Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Πυξ - Λαξ - Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ ;

26 νέα επενδυτικά προγράμματα ενέκρινε η γνωμοδοτική επιτροπή Α. Μ.-Θ. του αναπτυξιακού νόμου…

Την υπαγωγή 26 νέων επενδυτικών προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ, περίπου, από τα οποία η κρατική επιχορήγηση ανέρχεται σε 9,95 εκ. ευρώ, αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση η γνωμοδοτική επιτροπή του αναπτυξιακού νόμου 3299/04, που συνήλθε υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως, Θεοδώρας Κόκλα. Με την ολοκλήρωση των νέων επενδύσεων αναμένεται η δημιουργία 50 νέων θέσεων εργασίας.

ερτ

Σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις φέρνει ο Καλλικράτης

Σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο επέρχονται με νομοθετική ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη». Πάνω από 200.000 υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά ή και απολύονται τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της κατάργησης χιλιάδων ανενεργών και ζημιογόνων οργανισμών των σημερινών δήμων. Η μεταρρύθμιση, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του νέου έτους.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν ως τότε οριστικά περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παντός είδους, αλλά και να μεταφερθούν δεκάδες υπηρεσίες από τις νομαρχίες στους δήμους και από τα υπουργεία στις περιφέρειες. Η αλλαγή δεν θα συνοδευτεί από καμία ανανέωση σύμβασης έργου, θα επέλθει αντίθετα ευρεία ανακατανομή του μόνιμου προσωπικού, ώστε τα νέα διοικητικά σχήματα που θα προκύψουν να αρχίσουν να λειτουργούν από 1ης Ιανουαρίου 2011. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου, προβλέπει τα εξής:

Ο Καλλικράτης πήγε στον Πρωθυπουργό

Δύο ώρες, κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού, κ.Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Ραγκούση και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Ντόλιο, από τους οποίους ενημερώθηκε για την πορεία του «Καλλικράτη». Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση, πηγαίνουν για διαβούλευση τις επόμενες ημέρες στους ενδιαφερόμενους και αμέσως μετά, εντός του Μαΐου στη Βουλή. «Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται, και αφορούν αρμοδιότητες, θέματα δημοτικής δημοκρατίας, θέματα περιφερειακής δημοκρατίας» είπε μιλώντας στη «Γνώμη» αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Ντόλιος για να προσθέσει: « Ο πρωθυπουργός, βλέπει το όλο εγχείρημα με έναν τρόπο ιδιαίτερα προχωρημένο, ενώ έβαλε ακόμα περισσότερα ζητήματα από αυτά που εμείς θέσαμε. Έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα χωροταξικά, ενώ τον ενημερώσαμε για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε προσεγγίζει το ζήτημα»
Ο κ.Ντόλιος, επιμένει πως το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή το Μάιο, ενώ μετά από την Κυριακή του Θωμά, θα δοθεί για διαβούλευση μαζί με τους χάρτες.
Στην ερώτηση, για το εάν υπάρχουν πιέσεις και πόσο μεγάλες είναι αυτές σε σχέση με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν απαντά: «ακούμε με ευλάβεια όλες τις προτάσεις γιατί υπάρχει σοβαρή επιχειρηματολογία από όλες τις πλευρές, κάτι το οποίο συμβαίνει στον Έβρο όπως και σε όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας» τονίζει, ενώ για το μέγεθος των νέων δήμων που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» λέει πως «θα είναι τέτοια τα σχήματα έτσι ώστε μετά από κάποιες δεκαετίες να μην χρειάζεται και άλλος «Καλλικράτης».

telegramm

Συμμετοχή της Νομαρχίας Έβρου στη 12η Διεθνή Έκθεση «DIANA OUTDOOR 2010»

Η Νομαρχία Έβρου, συνεχίζοντας την προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει για την προώθηση του κυνηγετικού τουρισμού και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Νομό, σε συνδυασμό και με την ετήσια διοργάνωση της "Πανελλήνιας Γιορτής Κυνηγιού", συμμετείχε και φέτος στη 12η Διεθνή Έκθεση "DIANA OUTDOOR 2010".
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 24 ως 28 Μαρτίου 2010 στον εκθεσιακό χώρο του MEC στην Παιανία, και είχε ως αντικείμενο κάθε είδους δραστηριότητα από το χώρο των σπορ και των χόμπι της υπαίθρου, όπως τον αγροτουρισμό, το ψάρεμα, τα σκάφη, το κυνήγι, το κάμπινγκ, την κυνοφιλία και την ιππασία.
Κύπριοι τουρίστες για Πάσχα στον Έβρο

Σήμερα το βράδυ στις 21:10 προσγειώνεται πτήση charter με τους πρώτους Κύπριους τουρίστες στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος". Εκατόν ογδόντα άτομα πρόκειται να καταφθάσουν απόψε για να γιορτάσουν το Πάσχα στην περιοχή μας και τα οποία θα μείνουν εδώ ως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Η Νομαρχία Έβρου έχει ετοιμάσει για το γκρουπ των Κύπριων τουριστών θερμή υποδοχή. Η σημερινή πτήση είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών της Νομαρχίας Έβρου και του τμήματος Τουρισμού, και αποτελεί την πρώτη από μια σειρά προγραμματισμένων πτήσεων charter από Κύπρο που θα πραγματοποιηθούν αφενός την περίοδο των διακοπών του Πάσχα και αφετέρου το καλοκαίρι, με 4 πτήσεις τον Ιούλιο και 4 τον Αύγουστο.

To Σουφλί - Έβρος , το blog μας , στο Τρωκτικό

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το οδικό δίκτυο Αρδανίου - Ορμενίου

Έντονος υπήρξε ο προβληματισμός στο νομαρχιακό συμβούλιο για την κακή κατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου από το Αρδάνιο μέχρι το Ορμένιο, που αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αποφασίστηκε να εκδοθεί Ψήφισμα διαμαρτυρίας και να σταλεί άμεσα στον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα. "Ο κάθετος άξονας, από Αρδάνιο μέχρι και Ορμένιο, πραγματικά είναι απαράδεκτος, από τις πολλές βροχές έχει ανοίξει, αλλά εμείς δυστυχώς δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε παρεμβάσεις. Εάν το κάνουμε ενδεχομένως να υπάρξουν ποινικές ευθύνες, αν συμβεί κάποιο ατύχημα στο εθνικό δίκτυο. Είναι υπόθεση της Περιφέρειας. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι αύριο στη συνάντηση που έχουν οι υφυπουργοί κ.κ. Αρναουτάκης, Καρχιμάκης και Ντόλιος για το θέμα αντιμετώπισης των πλημμυρών του Έβρου θα υπάρξει μέριμνα και για την αποκατάσταση αυτού του τμήματος του εθνικού δικτύου." είπε ο Νομάρχης Έβρου.

Ένα ακόμα ασθενοφόρο σύντομα στο Γ. Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Στο νομαρχιακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 30 /03 αποφασίστηκε ομόφωνα να τροποποιηθεί το Πρόγραμμα ως προς την αγορά ενός φορτηγού αυτοκινούμενου οχήματος, κατάλληλα διαμορφωμένου που θα αποτελούσε το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας του Σ.Ν.Ο. Αντ' αυτού προτάθηκε και αποφασίστηκε να προβεί η Ν.Α. Έβρου στην αγορά ενός ακόμη υπερσύγχρονου ασθενοφόρου για το βόρειο τμήμα του νομού. Ο Νομάρχης Έβρου είπε "Είχαμε αποφασίσει να πάρουμε ένα αυτοκινούμενο όχημα για την Πολιτική Προστασία προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Αποφασίσαμε ότι θα αγοράσουμε ένα ασθενοφόρο το οποίο χρειάζεται ο Βόρειος Έβρος. Κλείνοντας αυτή την τετραετία ως Νομαρχιακό Συμβούλιο επιθυμούμε να δώσουμε ένα ακόμη ασθενοφόρο. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι 31-12-2010 θα παραδώσουμε ένα σύγχρονο ασθενοφόρο με περισσότερα κυβικά, από αυτό που πριν λίγες μέρες δωρίσαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, επειδή οι ανάγκες είναι περισσότερες, τα χιλιόμετρα πολλά και οι αποστάσεις μεγάλες."Ο Νομάρχης Ν. Ζαμπουνίδης για την καταπολέμηση των κουνουπιών .

"Με τα κουνούπια υπήρξε ένας προβληματισμός. Βάζουμε ένα ποσό περίπου 200.000 για φάρμακα, ελικόπτερο, αλλά είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι δεν αρκεί, γιατί έχουμε 250.000 στρέμματα γης πλημμυρισμένα ακόμη. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα κουνούπια ήδη εμφανίστηκαν, οι εστίες είναι χιλιάδες, και όχι μόνο στις πλημμυρισμένες περιοχές. Παραμένει το πρόβλημα από κοινού αντιμετώπισης με τη γείτονα χώρα. Παρόλα αυτά όμως είναι ανάγκη να κάνουμε παρεμβάσεις επιλεκτικά σε χώρο και σε χρόνο κατά το δοκούν, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους.

Το μέλλον στην Γεωργία είναι η Μεσογειακή διατροφή

 Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας χθές σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΔΟΕΕ ( Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς) στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ ενημέρωσε τους εκπροσώπους της οργάνωσης για τις συζητήσεις που γίνονται στην Ε.Ε σε σχέση με την μεσογειακή διατροφή και τις αλλαγές που δρομολογούνται. Τόνισε την ανάγκη επιθετικής πολιτικής για τα ελαιοκομικά προϊόντα και την υιοθέτηση του νέου μεσογειακού διατροφικού μοντέλου που προβάλει η Ε.Ε προκειμένου οι παραγωγοί να είναι έτοιμοι ώστε να μπορούν να απορροφήσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια.

 Συγκεκριμένα
 · Η κ. Μπατζελή υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά συζητιέται στην Ε.Ε η Κοινή Αγροτική Πολιτική όχι μόνο υπό το πρίσμα της στήριξης των αγροτών και της απόδοσης των κοινοτικών επιδοτήσεων αλλά περιλαμβάνει ζητήματα πολιτικής ανταγωνισμού, τρόπους λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων και φυσικά τρόπους λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Δηλαδή οι συγκεκριμένες οργανώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποτελούν κόμβοι αναφοράς όλου του παραγωγικού και εμπορικού ιστού της αγροτικής οικονομίας. Αυτό είπε η υπουργός είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο θέλουν να περάσουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε προς το ελεύθερο εμπόριο , προς τις εσωτερικές αγορές οι οποίες πλέον επιβάλλεται να λειτουργούν με κανόνες διαφάνειας. Άρα ο ΕΔΟΕΕ και οι άλλες οργανώσεις θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα υγιές οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον.
· Η μεσογειακή διατροφή είναι το νέο πλαίσιο πολιτικών συνεργασιών για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής και διεθνών σχέσεων στα θέματα του αγροτικού τομέα. Υπογράμμισε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές ενισχύσεις θα δίνονται σε προϊόντα που έχουν σχέση με τη μεσογειακή διατροφή. Το νέο μεσογειακό διατροφικό μοντέλο σημείωσε έχει και άλλους τομείς εκτός των ελαιοκομικών προϊόντων στους οποίους από πολύ νωρίς πρέπει να παρέμβουμε ώστε να αλλάξουμε τη πολιτική μας.
· Για το περιβάλλον σημείωσε ότι τα ελαιοτριβεία δεν μπορούν να «λερώνουν» το οικόσημο της ελιάς αλλά θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα νέο πλαίσιο σεβόμενοι το περιβάλλον και όχι να μολύνουν τα ποτάμια και τις ακτές. Άλλωστε μεσογειακή διατροφή και περιβάλλον αποτελούν αλληλένδετα κομμάτια της αγροτικής μας παραγωγής.
Τέλος έδωσε μεγάλη έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την αυστηρότητα που πρέπει να επιβληθεί με ελέγχους σε όλα τα επίπεδα από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή . Το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ εργάζεται εντατικά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα, ανέφερε.

Σαν σήμερα :

 • 1792: Η ολλανδή Έτα Παλμ, μία από τις πρώτες φεμινίστριες, απαιτεί το δικαίωμα της γυναίκας στο διαζύγιο.
  1912: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς, με 3 μέτρα και 47 εκατοστά, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Παναθηναϊκό στάδιο.
  1924: Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή του στο αποκληθέν «Πραξικόπημα της Μπυραρίας». Θα παραμείνει στη φυλακή μόνο για 9 μήνες.
  1929: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η μικρού μήκους ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ «Ένας ανδαλουσιανός σκύλος», σε σενάριο Σαλβαδόρ Νταλί, που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του σουρεαλισμού στο χώρο της 7ης τέχνης.
  1955: Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία.
  1957: Πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία που άφησε εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός.
  1902: Γεννιέται η Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια από την Καλαμάτα, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη. [θαν. 29/4/1930]  

Μελοποιημένη ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη . Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ'αγάπησες !