Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Αντιδράσεις στις Φέρες για την συνένωση του δήμου Φερών με το δήμο Αλεξανδρούπολης…

Θυελλώδης ήταν η έκτακτη, διευρυμένη, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φερών, με συμμετοχή φορέων και πολιτών, στην οποία συζητήθηκε το χωροταξικό του σχεδίου «Καλλικράτης», το οποίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προβλέπει τη συνένωση του δήμου Φερών με αυτόν της Αλεξανδρούπολης και της Τραϊανούπολης. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών Φερών αντιτίθεται στην προοπτική συνένωσης με την Αλεξανδρούπολη και ζητά να αποτελέσουν ένα νέο δήμο με αυτόν του Τυχερού, όπως είχαν συναποφασίσει και πρότειναν, μετά από κοινή τους συνεδρίαση, τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, που κατάγεται από τις Φέρες, ο οποίος αναφέρθηκε στη διοικητική μεταρρύθμιση, στα όσα προβλέπει για τους νέους δήμους και στη λογική της χωροταξίας των νέων δήμων, χωρίς όμως να «πείσει» δημοτικό συμβούλιο, φορείς και πολίτες για συνένωση με την Αλεξανδρούπολη. «Επαναβεβαιώθηκε και από τους πολίτες η πρόταση για συνένωση με το δήμο Τυχερού», δήλωσε στην Ε. ΡΑ, ο δήμαρχος Φερών, Γιώργος Ούστογλου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για δύο δήμους που προήλθαν από συνένωση και πληρούν όλα τα κριτήρια που θέτει ο «Καλλικράτης». Το ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο κατέληξαν, δημοτικό συμβούλιο και φορείς, εστάλη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, ελπίζοντας να εξεταστεί το αίτημά τους και να ληφθεί υπόψη η θέση της τοπικής κοινωνίας για συνένωση με το δήμο Τυχερού.

Βιβλιοπαρουσιάσεις : Γιάννης Ξανθούλης - Η εκδίκηση της Σιλάνας


 Τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
  σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη 
Η εκδίκηση της Σιλάνας

Την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010, στις 19.30 στο χώρο του

Βιβλιοπωλείου(Βενιζέλου 41, Αλεξανδρούπολη)

Η παρουσία σας θα τιμήσει την εκδήλωση.

Η ερωτική σχέση του συγγραφέα με τη Σιλάνα Σαλιάγκου. Η ζωή και το έργο της ποιήτριας, σύμφωνα με τον Γιάννη Ξανθούλη, o οποίος εξομολογείται εδώ πώς προέκυψε η ευτυχής συνάντησή τους:

"Η κυρία Σιλάνα Σαλιάγκου για μένα υπήρξε άλλοθι. Έτσι κι αλλιώς, πάντα ήθελα να γεννήσω - και τη γέννησα ακριβώς όταν είχα καβατζάρει τον μισό αιώνα και λίγο πιο πάνω. Τη γέννησα ώριμη, στοχαστική, με μια δυνατή νοσταλγία και με θαυμασμό στην αξεπέραστη ποιητική ανορθογραφία του Μποστ (του Μέντη Μποσταντζόγλου), αλλά και φίλων γελοιογράφων.
Η γέννα προέκυψε μέσω ερτζιανών, μέσω του ραδιοφώνου του Σκάι, όπου από το 1989 κάνω εκπομπές. Πρόκειται για μια κυρία με αβάσταχτη την ανάγκη ομοιοκατάληκτης ηθικής. Απόλυτα Ελληνίς, πατριδοφωτισμένη και ευτράπελα ρομαντική, αντάξια του ονόματός της.

Στα χρόνια που υπηρέτησα τις εμπνεύσεις της, άρχισα να πιστεύω ότι κάθε Σάββατο, που απήγγειλα από μικροφώνου τις συνήθεις επίκαιρες δημιουργίες της, μου τις υπαγόρευε εκείνη μέσα από ένα μυστήριο νεφέλωμα συγγένειάς μας. Λόγια και ηχηρές ομοιοκαταληξίες, που κατέληγαν με την πολυχρησιμοποιημένη αλλά καίρια -για μένα- επωδό: "Γαμώ την ατυχία μου."

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ο «Καλλικράτης»

Για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα Δευτέρα 26 ή Τρίτη 27 Απριλίου, μετατίθεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για αύριο.
Ωστόσο, η παρουσία του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται να φτάσει –Θεού θέλοντος και ηφαιστειακής τέφρας επιτρεπούσης- την Τετάρτη στη χώρα μας, ανάγκασαν το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από εσωτερική συνεννόηση με το Μαξίμου, να αναβάλλει για μία εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μην συμπέσει με την επίσκεψη των ξένων αξιωματούχων.

Ανασταλτικός παράγοντας στάθηκε επίσης και η πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει για την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ, στην οποία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα για περισσότερη συζήτηση επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί από ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ, προκειμένου πολλές από τις παρατηρήσεις τους να περιληφθούν στο οριστικοποιημένο κείμενο του προσχεδίου.

Στόχος η ψήφιση μέχρι 20 Μαΐου

Να σημειώσουμε ότι μετά την παρουσίαση του προσχεδίου, θα ακολουθήσουν 10 ημέρες στη διάρκεια των οποίων ο «Καλλικράτης» θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, ώστε εντός του διαστήματος 11-13 Μαΐου να έχει μπει στην Επιτροπή της Βουλής για συζήτηση και μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα να έχει ψηφιστεί στην ολομέλεια.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο δεν θα αποκλίνει κατά πολύ από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ορίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 15 Μαΐου, με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στην οικονομία.

Αυτοδιοίκηση

Εκλογές στο Σύλλογο Πολυτέκνων Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου

Tο Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου ανακοινώνει την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με σκοπό τη διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικό Συμβούλιο την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 και ώρα 11:00 στο Εργατικό Κέντρο Διδυμοτείχου.
Όσα μέλη θέλουν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβουλίου πρέπει να καταθέσουν υποψηφιότητες στα γραφεία του Συλλόγου καθημερινά από 9-12 το αργότερο έως την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010.

Πρόσκληση στην παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2010 Σαγκάη


Δημόσια Διαβούλευση για τη θέσπιση του Μητρώου Αγροτών

Το Σχέδιο Νόμου που αφορά την θέσπιση Μητρώου Αγροτών αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα
Με το προωθούμενο νέο θεσμικό πλαίσιο, επιχειρείται η αναδιοργάνωση του αγροτικού χώρου με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

   Ταυτόχρονα, με την ειδική κάρτα-ταυτότητα αγροτών καθίσταται δυνατή η παρακολούθηση της αγροτικής δραστηριότητας και η ουσιαστική στήριξη της με σεβασμό στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και του περιβάλλοντος.

    Σε δηλώσεις της, η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή τόνισε:
«Ο ορισμός και η καταγραφή του επαγγελματία αγρότη μέσα από το Μητρώο Αγροτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις κατάλληλες εθνικές και Κοινοτικές πολιτικές.

    Το Μητρώο Αγροτών είναι αυτό που θα διασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, αλλά και της απασχόλησης στην ύπαιθρο».

     Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Απριλίου και ώρα 18:00.

Αντιδράσεις στο Διδυμότειχο για Καλλικράτη

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλεί ο Δήμος Διδυμοτείχου και ο Χρήστος Τοκαμάνης για τον Καλλικράτη .
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κυρίου Τοκαμάνη με τον Υφυπουργό Κύριο Ντόλιο και αφού έγινε πλέον ξεκάθαρο στον πρώτο ότι δεν θα συνενωθεί και με όλη την επαρχεία του Δήμου Ορφέα , ο Δήμος Διδυμοτείχου αντιδρά .
Από νωρίς  σήμερα στο Διδυμότειχο γίνονται συνεχείς ανακοινώσεις που καλούν τους πολίτες να παραβρεθούν στο έκτακτο συμβούλιο , για να δράσουν και να αντιδράσουν ομόφωνα ενάντια στο χωροταξικό .

souflievros


Τριβές φέρνει ο Καλλικράτης

Κι όμως, ο «Καλλικράτης» δεν προκαλεί μόνο τριβές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με προεξάρχουσες αυτές των Νικήτα Κακλαμάνη και Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αλλά και των λεγόμενων «ανταρτών της Ντόρας», με τη Ρηγίλλης. Οι επερχόμενες συνενώσεις που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, δοκιμάζουν, και μάλιστα για τα καλά, και τις σχέσεις μεταξύ πολλών υπουργών, βουλευτών και νομαρχών του ΠΑΣΟΚ.

Σχέσεις όμως δοκιμάζονται και για τα χρίσματα που θα δοθούν, κατά τα φαινόμενα, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, καθώς δεν είναι κρυφό ότι είναι αρκετοί τόσο οι υπουργοί και οι νυν και πρώην βουλευτές, όσο, βεβαίως, και το σύνολο, σχεδόν, των νομαρχών και των δημάρχων, που θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στον κόσμο του «Καλλικράτη».

Ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι «μάχες» ξεκινούν υπογείως αλλά σε πολλές περιπτώσεις, όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς τις τελικές αποφάσεις τόσο για τις συνενώσεις όσο και για τα χρίσματα, τα «μαχαίρια» βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ποια όμως είναι τα «πράσινα» δίδυμα που πολλές φορές γίνονται και τρίδυμα, που έχουν ξεκινήσει υπόγειο και πολλές φορές υπέργειο «πόλεμο» ενόψει του «Καλλικράτη».

αυτοδιοίκηση 

Κρατικά Αυτοκίνητα

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούσης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία Μαρτίου, καθώς και του πενταμήνου Νοέμβρης 2009 - Μάρτιος 2010, που αφορούν στο κόστος λειτουργίας των κρατικών αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς και από άλλους κρατικούς αξιωματούχους, των οποίων η διαχείριση ανήκει στην ευθύνη του Υπουργείου.

    Από τα στοιχεία προκύπτει ότι:

    Η κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε από 157.139 λίτρα τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι σε 50.616 λίτρα, ποσοστό μείωσης 68%.

    Οι δαπάνες για ανταλλακτικά και επισκευές για τους ίδιους μήνες μειώθηκαν από 292.932,94 ευρώ σε 83.594,99 ευρώ, ποσοστό μείωσης 71,5%.

Απο τη χθεσινή εκδρομή της ΛΕΜΟ Σουφλίου


Ο Θίασος των Χρωμάτων του Χάρρυ Κλυνν στην Αλεξανδρούπολη


Την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010, στις 8 το βράδυ, στην ART GALLERY της Αθανασία Πεφτουλίδη, Σκρα 2-4, στην Αλεξανδρούπολη , πραγματοποιήθηκαν  τα εγκαίνια της πέμπτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Χάρρυ Κλυνν.
Ο Χάρρυ Κλυνν παρουσιάζει την τελευταία του εικαστική δουλειά με τίτλο «ΘΙΑΣΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ» Η έκθεση περιλαμβάνει 35 πίνακες μεγάλων και μικρών διαστάσεων (λάδια, ακρυλικά και μεικτές τεχνικές σε καμβά)
Διάρκεια έκθεσης 14 Απριλίου-8 Μαΐου 2010 Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: ΤΡΙΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00-14:00 & 18:00-22:30 ΣΑΒΒΑΤΟ 9:00-14:00 , ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ
ART GALLERY Αθανασία Πεφτουλίδη, Σκρα 2-4, Αλεξανδρούπολη 68100

Σαν σήμερα :

 • 1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.
 • 1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
 • 1906: Τελετή λήξης της Μεσολυμπιάδας στην Αθήνα.
 • 1980: 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ιρλανδίας ο Τζόνι Λόγκαν, με τη σύνθεση «What's another year». Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι των Νακασιάν/Σοφού «Ωτοστόπ», το οποίο ερμηνεύει η Άννα Βίσση και καταλαμβάνει τη 13η θέση.
 • 1987: Η οικογένεια Σίμσον κάνει την πρώτη εμφάνισή της στη μικρή οθόνη, ως ένθετο στο εβδομαδιαίο βαριετέ «The Tracey Ullman Show» του δικτύου Fox.
 • 2005: Ο 78χρονος Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ
 •  
 • 1877:Γεννιέται ο  Όλε Εβινρούντε, Νορβηγός μηχανικός, που επινόησε και κατασκεύασε την εξωλέμβιο μηχανή.
 • 1903: Γεννιέται ο Έλιοτ Νες, πράκτορας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Η προσωπικότητά του ενέπνευσε τους δημιουργούς της τηλεοπτικής σειράς «Οι Αδιάφθοροι», που πέρασε στη συνέχεια και στη μεγάλη οθόνη.
 •  
 •  1882:Πεθαίνει ο  Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, Βρετανός φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.
 • .