικισμός γιατί δεν μπορούν να είναι όλες οι πόλεις σύγχρονες , ούτε γεμάτες τσιμέντο .
 Ας δώσουμε στους εαυτούς μας αυτό που μας αξίζει , για έναν τόπο που ….
Ναι, αξίζει να ζεις , αρκεί να προσπαθείς ! 
Ελίζα Καλέση 
souflievros.blogspot.com