Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Μουσική : Το μέτρημα-Νατάσσα Μποφίλιου

.
Άνθρωποι μόνοι που άφησαν σκόνη
φιλίες κι αγάπες που πήραν οι δρόμοι
κλεμμένοι, κρυμμένοι, κρυφά δανεισμένοι
τυχαίοι, γενναίοι, δειλοί,φοβισμένοι.
Δικοί μου και ξένοι, λαμπροί και θλιμμένοι
σε σχέσεις, σε σπίτια καλά κλειδωμένοι.
Χαρούμενοι, άσχετοι,συνεπιβάτες
μποέμ καλλιτέχνες, παιδιά με γραβάτες.
Εχθροί μου και φίλοι, μικροί και μεγάλοι
που δίνουν με μέτρο,που κάνουν σπατάλη.
Αγάπες που έμοιαζαν να 'χουν αξία
και άλλες που ξέμειναν στη χειραψία.
Φτωχοί συγγενείς που σερβίρουν τα έτοιμα
οι λογικοί κι όσοι ζουν με το αίσθημα
όσοι ζουν με το αίσθημα...
Φοβάμαι πως χάνω το μέτρημα.......

Η ιστορία του Καλλικράτη….

Του Σωτήρη Κούκιου

Τον ειδοποίησε ασθμαίνοντας ένας δούλος. Τον ζητάγανε επειγόντως στο σπίτι του Φειδία. Ο μεγάλος δάσκαλος ήθελε να βρίσκεται εκεί πριν την δύση του Ήλιου. Την αιτία δεν την ήξερε και ο δούλος δεν είχε να του πει κάτι παραπάνω. Ξεκινώντας τον δρόμο προς τον προορισμό του απορούσε γιατί ο δούλος τον κοίταγε με τόσο φοβισμένο βλέμμα. Ναι στην ΑΘήνα τον ήξεραν γιατί κατείχε τα σπάνια μυστικά του. Φερμένα από την παλιά Αίγυπτο. Αλλά δεν θεωρούσε ότι ήταν και τόσο γνωστός, ώστε ένας απλός δούλος να δείχνει τέτοιο φόβο. Κάτι άλλο είχε συμβεί.

Έφτασε στο σπίτι του Φειδία. Στην αυλόπορτα άλλοι δούλοι άναβαν τους δαύλους γιατί ο ήλιος χανόταν γρήγορα και το σκοτάδι θα έπεφτε βαρύ τέτοια εποχή. Προχώρησε στα ενδότερα και εκεί στην κεντρική πύλη του σπιτιού είδε τον ίδιο τον δάσκαλο να τρέχει να τον προϋπαντήσει. Δεν ήταν όμως μόνος. Δίπλα του στεκόταν ο Ικτίνος. Είχε χρόνους πολλούς να τον δει και η συνάντησή τους δεν του φάνηκε τυχαία. Μόλις πήγε να φιλήσει το χέρι του δασκάλου, αυτός τον πήρε από τους ώμους και τον φίλησε στο μάγουλο. Και γρήγορα και προσεκτικά τον έμπασε στο σπίτι. Μπαίνοντας φευγαλέα είδε στην άκρη της αυλής κάποιους στρατιώτες. “Παράξενο” σκέφτηκε αλλά δεν είχε χρόνο για να δώσει μια λογική εξήγηση.
Μπαίνοντας στον χώρο της εστίας έμεινα άναυδος. Στη μέση του δωματίου στεκόταν η τεράστια φιγούρα (ή του φάνηκε τεράστια) του ίδιου του Περικλή!!! Από σεβασμό και μόνο έκλινε την κεφαλή του. Ο Περικλής καθόταν μπροστά σε ένα τεράστιο χαρτί. Και ο Φειδίας σχεδόν τον τράβηξε από το χέρι προς τον Περικλή. “Από εδώ ο Καλλικράτης..” είπε με νόημα και είδε τον Ικτίνο να χαμογελά αινιγματικά. Ο Περικλής έστρεψε το βλέμμα του επάνω του. Τον μέτραγε αλλά συνάμα και τον φοβόταν. “Ώστε εσύ έχεις τις λύσεις που ψάχνουμε;” του είπε. Αλλά αυτός πια είχε αρχίσει να ζαλίζεται από ένα βάρος που αισθανόταν ήδη στους ώμους του και που ήξερε ότι δεν μπορούσε να εναποθέσει κάπου αλλού. Ήταν αργά για την έξοδο.
Του άνοιξαν χαρτιά με σχέδια, του έδωσαν ένα ελαφρύ και λεπτεπίλεπτο στην γεύση κρασί, του είπαν το Όραμα. Και ζήτησαν από αυτόν την διαχείριση του οράματος. Ωραία και τα σχέδια, ωραία και τα γλυπτά, αλλά πως τώρα θα γινόταν αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Ο Περικλής ήταν ξεκάθαρος. Το σύμβολο της ισχύος της πόλης του ήθελε να φτιάξει. Κάτι ορατό από μακριά και από όλους. Πάνω στον Ιερό βράχο. Ο Φειδίας είχε βάλει ήδη την αισθητική του και ο Ικτίνος τις φοβερές αρχιτεκτονικές του γνώσεις. Αλλά αυτός ο Καλλικράτης ήταν ο υπεύθυνος να βρει το πως , με ποιους και σε πόσο χρόνο. Συζήτησαν ιδέες και έθεσαν στην διαθεσή του ότι ήθελε ή θα χρειαζόταν. Καμμιά έκπτωση στις απαιτήσεις, κανένας ενδοιασμός.
Έφυγε στο σπίτι του. Μέσα στην άγρια νύχτα. Δεν έκλεισε μάτι τον είχε συνεπάρει η ιδέα. Αυτός θα έχτιζε στην κυριολεξία τον παρθενώνα. Αφιερωμένο στην σοφία και την δημιουργία της Αθηνάς. Έπρεπε λοιπόν να εργαστεί ανάλογα. Άνοιξε παλιούς παπύρους, διάβασε, μέτρησε, ονειρεύτηκε, σχεδίασε. Έφτιαξε μια λίστα με τους καλύτερους εργάτες μαρμάρου, με τα εργαστήρια που υπήρχαν ή θα έπρεπε να φτιάξουν, σχεδίασε τα μηχανήματα που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Όχι όλα μαζί. Όχι σε μια σειρά. Αλλά άτακτα όπως κάθε φορά του ερχόντουσαν τα ερωτήματα.
Η μυήση του στα μυστήρια του είχε μάθει να χρησιμποιεί την ενέργεια αλλά και κάτι περισσότερο : το μη ορατό! Η μεταφυσική του σκέψη τον οδήγησε σε ένα παραλήρημα γνώσης και παραίσθησης. Και έφτιαξε στο μυαλό του την τέλεια οφθαλμαπάτη. Τον τέλειο τρόπο να συνδέσει τεχνικά το ορατό με το μη ορατό. Την γη με τον ουρανό. Το σύμβολο με την καθημερινή ζωή.
Όταν το παρουσίασε την άλλη μέρα στον Ικτίνο, αυτός έμεινε ενεός! Έσκυψε και του φίλησε τα χέρια. Και μετά ο Φειδίας λιγότερο εκδηλωτικός έμεινε με ανοιχτό το στόμα. Ο Περικλής στο τέλος όταν του κοινοποιήθηκε το σχέδιο το ενέκρινε. Έμεινε όμως με τέτοιον θαυμασμό σαν να του ανοιγόταν ένας νέος κόσμος. Και από την ίδια στιγμή έβαλε μυστικούς στρατιώτες να φυλάνε ολημερίς τον Καλλικράτη. Και έδωσε διαταγή να κρυφτούν τα σχέδια και να μην υπάρξει ποτέ καμμιά αναφορά των αρχιτεκτόνων. Όσοι το έχτιζαν το θαύμα δεν είχαν σημασία. Αρκεί το δικό του όνομα να ταυτιζόταν με το απώτατο σύμβολο της δύναμης της πόλης. Στην ουσία τον είχε τρομάξει η δύναμη αυτής της γνώσης. Της Απόκρυφης!

«Όχι» στη συνένωση με το Διδυμότειχο δηλώνει ο δήμαρχος Μεταξάδων, Χρήστος Τερτσούδης…

Αντίθετος στη συνένωση με το δήμο Διδυμοτείχου εμφανίζεται ο δήμαρχος Μεταξάδων, Χρήστος Τερτσούδης, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος Μεταξάδων πληρεί όλες σχεδόν τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει άρτια στο πλαίσιο του νέου διοικητικού σχεδιασμού, ενώ ήδη και το δημοτικό συμβούλιο έχει εκφράσει την ίδια άποψη. «Έχω καταφέρει να φτάσω τον προϋπολογισμό του δήμου στα 10 εκατομμύρια ευρώ από 1,5 εκ. που ήταν όταν ανέλαβα το δήμο», δήλωσε ο κ. Τερτσούδης, δηλώνοντας “παρών” στις εξελίξεις, όπως είπε. Ο ίδιος εκτίμησε πως ο «Καλλικράτης» θα προκαλέσει τα ίδια προβλήματα με τον «Καποδίστρια», καθώς, όπως υποστήριξε, «γίνονται βιαστικές κινήσεις κυρίως στο κομμάτι του χωροταξικού, ενώ αυτό που προέχει είναι η παροχή καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες».

23 Aπριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων», μία τοπική παραλλαγή του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητά η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο.
Δηλώνοντας ότι ήδη έδωσε τη σχετική εντολή στον υπουργών Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Ήρθε η στιγμή το χρόνο που δεν μας δίνουν η αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ για τη στήριξη της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά. «Τελικός μας στόχος είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από την επιτήρηση», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα δίνεται και το μήνυμα ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

Κατά τη διάρκεια του έκτακτου Δ . Σ .Σουφλίου για Καλλικράτη

Το ψήφισμα της έκτακτης συνεδρίασης του δ. σ Τριγώνου για το χωροταξικό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ
 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριγώνου στηρίζει τη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί την ανάπτυξη, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή των τοπικών κοινωνιών, τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Τάσσεται υπέρ μιας μεταρρύθμισης που θα παρέχει στον κάθε πολίτη υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην καθημερινότητά τους, που θα συμβάλλει στην πραγματική πολιτική, διοικητική, οικονομική αυτοτέλεια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό τους, προς όφελος των πολιτών.
 
ΔΙΑΦΩΝΕΙ απόλυτα και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση που δημοσιοποιήθηκε και αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό του σχεδίου «Καλλικράτης», με την οποία ο δήμος Τριγώνου συνενώνεται με τον δήμο Ορεστιάδας και τους δήμους Κυπρίνου, Βύσσας.
Στην πρόταση αυτή δεν ελήφθη καθόλου υπόψη η ιδιομορφία της περιοχής, η τεράστια έκταση και αποστάσεις μεταξύ των οικισμών από την πρωτεύουσα του δήμου, η έλλειψη εδαφικής συνοχής και κοινών κοινωνικών χαρακτηριστικών, οι διαφορετικοί προσανατολισμοί και αναπτυξιακοί στόχοι.
Θα είναι ένας δήμος πολλών ιδιομορφιών και αδυναμιών διοίκησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες σε όλους τους τομείς και σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα του “Καλλικράτη”, που θέτει αντικειμενικά (γεωγραφικά, δημογραφικά, αναπτυξιακά κ. α) κριτήρια.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριγώνου, λέει «ΟΧΙ» στη συνένωση με το δήμο Ορεστιάδας, λέει «ΝΑΙ» στη συνένωσή μας με όμορους δήμους ή οικισμούς, με έδρα τα Δίκαια, με τους οποίους έχουμε κοινά χαρακτηριστικά, πληθυσμιακή ομοιογένεια, κοινές παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες, κοινά πολιτιστικά-πολιτισμικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και κοινές πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως είναι ο ποταμός Άρδας, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις εντός του δήμου αποστάσεις, προκειμένου να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών σε θέματα καθημερινότητας και παροχής υπηρεσιών.
Μόνο τότε ο νέος δήμος που θα προκύψει, βασικό κομμάτι του οποίου θα είναι ο σημερινός δήμος Τριγώνου, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες και πόρους, όπως υπόσχεται το σχέδιο νόμου, θα μπορέσει να αποτελέσει μια ισχυρή μονάδα τοπικής ανάπτυξης, εκπονώντας και υλοποιώντας ένα σχέδιο που θα δώσει ώθηση στην περιοχή, θα αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και θα παρέχει βελτιωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, υλοποιώντας τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο.

Η Δήμαρχος Σουφλίου Αθανασία Κακαλή και Χαράλαμπος Αλατζιάς μετά το ψήφισμα

Καταδικάζει τις προωθούμενες αλλαγές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης το Εργατικό Κέντρο Έβρου…

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Έβρου, τα σενάρια που προβλέπουν αλλαγές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «η επανάληψη της ίδιας χρεοκοπημένης και αδιέξοδης συνταγής, με περικοπή συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και διαχωρισμό των ασφαλισμένων σε λιγότερο και περισσότερο φτωχούς, ούτε τη βιωσιμότητα, ούτε την κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος εξασφαλίζει, αντίθετα, δημιουργεί ανεξέλεγκτες κοινωνικές εντάσεις και εργατικές συγκρούσεις» Το Εργατικό Κέντρο καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας «να μην επιχειρήσουν να προωθήσουν αυτές τις νεοφιλελεύθερες ιδέες προς ψήφιση στη Βουλή», γιατί, όπως τονίζει, «οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα είναι άμεσες και δυναμικές».

29η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

Η 29η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών  είναι πλέον γεγονός !


Η Μοτοσυγκέντρωση επιστρέφει στην καθιερωμένη ημερομηνία του τριημέρου του Α.Πνεύματος.  Θα πραγματοποιηθεί απο τις  19 έως τις 24 Μαϊου 2010 στον Άρδα στις Καστανιές Έβρου . 


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ CAMPING (ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ)

40 ΕΥΡΩ ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΜΟΤ.Ο.Ε.

10 ΕΥΡΩ ΣΥΝΟΔΗΓΟΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΤΑ ΜΟΤ.Ο.Ε.


Για όσους δεν ενδιαφέρονται να κατασκηνώσουν στο χώρο των εκδηλώσεων, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την παραμονή τους στην γύρω περιοχή τις ημέρες των εκδηλώσεων.

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (οικοτουριστικοί και αγροτοτουριστικοί ξενώνες) τα οποία προσφέρουν άριστες υπηρεσίες σε οικονομικές τιμές.
Πληροφορίες για διαμονή στον Έβρο
Χιλιομετρικές αποστάσεις

Χώρος εκδηλώσεων - Καστανιές: 500 μ.
Καστανιές - Ορεστιάδα: 17 χλμ.
Καστανιές - Αλεξανδρούπολη: 135 χλμ.
Καστανιές - Θεσσαλονίκη: 430 χλμ.
Καστανιές - Τουρκία (Τελωνείο): 500 μ.
Καστανιές - Βουλγαρία (Τελωνείο): 11 χλμ.

Οι τρόποι μεταφοράς στην περιοχή είναι οι ακόλουθοι:

ΜΕ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ: Στον χώρο όπου πραγματοποιείτε η 29η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ μπορείτε να φτάσετε μέσω της Εγνατίας Οδού (E85) χωρίς να μεσολαβούν διόδια. Συναντάτε τον κόμβο της επαρχίας Καστανεών ο οποίος απέχει από την πόλη της Ορεστιάδας 17 χιλιόμετρα ενώ από το τελωνείο του Ορμένιο(σύνορα Βουλγαρίας) 11 χιλιόμετρα. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου φτάνετε στις Καστανιές.
Από την κεντρική πλατεία του χωριού (όπου υπάρχουν καταστήματα ανεφοδιασμού καυσίμων) στρίβοντας αριστερά και σε απόσταση 400 μέτρων συναντάτε τον ποταμό Άρδα και τον χώρο των εκδηλώσεων. Το τελωνείο Καστανεών (σύνορα Τουρκίας) απέχει 300 μέτρα από την κεντρική πλατεία.

1η Μουσική Μαθητική Πρωτομαγιά στο Πάρκο Ανεξαρτησίας την Παρασκευή 30/4.


Σαν σήμερα :

 • 1821: Η Μάχη της Αλαμάνας. Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.
 • 1848: Απόπειρα δολοφονίας του πρεσβευτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα Κωστάκη Μουσούρου Μπέη.
 • 1962: Η τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ δολοφονεί τους Τουρκοκυπρίους Αχμέτ Μαζαφέρ Γκιουργκάν και Αϊχάν Μουσταφά Χικμέτ, δύο θαρραλέους επικριτές της τουρκικής διχαστικής πολιτικής στην Κύπρο.
 • 1971: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το επιτυχημένο άλμπουμ τους «Sticky Fingers». Περιλαμβάνονται επιτυχίες, όπως το «Brown Sugar», το «Wild Horses» και το «Sister Morphine».
 • 1973: Οι εφημερίδες «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη» δημοσιεύουν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον της Δικτατορίας και οι αρχές αποφασίζουν την κατάσχεση των φύλλων τους.
 • 1988: Ο Έλληνας ποδηλάτης Κανέλλος Κανελλόπουλος, ακολουθώντας την πορεία του Ίκαρου, πιλοτάρει ένα αυτοσχέδιο αεροπλάνο που κινείται με πεντάλ (ποδηλάτου) και κατορθώνει να διανύσει 74 μίλια.
 • 1889: Γεννιέται ο Βασίλης Ρώτας, λογοτέχνης, που μετέφρασε στα ελληνικά όλα τα έργα του Σαίξπηρ.
 • 1916: Γεννιέται ο Γιάννης Μόραλης, διακεκριμένος Έλληνας ζωγράφος.
 • 303: Πεθαίνει ο Άγιος Γεώργιος, προστάτης του ελληνικού πεζικού και της Αγγλίας. Απαγχονίστηκε από τους Ρωμαίους.
 • 1616:Πεθαίνει ο  Γουίλιαμ Σαίξπηρ, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας. [γεν. 26/4/1564]
 • 1827: Πεθαίνει ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Δευτερόλεπτα προτού υποκύψει στο μοιραίο χτύπημα που δέχτηκε την προηγούμενη μέρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πυροβολήθηκε από «φίλιο» χέρι. 
 Μόραλης - Ερωτικό