Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Άλλη μια νίκη για τον Α.Σ Έβρο Σουφλίου

Επικράτησε ο Α.Σ Έβρος  Σουφλίου του Εθνικού Γαζώρου με 2-1 . Στα τελευταία λεπτά του αγώνα η ομάδα του Σουφλίου κατάφερε να περάσει νικηφόρα και από αυτή την αναμέτρηση .


Α.Σ Έβρος Σουφλίου : Στην τελική ευθεία ..

Στην τελική ευθεία έχει μπει το πρωτάθλημα στον 1ο όμιλο και η αγωνία στην μάχη της ανόδου αλλά και της σωτηρίας κορυφώνεται. Ο πρωτοπόρος Έβρος Σουφλίου υποδέχεται τον Εθνικό Γαζώρου την ίδια ώρα που ο Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας δοκιμάζεται στην έδρα της Ελπίδας Σαππών. Ο τρίτος της κατάταξης Ορφέας Ξάνθης που δεν έχει περιθώρια για βαθμολογικές απώλειες υποδέχεται την Δόξα Πετρούσας. Όλοι οι αγώνες ξεκινούν στις 17:00 ενώ το Καλαμπάκι θα πάρει στα χαρτιά τους βαθμούς αφού αντιμετωπίζει τον Ίασμο που έχει αποσυρθεί από το πρωτάθλημα.

περιφερειακό 

Αφιέρωμα : Βιολογικός Αμπελώνας Ράπτη

 Ο Βιολογικός Αμπελώνας Ράπτη ανήκει και καλλιεργείται από τον  Δημήτριο Ράπτη , που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κορνοφωλιά του Δήμου  Σουφλίου .
Ο Δημήτριος Ράπτης είναι γεωπόνος,και Διδάκτωρ αμπελουργίας , ζει και εργάζεται στον Έβρο .

Αμπελώνας 65 στρεμμάτων στην Κορνοφωλιά Έβρου.
Η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας (χωρίς την χρήση χημικών,φαρμάκων και λιπασμάτων) και φυσικά πιστοποιείται από οργανισμό πιστοποίησης.
Κύριες ποικλίες οι ξενικές cabernet sauvignon,cabernet franc, merlot, syrah,carignan ,grenache rouge ,chardonnay.
Η τελευταία φύτευση το 2005 έγινε με την ενκλιματισμένη στα αμπελοοινικά δεδομένα της Θράκης ποικιλία Μαυρούδι Θράκης-ερυθρή ποικιλία που παράγει οίνους που επιδέχονται μακροχρόνια παλαίωση
Η οινοποίηση γίνεται σε χωρικού τύπου εγκαταστάσεις και η απόσταξη των στεμφύλων για την παραγωγή τσίπουρου σε παραδοσιακού τύπου άμβυκες.
Κύρια παράγεται ερυθρός οίνος και τσίπουρο χωρίς και με γλυκάνισο.

Για πληροφορίες , επικοινωνία : 
bioampelos@gmail.com

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ : "Η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό"

«ΘΕΩΡΩ ότι δεν ήταν σωστό να αποφασιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό» λέει ο κ. Κ. Σημίτης σε συνομιλία με «Το Βήμα» που έγινε στο ιδιαίτερο γραφείο του στην οδό Ακαδημίας. «Ωστόσο» προσθέτει «από τη στιγμή που αυτό αποφασίστηκε και δημιουργήθηκε ένας αξιόπιστος μηχανισμός οικονομικής στήριξης κρατών δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη χρησιμότητά του
και ορθά η κυβέρνηση,υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, προσέφυγε σε αυτόν». Οσο κλιμακώνεται η πιστωτική κρίση για τη χώρα, πολλοί ρωτούν «γιατί δεν μιλάει ο Σημίτης». Ο ίδιος δεν προσφεύγει ούτε τώρα στη λογική των «ρητορικών πυροτεχνημάτων» για τα δελτία ειδήσεων και επιμένει στις λίγες,επιλεγμένες και καλά προετοιμασμένες παρεμβάσεις που μπορούν να επενεργήσουν εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο. Η πρώτη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού μετά τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 28
Απριλίου σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Βundesbank στο Μόναχο.Δύο ημέρες μετά,την Παρασκευή το πρωί, θα συμμετάσχει σε πάνελ προσωπικοτήτων μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Χορστ Κέλερ, τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ ΣτροςΚαν. Πρόκειται για εκδήλωση του Ινστιτούτου Κβαντ του Μονάχου, εκδήλωση ανάλογη με τα γνωστά στην Αθήνα συνέδρια του «Εconomist».

Τα επόμενα βήματα :


Νέο Ιστολόγιο : Θρακική Εστία Σουφλίου

Αφιέρωμα : Θανάσης Γκαϊφύλιας


Ο «Ακρίτας» της ροκ μουσικής…


Είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που συνέδεσαν το όνομά τους με την γενιά της δεκαετίας του 70΄και που έθεσαν τα θεμέλια για ένα νέο ηλεκτρικό ήχο στη μουσική της χώρας. Ο Θανάσης Γκαϊφύλιας αποτελούσε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα από την μακρινή Κομοτηνή, να αποτελεί την έννοια του ροκ στον τόπο μας και όχι μόνο…Ο «Μουσικός Ακρίτας» της Θράκης, είναι εκείνος ο οποίος έδωσε ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς του στα Εξάρχεια αλλά κράτησε όλο το υπόλοιπο «είναι» του, για την κρυφή «ερωμένη» του. Την Κομοτηνή…

Το Σουφλί, το τραγούδι «Κομοτηνή» και το ταξίδι για την Αθήνα…


Ο Θανάσης Γκαϊφύλιας γεννήθηκε το 1947 στο Σουφλί, στο τέλος της δεκαετίας του 50΄και μεγάλωσε στην Θράκη και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή όπου έζησε τα πρώτα σκιρτήματα ενός τόπου επαρχιακού και φυσικά πιο αληθινού από τις μεγάλες αστικές πόλεις. Ενός τόπου όπου Έλληνες και μειονότητες μουσουλμάνων προσπαθούσαν να συμπορευτούν στο παράλληλο κοινωνικό βίο… Μετά το τέλος του σχολείου, ο νεαρός Θανάσης φεύγει για την Θεσσαλονίκη, όπου αποφασίζει να ασχοληθεί ακόμη πιο εκτενέστερα με το θέμα-μουσική και αρχίζει να συγκεντρώνει και άλλους συνομήλικους για την δημιουργία ενός μικρού συγκροτήματος ή μιας μικρής ομάδας αυτοδίδακτων μουσικών. Πότε μόνος και πότε μαζί με άλλους φοιτητές ή μουσικούς προσπαθεί να ανακαλύψει τα δικά του συναισθήματα και να τα μεταδώσει και στους υπόλοιπους συνανθρώπους του. Η μεγάλη του αγάπη για την Κομοτηνή, τον οδηγεί να γράψει στο ξενοδοχείο, όπου έμενε, το ομώνυμο τραγούδι για την πόλη του. Ένα τραγούδι που θα έμελλε να γίνει η αιτία συμπόρευσης, αργότερα, Ελλήνων και Μουσουλμάνων.

Το ταξίδι στην Αθήνα, τα Εξάρχεια και οι πρώτες δουλειές…

Η απόφαση να φύγει για την Αθήνα, είχε παρθεί έπειτα από ώριμη σκέψη, αφού για να στέριωνε καλλιτεχνικά έπρεπε να κατέβει στον πόλο έλξης, που δεν ήταν άλλο από τα Εξάρχεια και το «Αναρχικό Πανηγύρι» όλων των νεαρών μουσικών και φοιτητών της εποχής. Η Χούντα άρχισε να εμφανίζεται και ο Γκαϊφύλιας ξεκίνησε τον δικό του μουσικό αγώνα. Αρχίζει να οργανώνεται και μαζεύει σιγά-σιγά τους πρώτους μουσικούς με αποτέλεσμα οι πρώτες δουλειές να είναι γεγονός. Δίπλα του έρχεται ο Νικόλας Άσιμος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, η Δέσποινα Γλέζου, η Λήδα, ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης και άλλοι…Τα πρώτα κομμάτια είναι γεγονός και το ροκ στοιχείο κάνει την εμφάνιση του πιο έντονα από ποτέ. Τραγούδια που μιλούσαν με άμεσο και σαφή τρόπο για τα προβλήματα της κοινωνίας, γεμίζουν το «Ροντέο», το «Ντα-Ντα» και τα υπόλοιπα στέκια της κεντρικής Αθήνας, δημιουργώντας μια διαφορετική αίσθηση για την εποχή.

Ο ρομαντικός «Ακρίτας», τα προβλήματα και η σκέψη για φυγή…

Μέσα στην σκέψη του για νέα πράγματα όπως τα χιουμοριστικά σκετσάκια, την δημιουργία κινηματογραφικών πορτρέτων της ροκ σκηνής και άλλες επεξεργασμένες δραματοποιημένες σκηνές αρχίζει να «χτίζει» τον επιχειρηματικό του τομέα και να οργανώνει μουσικά προγράμματα μικρής εμβέλειας, που συμμετείχαν αρκετά ονόματα της εποχής. Παράλληλα ο γράφει μουσική και στίχους και συνεχίζει να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα από την εφηβική του ηλικία. Να τραγουδάει με την μπάσα φωνή του τραγούδια πολιτικά-κοινωνικά, με αποτέλεσμα να ονομαστεί ως ο τραγουδοποιός με την «φωνή του ρομαντικού ανθρωπισμού»! Τα προβλήματα όμως δεν είναι λίγα.

Η λογοκρισία και η Χούντα γίνονται σύμμαχοι εις βάρος του και ο ίδιος δεν φαίνεται να μπορεί να αντέξει την «ασφυκτική ζωή» του κέντρου. Τα Εξάρχεια είναι ήδη από όλους «αποκηρυγμένα» και ο Γκαϊφύλιας μοιάζει να χάνει τον εαυτό του σιγά-σιγά…Τα ταξίδια στην Σοβιετική Ένωση και την υπόλοιπη Ευρώπη, για συναυλίες, επουλώνουν για λίγο καιρό, την λύπη και την κατήφεια…Οι σκέψεις για επιστροφή αρχίζουν να γίνονται όλο και εντονότερες…

Η επιστροφή, το δισκάδικο και η πρώτη ορχήστρα Ελλήνων-Μουσουλμάνων!

Η φράση φίλου του τα λέει όλα: «Ο Θανάσης έπαθε ότι και ο Άσιμος. Κλείστηκε στον εαυτό του από το κλίμα των Εξαρχείων. Άγρια πράγματα συνέβησαν. Ο Νικόλας έφυγε…Τον Θανάση τον προλάβαμε. Όταν έφυγε από την Αθήνα και τον ξαναείδα στην Κομοτηνή ήταν άλλος άνθρωπος. Είχε ξαναβρεί τον εαυτό του. Ήταν ήρεμος». Ο ίδιος γυρίζοντας πίσω δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Η πόλη του έδωσε πνοή και άνοιξε ένα δισκάδικο.
Στην συνέχεια κυκλοφόρησε τέσσερις δίσκους και το τραγούδι «Κομοτηνή» άρχισε να αποδίδει καρπούς. Η «κοινή παραγωγή πολιτισμού στην Θράκη» είναι γεγονός όταν και φτιάχνει την πρώτη ορχήστρα Χριστιανών και Μουσουλμάνων σε συνδυασμό με το «πάντρεμα» ενός κομματιού του Μουσουλμάνου Τζεμ Καρατζάφ και ενός κομματιού του ίδιου, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο πανελλήνιο! Οι συνεργασίες με τραγουδιστές της περιοχής όπως οι Γιώργος Φραντζολάς (συνθέτης) και Μαρία Φωτίου (τραγουδίστρια) αλλά και με άλλους εκτός Θράκης όπως οι Λάκης Λαζόπουλος (στιχουργός), Γιάννης Πανούσης (μουσικός), Κώστας Λειβαδάς (τραγουδοποιός), Γιώργος Νταλάρας και Μιλτιάδης Πασχαλίδης, είναι γεγονός.

Στον δίσκο "Βραδυάζει", που κυκλοφόρησε το ’91, η σύζυγος του, Λία Τζιαμπάζη, βρισκόταν στα φωνητικά…Ο άνθρωπος που επέλεξε τα τελευταία 20 χρόνια να ζει στην πόλη που αγάπησε, αρνούμενος την αστική και «πολυτάραχη» ζωή, πέρασε το δικό του μήνυμα, το 1998. Πέρασε το μήνυμα, μέσα από μια πράξη που «καλλιτέχνες» της σημερινής εποχής θα διατυμπάνιζαν κάθε μέρα στα ΜΜΕ. Το ’98 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Σταβέντο", στον οποίο δίσκο συμμετείχε μια 15μελής χορωδία από νέους, ενταγμένους στο πρόγραμμα μεθαδόνης, που εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Θανάσης Γκαϊφύλιας μοιράζεται την καθημερινότητα μαζί με ανθρώπους κάθε «φυλής» και αυτό προσπαθεί να περάσει σε όλους μας μέσα από τα τραγούδια του. Ότι δεν υπάρχει λόγος, να χωρίσουμε τίποτα με τον διπλανό μας. Τον ίδιο άλλωστε αέρα αναπνέουμε…


Αγαπημένη έκφραση
·  Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν. (έτσι τελειώνει το ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
του Μιχάλη Κατσαρού)
Το blog του Θανάση

Σαν σήμερα :

  • 1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.
  • 1915: Δυνάμεις Νεοζηλανδών και Αυστραλών επιχειρούν απόβαση στις τουρκικές ακτές της Καλλίπολης, στο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
  • 1945: Αντιπρόσωποι από 50 χώρες συγκεντρώνονται στο Σαν Φρανσίσκο για να συζητήσουν τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
  • 1953: Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.
  • 1959: Ο πρώτος άνθρωπος που -όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα- πάσχει από AIDS, εισέρχεται στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Είναι ναυτικός στο επάγγελμα και θα πεθάνει 4,5 μήνες αργότερα.
  • 1974: Η «Επανάσταση των Γαρύφαλλων» στην Πορτογαλία. Οι στρατιωτικοί εγκαθιδρύουν και πάλι τη Δημοκρατία, έπειτα από μισό αιώνα δικτατορίας.
  • 1840: Γεννιέται ο  Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Ρώσος συνθέτης. («Ο Καρυοθραύστη», «Η Λίμνης των Κύκνων») 
  • 1744: Πεθαίνει ο  Άντερς Κέλσιους, Σουηδός αστρονόμος, δημιουργός της κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας που φέρει το όνομά του.