Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

Αποφάσεις - ορόσημο για την ελληνική Οικονομία

Σύμφωνα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο βασικός άξονας των αποφάσεων της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προβλέπει ότι διμερή δάνεια μέσω της ΕΚΤ από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και με συγχρηματοδότηση από το ΔΝΤ, βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας, εάν κι εφόσον αυτή ζητήσει την ενεργοποίηση της βοήθειας. Η δομή του μηχανισμού είναι τέτοια ώστε να επιστρέψει το δυνατόν νωρίτερα η Ελλάδα στις αγορές. Το ποσό του δανείου για τον πρώτο χρόνο θα είναι 30 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με χορήγηση συμπληρωματικού ποσού από το ΔΝΤ, ενώ το επιτόκιο θα είναι 5% για τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Όλι Ρεν. Αργότερα και εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν αποφάσεις και για τα επόμενα έτη.

ερτ

ΠΑΡΟΝ Δηλώνει ο Χαράλαμπος Αλατζιάς

Μετά από επικοινωνία μας , με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Σουφλίου ,  κύριο Χαράλαμπο Αλατζιά ,  εκμαιεύσαμε την παρακάτω δήλωση :
Όποιο σενάριο και να ισχύσει τελικά στο νέο χωροταξιακό σχέδιο " Καλλικράτης " , δηλώνω ΠΑΡΟΝ .
Μας τόνισε βέβαια ότι ανάλογα το σενάριο , ίσως να χρειαστούν συνεννοήσεις και πολλές συζητήσεις και περισσότερο έδωσε βαρύτητα στην περίπτωση που ισχύσει το Φέρες - Τυχερό - Σουφλί
.Όπως και αν έχει πάντως , αφού σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε και επίσημα δηλώνω : ΠΑΡΟΝ στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου .
 Μας επισήμανε κλείνοντας ότι το ΠΑΡΟΝ , είναι ένα αποφασιστικό  ΠΑΡΟΝ και το προφέρει με κεφαλαία γράμματα .

Πρώτη καταχώρηση : souflievros.blogspot.com

Καλλικράτης : Δήμος Σουφλίου - Νομός Έβρου

Δήμος Σουφλίου , Δήμος Τυχερού , Δήμος Ορφέα θα είναι το νέο σχήμα του κεντρικού νέου Δήμου του Νομού Έβρου .

Ολόκληρος ο Δήμος Ορφέα καθώς επίσης και το Τυχερό .
Έτσι λοιπόν , νοτιότερα του νομού ο Δήμος Φερών και η Τραϊανούπολη θα συνενωθούν με την Αλεξανδρούπολη . Βορειότερα του νομού , είναι γνωστά , με μόνη δυσάρεστη είδηση για τον Δήμο Διδυμοτείχου και τον κύριο Τοκαμάνη , ότι δεν θα έχουν τον Ορφέα .
Έτσι λοιπόν και με αυτές τις χωροταξικές , νέες ρυθμίσεις και όρια έχουμε σίγουρα ένα υποψήφιο Δήμαρχο στο Σουφλί τον Κύριο Ευάγγελο Πουλιλιό . Ένας δεύτερος υποψήφιος είναι ο κύριος Δημούτσης απο το Τυχερό . Άλλα ονόματα προς το παρόν δεν θα αναφέρουμε όχι γιατί δεν έχουμε τις πληροφορίες αλλά είναι λίγο νωρίς . Από το Σουφλί τώρα , δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της Δημάρχου κυρίας Κακαλή , αλλά ούτε τις προθέσεις των δύο κυρίων , Αλατζιά και Χριστοδούλου , που ηγούνται των δυο παρατάξεων της αντιπολίτευσης . Θα μάθουμε φανταζόμαστε εν καιρώ .

Μένει πάντα ανοιχτό βέβαια ,οι πληροφορίες να ανατραπούν , αν δεν ανακοινωθούν και επίσημα από το Υπουργείο .

πρώτη καταχώρηση : souflievros.blogspot.com
Καλλικράτης : Οι αρμοδιότητες στους νέους Δήμους

Σε πρώτη φάση, οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στους νέους δήμους από την 1η Ιανουαρίου του 2011, θα είναι αυτές της πολεοδομίας και της πρόνοιας. Για άλλες αρμοδιότητες θα υπάρξει πρόβλεψη μεταφοράς μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ενώ κάποιες θα μεταφερθούν σε βάθος διετίας.

Καλλικράτης : Ποιοι θα βρεθούν μακριά απο τα αξιώματα

Με το σχέδιο νόμου για τον «Καλλικράτη» θεσπίζονται για πρώτη φορά μια σειρά νέα αυστηρά κωλύματα και ασυμβίβαστα εκλογής. Ετσι,δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα στους νέους δήμους ή τις περιφέρειες: ^ Οποιος έχει διατελέσει κατά το έτος διεξαγωγής των εκλογών γενικός διευθυντής ή διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας,ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που βρίσκεται στα όρια του δήμου ή της περιφέρειας στην οποία επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα το προηγούμενο της εκλογής 18μηνο.

^ Υπάλληλοι που υπηρετούν σε ιδρύματα τα οποία έχουν συστήσει ή συμμετέχουν οι δήμοι στους οποίους επιθυμούν να εκλεγούν.

^ Οι γενικοί διευθυντές,πρόεδροι,μέλη διοικητικών συμβουλίων,μέτοχοι και εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών που έχουν συμβληθεί με τον δήμο ή με την περιφέρεια με συμμετοχή άνω του 5%.

^ Υποψήφιοι που έχουν εκπέσει του αξιώματός τους κατόπιν αμετάκλητης δικαστικής απόφασης,καθώς και όσοι συνδέονται με οποιαδήποτε σύμβαση προμήθειας,εκτέλεσης έργου,παροχής υπηρεσιών,παραχώρησης εκμετάλλευσης έργου ή επιχείρησης με τον δήμο ή την περιφέρεια άνω των 5.000 ευρώ δεν μπορούν επίσης να εκλεγούν.

Χρεοκοπούμε;

του Γιάνη Βαρουφάκη
Πεθαίνουμε; Όχι βέβαια, αλλά κάποιοι δυστυχώς, λίγοι ελπίζουμε, δεν θα είναι μαζί μας τα επόμενα Χριστούγεννα. Έτσι και με την χρεοκοπία. Το θέμα δεν είναι αν χρεοκοπούμε. Το ερώτημα είναι: Ποιοί θα χρεοκοπήσουν; Ότι κάποιοι θα χρεοκοπήσουν είναι δεδομένο. Δεν γίνεται Κρίση (με κεφαλαίο κάπα) σαν αυτή του 2008 χωρίς θύματα.

Αν το κράτος μειώσει τις δαπάνες του αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους τόσο ώστε να μην αναγκαστεί σε στάση πληρωμών, τότε δεν θα χρεοκοπήσει. Όμως το αντίτιμο αυτής της επιτυχίας θα είναι η θεαματικότερη στην μεταπολεμική ιστορία αύξηση των χρεοκοπιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αν, από την άλλη, το κράτος κηρύξει στάση πληρωμών, τότε το φάσμα της χρεοκοπίας θα μεταφερθεί στις τράπεζες (ελληνικές αλλά κυρίως ξένες) που έχουν αγοράσει βουνά ομολόγων του δημοσίου. Υπάρχει και ένα τρίτο, το χειρότερο (και δυστυχώς επικρατέστερο) σενάριο: Και να προσπαθήσει το κράτος (όπως προσπαθεί) να αποφύγει την στάση πληρωμών (στεγνώνοντας την αγορά και ωθώντας τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους στην απελπισία) και, τελικά, να αναγκαστεί σε στάση πληρωμών το 2011 ή 2012. Τότε, υπό μία έννοια, χρεοκοπούμε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι...

Έκφραση

Κυριακή μεσημέρι συνεδριάζει το Eurogroup για μας! 
Δηλαδή η βοήθεια θα μας βρει είτε πάνω στα ούζα, 
είτε στο μεσημεριανό ύπνο...

text:protagon

Η επιστήμη του χωρισμού

Η πιο ζεστή αγάπη έχει το πιο παγερό τέλος. Κι όταν έρχεται ο πόνος της απώλειας, μπορεί να σε οδηγήσει στην απόγνωση. Οι επιστήμονες όμως αποκωδικοποιούν τον πόνο του χωρισμού και σε καθησυχάζουν ότι μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα.
Την τελευταία δεκαετία, εξελικτικοί ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες και φαρμακευτικοί ερευνητές έριξαν όλοι από την πλευρά τους νέο φως στο μυστήριο του πόνου του χωρισμού. Οι δυνάμεις που δένουν δύο ανθρώπους είναι πολύ ισχυρές, αλλά ο πόνος από τον τερματισμό ενός έρωτα είναι ακόμα πιο ισχυρός, ένα τραύμα στο μυαλό και το σώμα, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις δεν διαφέρει και πολύ από μια ψυχική ασθένεια.
Για παράδειγμα, σε μελέτη του Journal of Personality and Social Psychology, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τα 114 άτομα που είχαν βιώσει ερωτική απόρριψη, τις 8 εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή της μελέτης, το 40% ήταν ακόμη κλινικά σε κατάθλιψη - και μάλιστα το 12% σε μέτρια έως βαριά κατάθλιψη. «Ο πόνος από την απώλεια του έρωτα είναι ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος» λέει ο David Buss, Ph.D., συγγραφέας του The Evolution of Desire: Strategies of Human Mating. «Το μέγεθος του ψυχολογικού πόνου είναι μεγαλύτερο μόνο σε πραγματικά φρικιαστικά γεγονότα, όπως η απώλεια ενός παιδιού».
Το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης μπορεί να είναι εξαιρετικά τραυματικό, ειδικά για έναν άντρα, η σύντροφος του οποίου τον απατά, του ανακοινώνει στα καλά καθούμενα ότι θέλει διαζύγιο ή πεθαίνει. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μαζική έκκριση ορμονών του στρες, που συνήθως συνοδεύουν τέτοια γεγονότα, μπορούν να αποδυναμώσουν την καρδιά, ένας λόγος για τον οποίο επιστήμονες και κοινοί θνητοί αποκαλούν αυτό το φαινόμενο ως Σύνδρομο της Ραγισμένης Καρδιάς.
Ακόμα κι αν η καρδιά δεν ραγίζει κυριολεκτικά, ο πόνος της ερωτικής απογοήτευσης μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμος με πολλούς άλλους τρόπους. Το ποσοστό αυτοκτονίας των αντρών που έχουν βιώσει ερωτική απόρριψη είναι από τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των εγκαταλειμμένων γυναικών. Αν λάβουμε δε υπόψη το συνδυασμό θλίψης και αλκοόλ, σίγουρα οδηγεί στο θάνατο ορδές αντρών σε αυτοκινητικά δυστυχήματα, καβγάδες και παρόμοια περιστατικά, ακόμα κι αν το πιστοποιητικό θανάτου τους δεν αναφέρει τη λέξη αυτοκτονία. Αραγε, όμως, γιατί ο χωρισμός πονάει τόσο πολύ; Για να έχεις την απάντηση, πρέπει πρώτα να αντιληφθείς τι είναι αυτό που χάνεις στην πραγματικότητα.
Περί λαγνείας, έλξης και δεσμού

Τραγωδία με θύμα αγρότη στα Δίκαια του Έβρου

Μπροστά  στα μάτια δεκάδων συχωριανών  του που εκτελούσαν αγροτικές  εργασίες, χθες Σάββατο  10 Απριλίου , βρήκε τραγικό θάνατο  ένας ηλικιωμένος αγρότης από  τα Δίκαια του Έβρου, την στιγμή που προσπαθούσε να συνδέσει ένα μηχάνημα στο τρακτέρ του.

Ο άτυχος 66χρονος άντρας επιχειρούσε να συνδέσει στον αγροτικό ελκυστήρα του ένα ψεκαστικό μηχάνημα για να ψεκάσει τα σπαρτά του. Όμως, ξαφνικά, βρέθηκε σφηνωμένος ανάμεσα στα δύο μηχανήματα που πήραν μπροστά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και πριν προλάβει κανείς να τον βοηθήσει έχασε την ζωή του από την ακατάσχετη αιμορραγία!

Οι κάτοικοι του χωριού, που υπέστησαν ισχυρό σοκ από τον απρόσμενο χαμό του συγχωριανού τους, καταγγέλλουν ότι θα μπορούσε να είχε σωθεί αν υπήρχε γιατρός για να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και μιλούν για μεγάλες ελλείψεις όσον αφορά τις ιατρικές υποδομές στην περιοχή τους.

Αναγνωρίζονται τα πτυχία των κολεγίων

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 42/2010 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
Με την επικύρωση των εν λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών είναι πλέον δυνατή η αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων που χορηγούν τα κολέγια τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα πανεπιστημίων που έχουν την έδρα τους σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος εκτός Ελλάδος.
Το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στις ευρωπαϊκές οδηγίες 2005/36/ΕΚ και 2006/100/ΕΚ, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Και οι δύο αυτές οδηγίες έπρεπε να είχαν επικυρωθεί από την Ελλάδα το 2007.
Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού (ΣΑΕΙΤΕ) και αντικαθίσταται μέχρι το 2013 από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) το οποίο θα έχει την ευθύνη για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μετά το 2013 η ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μετακυλίεται στα επιμελητήρια, επαγγελματικές Ενώσεις κ.λπ. (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους κ.ά.) τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι τα Επιμελητήρια, Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι θα καθορίζουν (και όχι ο υπουργός Παιδείας όπως προβλέπει το σχέδιο Π.Δ.) κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας που θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη χώρα μας.

Σαν σήμερα :

  • 1727: Πρεμιέρα του ορατόριου του Μπαχ «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Λειψία. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή.
  • 1890: Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.
  • 1955: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας «Αθλητικό Φως», που αργότερα μετονομάζεται σε «Φως των Σπορ» και εκδίδεται καθημερινά έως σήμερα, πάντα στο πλευρό του Ολυμπιακού.
  • 1961: Αρχίζει στο Ισραήλ η δίκη του ναζί Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος θα καταδικαστεί σε θάνατο.
  • 1967: Στο «Μαρκ Χέλιγκερ Θίατερ» της Νέας Υόρκης κάνει πρεμιέρα το έργο του Ζυλ Ντασέν «Ίλια Ντάρλινγκ» (θεατρική εκδοχή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή») με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Νίκο Κούρκουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Θα μείνει στη σκηνή για 320 παραστάσεις.
  • 1996: Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα, που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Στον δραματικό τελικό του Παρισιού νικά 67-66 την Μπαρτσελόνα.
  • 1755:Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, Άγγλος γιατρός, που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων, η οποία πήρε τ' όνομά του.