Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Ταξιδιωτικές μοναξιές

Και χαλαρώνοντας τη γραβάτα του , άφησε το σώμα του να πέσει στο κρεβάτι . Με το ένα χέρι πίσω από το κεφάλι και το άλλο να κρατάει το τσιγάρο , φύσαγε τον καπνό κοιτάζοντάς το ταβάνι του δωματίου . Του δωματίου , στο ξενοδοχείο που μόλις είχε επιστρέψει από επαγγελματικό δείπνο . Δείπνο τυπικό , καθώς πρέπει , με τυπικές χειραψίες , δήθεν χαμόγελα , τυπικές κολακευτικές κουβέντες , κοινωνική ευγένεια . Ξέρεις από αυτά τα δείπνα για να κλείσει η δουλειά .
Δείπνα και τυπικότητες που μισούσε , που του σπάγανε τα αρχίδια αλλά που δεν μπορούσε να αποφύγει γιατί ήταν μέρος της δουλειάς του , του εαυτού του κι ας μη του μοιάζανε καθόλου .Μόνος σε αυτό το όμορφο νησί και μέσα στις τυπικότητες ..ανατρίχιαζε που το ζούσε . Αν και ταξιδευτής , λάτρευε να επιλέγει ο ίδιος τον προορισμό , πότε με τη συντροφιά γυναικείας παρέας και άλλοτε με τη συντροφιά αλητοπαρέας , πάντως το επέλεγε δεν ήταν υποχρέωσή του .
Κι εκεί ανάμεσα στα συνοφρυωμένα φρύδια σκάει ένα λοξό γελάκι . Ξέρει που θα αναπληρώσει αυτή την τυπική επικοινωνία , με ουσιαστική παρέα και ζεστή κουβέντα . Είχε αφήσει και μια χθεσινοβραδινή εκκρεμότητα με ένα προσωπάκι που γνώρισε τελευταία . Τριγυρνούσε η ιδέα στο μυαλό του πως του θύμωσε , επειδή της είχε κάνει λεκτική ερωτική ¨επίθεση ¨ εκφράζοντας την επιθυμία του για εκείνη .
Του ξεγλίστρησε και τον καληνύχτισε βιαστικά , γιατί άραγε ; Θα τη βρω τέτοια ώρα μέσα ; αναρωτιέται . Ήταν σχεδόν μία το βράδυ και ανοίγει το φορητό υπολογιστή , που πάντα είχε μαζί αφού αποτελούσε εργαλείο της δουλειάς του .
Συνδέεται στο δημοφιλέστερο site κοινωνικής δικτύωσης , στο facebook . Εκεί που σμίγουν παλιοί φίλοι και συμμαθητές , εκεί που σμίγουν και ανταμώνονται συνάδελφοι , εκεί που γνωρίζονται άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους , εκεί που τα πράγματα είναι χαλαρά και δεν χωράνε τυπικότητες ανάμεσα σε γνωστούς ανθρώπους , εκεί που είσαι χαλαρός και είσαι ο εαυτός σου .
Τελικά δεν είναι μόνος !
Ρίχνει μια γρήγορη ματιά να δει αν είναι συνδεδεμένη , είναι ! Δε βιάζεται όμως , ρίχνει μια ματιά στις ενημερώσεις και στα μηνύματά του και μετά της μιλάει …. Τελικά δεν του θύμωσε , τελικά δε τον παρεξήγησε , τελικά δεν είχε πρόβλημα κανείς τους .
Κεκτημένη ταχύτητα της προηγούμενης βραδιάς ή το προσωπάκι απλά περιμένει και κάνει υπομονή να γνωρίσει καλύτερα αυτό το ελεύθερο πνεύμα , τον ευφυή δικηγόρο ; Του υψώνει τοίχος , του ξεγλιστράει όμορφα , τον αντιμετωπίζει με σοβαρότητα αλλά και με χιούμορ , είναι εκεί αλλά δεν του ξεδιπλώνεται , δεν εκφράζεται ακόμα ανοιχτά .
Συζητάνε πολλά και χαλαρά με το φλερτ να σμίγει και να ανακατεύεται στις κουβέντες , αναδυόμενο ανάμεσα στην πολιτική , στο χιούμορ , στη μουσική .
Ναι … αλλά κάποιος σήμερα νύσταξε νωρίς !
Δε θέλει να του φύγει... Δε θέλει να τον αφήσει… αλλά το σώμα της αρνείται πεισματικά να την κρατήσει εκεί . Τα μάτια της κλείνουν και πραγματικά δεν μπορεί απόψε να το ελέγξει .
Κουρασμένο το μικρό ; η ήρεμο και χαλαρό μετά από μια όμορφη κουβέντα , άφησε το σώμα της , το μυαλό της , τη ψυχή της να την οδηγήσουν στη ξεκούραση ;
Καληνυχτίζονται με ένα μεγάλο , παθιασμένο φιλί .
Εκείνος , θα ήθελε να την αποκοιμίσει στην αγκαλιά του και βάζει τραγουδάκι να κλείσει η βραδιά με κάτι αγαπημένο .
Εκείνη, θα ήθελε να είχε αποκοιμηθεί στην αγκαλιά του , κλείνει τα βλέφαρα και απλώνοντας το χέρι σβήνει το φεγγάρι .

Βιβλιοπαρουσιάσεις : Ευριδίκη Τρισόν - Μιλσάνη : Ματιές στον Κήπο του Χαϊκού


Τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και οι εκδόσεις Γαβριηλίδη παρουσιάζουν

το νέο βιβλίο της Ευρυδίκης Τρισόν- Μιλσανή

Ματιές στον κήπο του Χαϊκού

Την Δευτέρα 12 Απριλίου στις  8.00 το βράδυ στον χώρο του βιβλιοπωλείου

(Βενιζέλου 41, Αλεξανδρούπολη)

Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας

Τι θα λέγατε αν ρίχναμε μια ματιά στον μανταλωμένο γιαπωνέζικο κήπο που κρατάει σφιχτά τα κλειδιά των γρίφων του; Αν προσπαθούσαμε να εστιάσουμε στις κρυφές του λεπτομέρειες, αν διεισδύαμε στις σκιώδεις συστάδες του, στις ακίνητες μαγνητικές φυλλωσιές του, στις βραχονησίδες που αναδύονται δραματικά στους αμμώδεις μαιάνδρους του;
Από το ένα κείμενο στο άλλο, η Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή προχωρεί με τεντωμένες κεραίες στο απαγορευμένο περιβόλι, ανοίγοντας ένα πεδίο συγκρίσεων και παραλληλισμών, και στην εποχή της ομοιομορφίας αποκομίζει ψήγματα γνώσης και μέθης, απολαμβάνοντας τις διαφορές που λειτουργούν σαν νοσταλγικές ηδονικές αξίες.

Λέσχη μοτοσικλετιστών Σουφλίου

Τώρα που είναι ωραίες οι μέρες δεν πάμε καμία βολτίτσα;
Που θα ήθελες να πάμε;
Μια ωραία εκδρομή θα ήταν να πάμε
στο Τρίγωνο.
Ωραία, θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε και τον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας –
Ζώνης και μετά να πάμε για φαγητό
στο Εβροθήραμα στον Πεντάλοφο.

Πολύ ωραία ιδέα !!!
Ξεκινάμε την Κυριακή 18 Απριλίου στις 11:00 από τη λέσχη.
Πες και στα υπόλοιπα μέλη να έρθουν.

Θα περάσουμε ωραία.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο
της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Σουφλίου 

"Θράκης γεύσεις"

Η Ένωση Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Νέας Ορεστιάδας & Περιφέρειας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Βόρειου Έβρου, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Έβρου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Έβρου οργανώνουν από τις 18 Παρασκευή έως 20 Κυριακή Ιουνίου 2010 στον Πευκώνα Νέας Ορεστιάδας την 1η Έκθεση τοπικώς παραγόμενων προϊόντων υπό τον τίτλο

« ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ »
Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της προώθησης τους.
Για το λόγω αυτό παρακαλούνται οι επιχειρήσεις που παράγουν και τυποποιούν τρόφιμα- ποτά και εδρεύουν στην περιοχή μεταξύ Ορμενίου και Σουφλίου και επιθυμούν να προβάλουν τα προϊόντα τους, να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερα έως τις 30 Απριλίου 2010, στα γραφεία της Ένωσης.
Η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι δωρεάν.

Τηλέφωνο πληροφοριών: 2552022763, Fax :2552023826
e-mail : eebop@otenet.gr.

Κανονικά λειτούργησαν οι ΟΤΑ του νομού Έβρου

Κανονικά λειτούργησαν οι ΟΤΑ του νομού Έβρου μετά από απόφαση της ΤΕΔΚ στη συνεδρίαση που είχαν την περασμένη Τρίτη . όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Έβρου και Δήμαρχος Διδυμοτείχου κύριος Τοκαμάνης  :

Θα ήθελα να πω  πως κάτι το οποίο βάρυνε την απόφασή μας, είναι πως ο υφυπουργός Εσωτερικών ο κ. Ντόλιος είναι συντοπίτης μας και δείξαμε καλή θέληση και πίστη απέναντί του», τονίζει ενώ, εξηγώντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, προσθέτει: «το ζήτημα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους συμπολίτες μας καθώς όπως είναι γνωστό δεν μπορούμε να πάρουμε από άλλα κονδύλια και να πληρώσουμε τους μισθούς. Δεχόμαστε την περικοπή μέχρι το 22%, αλλά, δεν αντέχουμε το επιπλέον. Περιμένουμε τις διευκρινήσεις, χωρίς όμως να συμπορευτούμε με τους συναδέλφους μας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να αναστείλουμε επ’ αόριστο τις κρατικές λειτουργίες που έχουν οι δήμοι. Δεν το κάναμε, γιατί στην ουσία θα τιμωρούσαμε τους δημότες μας για κάτι που δεν ευθύνονται. Άλλωστε, αυτές τις μέρες στην περιοχή μας έρχονται Εβρίτες από άλλα μέρη, που οι περισσότεροι ζητούν από τους δήμους τους εξυπηρέτηση. Η πρόταση να κλείσουν οι δήμοι δεν πέρασε, γιατί θεωρήσαμε πως είναι ακραίο μέτρο. Επαναλαμβάνω, πως ζητάμε διευκρινήσεις από την κυβέρνηση. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία να μας εξηγήσει και τότε θα δούμε τις αντιδράσεις μας» .

* Καλή θέληση και πίστη δείξαμε ή προσβλέπουμε  στην καλή θέληση και πίστη του συντοπίτη μας υφυπουργού κυρίου Ντόλιου στο νέο χωροταξιακό χάρτη , εν ' αναμονή του " Καλλικράτη " κύριε Τοκαμάνη ;
Οι Δήμαρχοι αλλά και οι πολίτες του Έβρου παραμένουν σιωπηλοί και χωρίς αντιδράσεις οι κινητοποιήσεις , ελπίζοντας πάντα στην καλή πίστη , Δεν πρέπει να παρακαλάμε άλλο , ούτε να σκύβουμε το κεφάλι . Μόνο με διεκδικήσεις , με αγώνες μπορεί να ακουστεί επιτέλους η φωνή αυτού του παραμελημένου τόπου κι όχι οι υποχωρήσεις για να μη χάσουμε τις καρέκλες μας . Τότε δεν βλέπουμε και δεν αγωνιζόμαστε για το συμφέρον του τόπου αλλά για προσωπικά συμφέροντα και θέσεις στην τοπική πολιτική σκηνή . 
Πρόγραμμα εξετάσεων πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη 1ης περιόδου 2010

Από την Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών Αλεξανδρούπολης ανακοινώνεται ότι με σχετική Απόφαση της Υπηρεσίας καθορίστηκε το πρόγραμμα Εξετάσεων για απόκτηση πτυχίου ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ Κατηγορίας 1 και 2 για την 1η περίοδο του 2010.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στην Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών Αλεξανδρούπολης στις 06 Μαΐου 2010 ημέρα Πέμπτη και συγκεκριμένα :

Α' ΓΡΑΠΤΑΣτις 06 Μαΐου 2010 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.00 σε
ΚΕΦ. Α. ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (Ηλεκτρισμός - Ηλεκτρομαγνητισμός - Ραδιο-θεωρία).
ΚΕΦ. Β. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

Β' ΠΡΟΦΟΡΙΚΑΣτις 06 Μαΐου 2010 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 σε.
ΚΕΦ. Γ.ΕΘΝΙΚΟ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ.

Γ' ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΣΗΜΑΤΩΝ MORSE
Στις 06 Μαΐου 2010 ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00 σε
ΚΕΦ. Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ & ΛΗΨΗ ΣΗΜΑΤΩΝ MORSE

Η κατάθεση με αίτηση πλήρων δικαιολογητικών των υποψηφίων για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις πρέπει να γίνει μέχρι τις 30-04-2010.

Την ανάκληση της εγκυκλίου 113/2009 του ΟΑΕΕ ζητά, χαρακτηρίζοντάς τη μη σύννομη, ο Συνήγορος του Πολίτη

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 113/2009 του ΟΑΕΕ (24/11/2009) υπάγονται ή πρόκειται να υπαχθούν υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ ελεύθεροι επαγγελματίες, που βάσει του άρθρου 9 του ν. 3050/2009 δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, όταν διαμένουν σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

    Το ζήτημα έφτασε στο Συνήγορο του Πολίτη με καταγγελίες πολιτών οι οποίοι ζήτησαν τη διαμεσολάβηση της Ανεξάρτητης Αρχής. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε με το πόρισμά του ότι οι διαμαρτυρίες των πολιτών είναι βάσιμες και αναφέρει: “Η διοίκηση του ΟΑΕΕ, χωρίς να έχει αυτήν την αρμοδιότητα, ουσιαστικά τροποποίησε την ευνοϊκή για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες ρύθμιση εκδίδοντας μια εγκύκλιο την οποία εμφάνισε ως «ερμηνευτική». Δεν επρόκειτο όμως για ερμηνεία του νόμου αλλά για θέσπιση διαφορετικής και μάλιστα δυσμενέστερης για ορισμένους επαγγελματίες ρύθμισης.”

«Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

Αυξάνεται το ποσό της μείωσης του φόρου στα 3.000 € για τους διαζευγμένους και εν διαστάσει που καταβάλλουν διατροφή. Έτσι απαντάμε στο ζήτημα, το οποίο τέθηκε από πολλούς βουλευτές, σχετικά με το ζήτημα των διαζευγμένων.

    Αυξάνεται η έκπτωση από το φόρο, για όσους έχουν συνάψει ιδιωτική ασφάλιση από 1.000 σε 1.200 € για τον άγαμο και από 2.000 σε 2.400 € για την οικογένεια. Απαντάμε έτσι στις αιτιάσεις σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση από το φόρο αυτό.

    Βελτιώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία, έτσι ώστε το πρώτο κλιμάκιο μέχρι τα 80 πρώτα τετραγωνικά μέτρα, να είναι 30 € αντί για 60 € που ήταν προηγουμένως. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων ως τεκμήριο της κατοικίας. Αντίστοιχα, προστίθεται κλιμάκιο για πάνω από τα 300τμ κατοικίας, προκειμένου τα τεκμήρια να προσεγγίζουν το πραγματικό εισόδημα όσων κατέχουν τέτοια κατοικία. Οι αλλαγές που γίνονται στα κλιμάκια και στα τεκμήρια κατοικίας, είναι αλλαγές που ελαφραίνουν τα χαμηλά εισοδήματα και επιβαρύνουν τα υψηλότερα εισοδήματα.

    Αυξάνεται η αντικειμενική δαπάνη για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, με την προσθήκη κλιμακίων. Για πάνω από 2.000 κυβικά και μέχρι 3.000 κυβικά προστίθενται 500 € ανά 100 κυβικά εκατοστά και για πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά, 700 € ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Ληστεία στη Λυκόφη Σουφλίου

Μια  κυρία περίπου 30 χρονών  Ελληνίδα , με αμφίεση μοναχής μπήκε σε σπίτι 80χρονης γυναίκας , στο Δημοτικό διαμέρισμα της Λυκόφης Σουφλίου ζητώντας της ένα ποτήρι νερό . Όταν η 80χρονη προσπάθησε να εξυπηρετήσει την υποτιθέμενη μοναχή , εκείνη άνοιξε την τσάντα της και της άρπαξε το πορτοφόλι με περίπου 150 ευρώ και όλα τα έγγραφα που είχε μέσα όπως η ταυτότητα κ.τ.λ .

Πρώτη καταχώρηση souflievros.blogspot.com

Στις Φέρες στις 16 Απριλίου η κα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ

Μια από τις πιο σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας, η κα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, έρχεται στον δήμο Φερών την Παρασκευή 16 Απριλίου, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου. Η κα Αρβελέρ, θα μιλήσει στον Ιερό Ναό της Κοσμοσώτειρας, με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη».
«Πρόκειται για εκδήλωση που είχε αναβληθεί από το Φεβρουάριο, αλλά τώρα πια έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε στο δήμο μας αυτή τη σημαντική προσωπικότητα λέει  ο δήμαρχος Φερών κ.Ουστόγλου και προσθέτει: « η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Λαϊκού Πανεπιστημίου του δήμου Φερών. Όπως έχω πει και παλαιότερα η κα Αρβελέρ, εξέφρασε την επιθυμία, η διάλεξή της να γίνει στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κοσμoσώτειρας, αφού όπως ξέρουμε, έχει ασχοληθεί και έχει δείξει το ενδιαφέρον της για το μνημείο αυτό. Eμείς, από την πλευρά μας επικοινωνήσαμε με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, και έχουμε πάρει τη σχετική άδεια. Είναι μια ιδιαίτερη τιμή για μας. Πρόκειται για μία μεγάλη προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια. Η ομιλία, γίνεται όπως σας είπα στο πλαίσιο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, αλλά το ενδιαφέρον του κοινού για την κα Αρβελέρ είναι διαρκές και μεγάλο» κατέληξε.

Χαοτική η κατάσταση στα μη εγκεκριμένα σφαγεία

Με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της υγιεινής των τροφίμων, της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα μη εγκεκριμένα σφαγεία, της απουσίας ουσιαστικών ελέγχων σε όλο το κύκλωμα  της διατροφικής αλυσίδας και της έλλειψης προστασίας της υγείας των καταναλωτών σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την απάντηση (31.03.2010) του αρμόδιου Επιτρόπου για Θέματα Ασφάλειας Τροφίμων, το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνοτροφικών Θεμάτων της Επιτροπής (ΓΤΚΘ) πραγματοποίησε μια σειρά αποστολών στην Ελλάδα με σκοπό την αξιολόγηση τόσο των συστημάτων επίσημων ελέγχων για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης (ιδίως του κρέατος, του γάλακτος και των προϊόντων τους) όσο και των ελέγχων εισαγωγών τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης.

Στην αναλυτική απάντηση του Επιτρόπου επισημαίνεται ότι:

* οι επίσημοι έλεγχοι κατά την εισαγωγή και οι έλεγχοι της υγιεινής των τροφίμων μη ζωικής προέλευσης στην Ελλάδα δεν συνάδουν με τους κανόνες υγιεινής της οικείας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας,

Τι είναι το Spread;

Τώρα τελευταία όποιος επιχειρήσει να διαβάσει μία απλή εφημερίδα ή να παρακολουθήσει κάποιο δελτίο ειδήσεων (σοβαρό) θα διαπιστώσει πως χρειάζεται να είναι πτυχιούχος οικονομικού πανεπιστημίου για να βγάλει άκρη και να καταλάβει τι θέλει να πει ο ποιητής.
Ένα ερώτημα που έχουν όλοι τον τελευταίο καιρό είναι τι στο καλό είναι αυτό το Spread που συνέχεια ανεβαίνει και όλοι τρομοκρατούνται. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε πια, καθώς το spread, εν τέλει, είναι κάτι πολύ απλό και κατανοητό.
Το Spread ουσιαστικά μετράει την διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών. Στην περίπτωση της Ελληνικής οικονομία και της τρέχουσας επικαιρότητας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινώς) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.
Για παράδειγμα, αν η Γερμανία δανείζεται με 2% επιτόκιο και η Ελλάδα με επιτόκιο 5%, τότε: 5-2=3, δηλαδή το spread είναι 300 μονάδες βάσης.
Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η σύγκριση γίνεται με την Γερμανία και όχι με κάποια άλλη χώρα. Η Γερμανία έχει επιλεχθεί διότι θεωρείται η πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία στην ευρωζώνη, συνεπώς η σύγκριση γίνεται με αυτήν.

newsfilter

Αποκατάσταση οδικού δικτύου

Δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου "Αποκατάσταση κατολισθήσεων και συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου Διδυμοτείχου-Κουφόβουνου-Μεταξάδων", προκηρύσσει το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών).
Το έργο έχει προϋπολογισμό 200.000 ευρώ με ΦΠΑ, χρηματοδοτείται από το νομαρχιακό πρόγραμμα ΚΑΠ 2010 και ο διαγωνισμός για την ανάθεση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου.
"Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες δημοπρασιών για την αποκατάσταση των φθορών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Θα ακολουθήσουν οι δημοπρασίες για το επαρχιακό δίκτυο Σαμοθράκης προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, του Βορείου Έβρου με προϋπολογισμό 580.000 ευρώ και του Νοτίου Έβρου με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ." δήλωσε ο αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα, Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Μιχάλης Κογιομτζής.

Διάλεξη από τον Ιωάννη Ν. Νέστορος στο Α.Λ.Π. Δήμου Φερών

«Σύγχρονα Αμφιαράεια Πολύκεντρα», είναι ο τίτλος του θέματος που θα αναπτύξει ο κ. Ιωάννης Ν. Νέστορος, Ψυχίατρος, Δρ. Νευροφυσιολογίας (Ph.D., McGill), Ψυχοθεραπευτής, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, την Παρασκευή 9 Απριλίου,  ώρα 18:00 στην αίθουσα θεάτρου του Δήμου Φερών.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μαθημάτων του Β΄Κύκλου μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Φερών,  με τον γενικό τίτλο «Σύγχρονα Κοινωνικά Προβλήματα».

Σαν σήμερα :

  • 1829: Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ' ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.
  • 1870: Σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους, που είχε συλλάβει στο Πικέρμι (30 Μαρτίου 1870), επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Διεθνής διασυρμός της χώρας μας, επειδή οι όμηροι ήταν βρετανοί περιηγητές.
  • 1906: Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν επιβιώνει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
  • 1911: Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.
  • 1921: Ο Γεώργιος Παπανδρέου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς», ζητά την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου υπέρ του διαδόχου Γεωργίου. Γι' αυτό το άρθρο του καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση. Τελικά, παρέμεινε στη φυλακή τέσσερις μήνες.
  • 1927: Οι Ιταλοαμερικανοί αναρχικοί Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντζέτι καταδικάζονται σε θάνατο για φόνο. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η δίωξή τους ήταν πολιτική, ενώ η ιστορία τους έγινε κινηματογραφική ταινία και τραγούδι από την Τζόαν Μπαέζ.
  • 1926: Γεννιέται ο  Χιου Χέφνερ, Αμερικανός εκδότης, ιδρυτής της αυτοκρατορίας του «Playboy».
  • 2000: Πεθαίνει ο  Άκης Πάνου, λαϊκός μουσικοσυνθέτης.