Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Έκφραση : Θα μπορούσε να την είχε πει σήμερα !

«Την κρίση αυτή δεν την προκαλέσαμε εμείς.
Βρισκόταν εκεί και μας περίμενε. 
Χωρίς να είμαστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία της, είχαμε την ευθύνη για την αντιμετώπισή της.
Η κρίση ήταν το αποκορύφωμα της κάκιστης δημοσιονομικής διαχείρισης των τελευταίων τριών χρόνων.
Στα χρόνια αυτά χαρίστηκαν αφειδώς φόροι στους πλούσιους, ενώ για δημαγωγικούς καθαρά λόγους οι δαπάνες του προϋπολογισμού διογκώθηκαν πέρα από κάθε μέτρο. 
Τον τελευταίο ιδίως χρόνο, που του έδωσαν προεκλογικό χαρακτήρα, η σπατάλη και ο χαρισμός πήραν τις διαστάσεις οργίου».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 2/12/1993

ena klik aristera


Τα 20 σημεία - "κλειδιά" των αλλαγών στην εκπαίδευση

Α. Αναβάθμιση του εργασιακού βίου των εκπαιδευτικών και της αξίας του εκπαιδευτικού έργου.

1. Καθιερώνεται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης ως αναγκαία προϋπόθεση για την είσοδο στην εκπαίδευση.

2. Όλοι οι διορισμοί μόνον μέσω ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται από το σχολικό έτος 2012 - 2013 σε όλα τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης θα είναι αποκλειστικά και μόνον επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

3. Τέλος στα περίπλοκα και αδιαφανή κριτήρια. Οι πίνακες προϋπηρεσίας κλείνουν οριστικά στις 30.6.2010. Ακολουθεί μεταβατική διετής περίοδος η οποία κατοχυρώνει τα ώριμα δικαιώματα.

4. Ειδικό βάρος στην παιδαγωγική και τη γενική παιδεία. Αναμορφώνεται πλήρως το περιεχόμενο και η διαδικασία των εξετάσεων ΑΣΕΠ, οι οποίες θα διεξάγονται ανά διετία

. 5. Θεσπίζεται για πρώτη φορά ελάχιστος χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στον τόπο πρώτου διορισμού και είναι τα 3 έτη.

Επαναλειτουργεί από σήμερα το σιδηροδρομικό δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Δίκαια-Σβίλεγκραντ…

Επαναλειτουργεί από σήμερα, μετά από 2,5 περίπου χρόνια, το σιδηροδρομικό δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Δίκαια-Σβίλεγκραντ, το οποίο είχε διακοπεί το Νοέμβριο του 2007, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων. Η διακοπή είχε αποφασιστεί από τη διοίκηση του Οργανισμού στο πλαίσιο περικοπών δρομολογίων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούσε σε ικανοποιητικό βαθμό τόσο τους κατοίκους του Έβρου όσο και Βούλγαρους.

Τούρκικη αντιπροσωπεία στο Διδυμότειχο

Πολυμελής αντιπροσωπεία από την πόλη Uzun Kopru (Μ. Γέφυρα) της Τουρκίας, πρόκειται να  επισκεφθεί σήμερα  Τρίτη 13 Απριλίου 2010 τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Χρήστο Τοκαμάνη.
Η αντιπροσωπεία στην οποία θα προΐστανται  ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος της γειτονικής πόλης, με την παρουσία  εκπροσώπων φορέων και οργανισμών της περιοχής,  θα συμμετέχει σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου γύρω από το γνωστό θέμα που αφορά την οδική και σιδηροδρομική επανασύνδεση  Μ.Γεφύρας -Διδυμοτείχου, μέσω Πυθίου.

Εκατοντάδες νεκρά ζώα στο Δέλτα του Έβρου

Μια νέα τραγωδία αποκαλύπτεται στο νομό Έβρου, καθώς υποχωρούν τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές του Δέλτα του Έβρου. Κάτω από τα λασπόνερα βρέθηκαν εκατοντάδες νεκρά ζώα, οικόσιτα και άγρια, τα οποία πνίγηκαν από τα ορμητικά νερά των πλημμυρών του περασμένου Φεβρουαρίου.
Ένα μοναδικό φαινόμενο για την περιοχή του Δέλτα του Έβρου, κοπάδι με άγρια άλογα, δεν υπάρχει πια, καθώς καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής ανακαλύπτουν νεκρά άλογα σε όλο το Δέλτα του ποταμού.
Στον ακριτικό Δήμο των Φερών, εκφράζονται ανησυχίες για την τουριστική περίοδο που μόλις άνοιξε, καθώς πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι δεν θα μπορεί η περιοχή να προσελκύσει τουρίστες, επειδή υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στην αγροτική οδοποιία.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο δυτικό βραχίονα του αναχώματος, που οδηγεί και στο κυνηγετικό περίπτερο, ενώ δεν είναι σε καλή κατάσταση και το ανατολικό ανάχωμα. Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Η Γνώμη

«Μπόνους» απουσιών λόγω νέας γρίπης

«Μπόνους» απουσιών δίνει στους μαθητές το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που προκάλεσε στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας η νέα γρίπη που κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες του 2009. Ετσι ειδικά για την εφετινή χρονιά αποφασίστηκε η αύξηση κατά 30% του ορίου των απουσιών που μπορεί να κάνει ένας μαθητής λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της νέας γρίπης. Η σχετική εγκύκλιος εστάλη ήδη στα σχολεία από την υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Σήμερα όριο απόρριψης για έναν μαθητή λόγω απουσιών είναι οι 164. Το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών είναι οι 64. Οι υπόλοιπες 100, αν μπορούν να δικαιολογηθούν από τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών για ιατρικούς ή άλλους λόγους, δεν οδηγούν σε απόρριψη του μαθητή αν έχει πάνω από 15 μέσο όρο στα μαθήματά του και διαγωγή κοσμιοτάτη. Το όριο των απουσιών που οδηγεί σε εξετάσεις τον μαθητή ή τη μαθήτρια τον Σεπτέμβριο είναι οι 114 ενώ το όριο των απουσιών που μπορούν να δικαιολογήσουν οι γονείς ενός μαθητή, οι δέκα.

Λήψη περιοριστικών μέτρων αλιείας στον Ποταμό Έβρο

΄Εχοντας υπόψη:
1. Το Π.Δ. 30/96 (ΦΕΚ 21Α)"κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης".
2. Το Π.Δ. 94/93 σχετικά με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων Υπ. Γεωργίας στο Νομάρχη.
3. Το Π.Δ. 235/79 "περί ρυθμίσεως της εντός των ποταμών διενεργούμενης αλιείας"
4. Τον Ν. 1740/14-12-87, άρθρο 10 "Αξιοποίηση και προστασία κοραλλιογενών σχηματισμών, ιχθυοτρόφων υδάτων, υδατοκαλλιεργειών και άλλες διατάξεις".
5. Την προφορική εισήγηση του Τμήματος Αλιείας ΄Εβρου, και του γραφείου Αλιείας του Επαρχείου Βορείου ΄Εβρου.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Απαγορεύουμε, από 15-4-10 μέχρι 31-5-10, την αλιεία στον ποταμό Έβρο για λόγους προστασίας της αναπαραγωγικής διαδικασίας των Κυπρινιδών.
2. Την εφαρμογή της παρούσας αναθέτουμε στο Τμήμα Αλιείας Έβρου, στο γραφείο Αλιείας του Επαρχείου Βορείου ΄Εβρου και στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.
3. Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΜΠΟΥΝΙΔΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ

Σαν Σήμερα :

  • 1924: Με ποσοστό 69,95% οι Έλληνες ψηφίζουν υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
  • 1924: Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ).
  • 1936: Ο βασιλιάς Γεώργιος Β' διορίζει πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά, αρχηγό του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων, ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνο έξι βουλευτές.
  • 1970: Κάτω από τις διεθνείς πιέσεις, ο Μίκης Θεοδωράκης απελευθερώνεται και φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.
  • 1992: Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.
  • 2003: Η τραγωδία των Τεμπών. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν. 
  • 1906: Γεννιέται ο  Σάμιουελ Μπέκετ, Iρλανδός συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969. («Περιμένοντας τον Γκοντό»)
  • 1926:Γεννιέται η  Έλλη Λαμπέτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Λούκου, ηθοποιός.
  • 1947: Γεννιέται ο Θάνος Μικρούτσικος, συνθέτης.