Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Τόσα Χρόνια ... μια ανάσα - Μαχαιρίτσας

O Νομάρχης Ν. Ζαμπουνίδης για το τρένο του πολιτισμού :

"Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 25%, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια που κάνουμε στον τουρισμό ή στον πολιτισμό. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα "Τρένο του πολιτισμού". Έχουμε ξεκινήσει ήδη τη διαβούλευση με τους φορείς, ανά δήμο, και διαμορφώνουμε το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων. Πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία.

4 Νέα Προγράμματα απο τον ΟΑΕΔ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει τα τέσσερα πρώτα προγράμματά του για το 2010. Τα προγράμματα αποτελούν την πρώτη φάση ενεργητικών πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και αφορούν 119.000 ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 816εκ. € από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
1. Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων.
  Προϋπολογισμός: 500 εκατ. €. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ. :

     α) για τους "κοινούς" άνεργους, (100%) για το πρώτο έτος, (75%) για το δεύτερο έτος, (50%) για το τρίτο και (25%) το τέταρτο έτος

    β) για τους νέους έως 30 ετών, τους ανέργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους/νες και τρίτεκνους/νες καθώς και τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (100%) για το πρώτο και το δεύτερο έτος και (50%) για το τρίτο και το τέταρτο έτος

      2. Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.
Προϋπολογισμός: 170 εκατ. €. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.

α) για τους "κοινούς" άνεργους, (80%) για το πρώτο έτος και (60%) για το δεύτερο έτος.

    β) για τους νέους έως 30 ετών και τις λοιπές ειδικές ομάδες (όπως παραπάνω), τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (80%) για το πρώτο έτος και (80%) για το δεύτερο έτος.

       Και στα 2 προγράμματα:

    " Δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα, και στους τομείς της πράσινης οικονομίας.

    " Επιβάλλεται 1 πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης.

    " Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες.

    " Δεν υπάγονται ένας αριθμός από δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης).

  3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22-64 ετών.
Προϋπολογισμός: 96 εκατ. €. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.

  Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 €.

      Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.

    4. Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

 Προϋπολογισμός: 50 εκατ. €. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.

   Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλασίου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ.

     Η επιχορήγηση δίνεται για 2 μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.

     Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.

    Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί με νεώτερο δελτίο τύπου του Οργανισμού.

Η Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με αντικείμενο τις διακρίσεις των ασφαλιστικών ταμείων σε θέματα ΑΜΕΑ.

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  με αντικείμενο τις διακρίσεις των ασφαλιστικών ταμείων σε θέματα ΑΜΕΑ.
Στην ερώτηση της η κ. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Όλοι οι άνθρωποι σε μία ευνομούμενη κοινωνία έχουν δικαίωμα σε καλύτερους όρους διαβίωσης και κοινωνικής μέριμνας, πόσο μάλλον τα άτομα με αναπηρία καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπου καθημερινά έρχονται να αντιμετωπίσουν καθημερινές αντιξοότητες και δυσκολίες στο πολλαπλάσιο σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Γιατί όμως το κράτος να επιμένει να διαχωρίζει τα άτομα με αναπηρία σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα τους, εφόσον η αναπηρία και τα επακόλουθα της είναι  ίδια για όλα άτομα και δεν τα ξεχωρίζει σε ευνοημένα και μη.
Στα πλαίσια της  κοινωνικής μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία και κυρίως στα άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό και είναι ασφαλισμένα στο ΙΚΑ, διαπίστωσα πως υπάρχει μια κατάφορη αδικία, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση δεν φρόντισε να μεριμνήσει για την συγκεκριμένη ομάδα παθόντων ατόμων, διότι διαχωρίζει τους ακρωτηριασμένους που είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με αυτούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, σαν να πρόκειται για διαφορετική ομάδα παραπληγικών ή καλύτερα σαν να πρόκειται για διαφορετική μορφή ακρωτηριασμού ή αναπηρίας.

Απο την κοπή πίτας της ΛΕ.ΜΟ Σουφλίου

4 Μαύρα ΚουστούμιαΤέσσερις χρεοκοπημένοι νεκροθάφτες οργανώνουν την αρπαχτή που θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους εγκαταλείποντας το επάγγελμα - που αρχικά ξεκίνησαν σαν προσωρινή λύση, αλλά έμειναν σε αυτό μία ζωή. Πραγματοποιούν λοιπόν, με την υπόσχεση μεγάλης αμοιβής, την τελευταία επιθυμία ενός αποθανόντα Έλληνα της αλλοδαπής, που είναι να τον πάνε για ταφή από την Αθήνα στο χωριό Λεύκτρα της Βοιωτίας, με τα πόδια. Πραγματοποιώντας αυτήν την παράξενη τελευταία επιθυμία, θα εμπλακούν σε μια οδύσσεια, που θα μετατραπεί σε ένα απροσδόκητο ταξίδι αυτογνωσίας.

Τα "4 Μαύρα Κουστούμια" είναι κάτι περισσότερο από μία μαύρη κωμωδία. Είναι μία ταινία με λαϊκή καρδιά και φευγάτο πνεύμα που διαθέτει ταυτόχρονα γέλιο, συγκίνηση και χαρακτήρα. Οι κωμικοτραγικές καταστάσεις και οι ζωντανές ατάκες που "σκοτώνουν", κάνουν τα "4 Μαύρα Κουστούμια" μια feel-good περιπέτεια ζωής και θανάτου που αξίζει να δείτε!
Πρωταγωνιστούν: ΡΕΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ, ΑΛΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ 

Τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Χορού διεκδικεί το Διδυμότειχο

Τη φιλοξενία της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Συνεδρίου Χορού, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2011, διεκδικεί ο δήμος Διδυμοτείχου και το τοπικό τμήμα του διεθνούς συμβουλίου χορού, που αποτελεί και μέλος της UNESCO. Για τη διεκδίκηση έχει συναινέσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, ενώ στο συνέδριο εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν 300 σύνεδροι από 65 χώρες. Στη διάρκεια των πενθήμερων εργασιών του, εκτός από τις διαλέξεις θα γίνει και η παρουσίαση επιστημονικών διατριβών με αντικείμενο τον χορό. «Στόχος του συνεδρίου είναι το “πάντρεμα” της επιστημονικής προσέγγισης του χορού με την παράδοση», σχολίασε σε δηλώσεις του στην Ε. ΡΑ . ο κ. Ζήσης Καραϊσαλίδης, πρόεδρος του τοπικού τμήματος Διδυμοτείχου του διεθνούς συμβουλίου χορού, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα, αριθμεί 61 μέλη και συγκαταλέγεται στα 7 τοπικά τμήματα που λειτουργούν στην Ελλάδα. 

ΥΠΕΚΑ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στoν υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Ν.Δ κ. Μιχάλη Γιαννάκη, για το Νομοσχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη».

    Σε απάντηση της δήλωσης υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Ν.Δ κ. Μιχάλη Γιαννάκη, για την αναβολή της πρώτης διαβούλευσης του Νομοσχεδίου που αφορά στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ενημερώνουμε ότι:

    Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποτελεί έργο εθνικής προτεραιότητας, όπως πρόσφατα κατεγράφη και κατά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα.

    Το Υ.Π.Ε.ΚΑ προτίθεται αμέσως μετά το Πάσχα να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό Νομοσχέδιο, σε συνεννόηση και συντονισμό με την τοπική κοινωνία του Έβρου, όπως αυτή εκπροσωπείται από την αντίστοιχη θεσμοθετημένη Επιτροπή του Νομού.

    Προσωρινή αναβολή υπήρξε, επειδή στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, λόγω της σπουδαιότητας του Φορολογικού Νομοσχεδίου, τελικά δεν συζητήθηκε -όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί- και το Νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, προϋπόθεση απαραίτητη πριν την προώθηση του Νομοσχεδίου στη Βουλή.

Γυναικείες αμαρτίες

του Δημήτρη Καμπουράκη

Σαθροί στοχασμοί περί της αμαρτίας

Τον παλιό εκείνο καιρό που ήμασταν παιδιά και η παρουσία μας σ’ όλες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν υποχρεωτική, θυμάμαι με μέγιστη απορία τις περίεργες αντιδράσεις των γυναικών κάθε Μεγάλη Τρίτη, όταν ο ψάλτης άρχιζε το τροπάριο της Κασσιανής.

Στις εκκλησίες των χωριών, οι γυναίκες πάντα μουρμουρίζουν κατά τη διάρκεια τής λειτουργίας, ειδικά οι γερόντισσες. Άλλοτε σιγοντάρουν τον ψάλτη, άλλοτε προλαβαίνουν την επόμενη φράση του τροπαρίου, άλλοτε λένε φωναχτά διάφορα «Κύριε Ελέησον» και «Θεέ μου συγχώρεσε με», συνοδεύοντας τα με σταυροκοπήματα και βαθιές μετάνοιες. Αυτοί οι ήχοι ήταν μέρος του ντεκόρ τής λειτουργίας και δεν παραξένευαν κανέναν μας. Γι’ αυτό και τη Μεγάλη Τρίτη στρέφαμε έκπληκτοι τα κουρεμένα με την ψιλή κεφάλια μας, εξ’ αιτίας τού πρωτοφανούς και αλλόκοτου βρυχηθμού που ξέφευγε από το γυναικομάνι, μόλις άρχιζε να ψάλεται το «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή».

Το περίφημο τροπάριο είχε μια πρωτοφανή επίδραση στο πίσω μέρος της εκκλησίας όπου βρισκόταν ο άτυπος γυναικωνίτης, καθώς η περιοχή μπροστά στο τέμπλο και δίπλα στα ψαλτήρια ανήκε εθιμικά στους άνδρες. Ένα παράξενο μείγμα αναστεναγμών, αγκομαχητών και ψιθύρων γεννιόταν από το πλήθος των γυναικών, περιπλανιόταν για λίγο σαν σύννεφο γεμάτο ενοχές και τύψεις ανάμεσα στα μαλλιά και τα τσεμπέρια τους κι έπειτα ανέθρωκε προς τον τρούλο της εκκλησίας, σα να έψαχνε διέξοδο προς έναν σπλαχνικό Θεό που ήξερε να συγχωρεί. Γυναικούλες τού χωριού ήταν, αγρότισσες, μανάδες, νοικοκυρές, γιαγιάδες, με ταπεινές ζωές σφραγισμένες από μικρές καλοσύνες και ασήμαντες αμαρτίες. Κι όμως μόλις άρχιζε ο ψάλτης, πεταγόντουσαν όλες μαζί πάνω σα να τις διαπερνούσε ηλεκτρικό ρεύμα, είτε ήταν νέες, είτε μεσόκοπες, είτε γριές. Έσκυβαν το κεφάλι, κοκκίνιζαν λες και τις αιφνιδίαζε κάποια ανομολόγητη ανάμνηση, μερικές βούρκωναν στα μουλωχτά, άρχιζαν να κάνουν τον σταυρό τους με πρωτοφανή μανία και ξεκινούσαν μια μυστηριώδη προσωπική συνομιλία με το πάτωμα της εκκλησίας. Μια περίεργη βουή γέμιζε τον χώρο, βουή εσωτερική σα λυγμός αλλά και ευδιάκριτη σαν κραυγή που πνίγεται πριν βγει, σαν εξομολόγηση που γινόταν σε μια ακαταλαβίστικη γλώσσα. Εμείς, διαθέτοντας μόνο ένα αθώο παιδικό μυαλουδάκι, κοιταζόμασταν μεταξύ μας και αναρωτιόμασταν γεμάτοι απορία: «Μα τι πάθανε αυτές ξαφνικά;»

Θα μαθαίναμε πολύ αργότερα… Για παράδειγμα, ότι ο τρόπος που η γυναίκα βιώνει το αμαρτωλό και το ευλογημένο, είναι πέραν του πεδίου της ανδρικής κατανόησης. Ότι επειδή ο ανδρικός και ο γυναικείος κόσμος είναι εντελώς διαφορετικοί, διαθέτουν άλλη κόλαση ο καθένας. Η γυναίκα ξέρει την ανδρική κόλαση, απλώς την καταφρονεί ως κατώτερη. Ο άνδρας αδυνατεί να καταλάβει τη γυναικεία κόλαση, καθότι περιέχει περισσότερες διαστάσεις εσωτερικότητας απ’ όσες αισθήσεις διαθέτει ο ίδιος. Πολύ αργότερα θα μαθαίναμε επίσης ότι σ’ οποιαδήποτε κόλαση σιγοβράζουν οι πράξεις της ψυχής και όχι των χεριών, το ζύγι που μετρά το βάρος τής αμαρτίας μας είναι αυστηρά προσωπικό κι όχι κοινό για όλους. Και ότι για την αποτίναξη του ή για τη συμφιλίωση μαζί του, δεν έχουμε να περιμένουμε βοήθεια από πουθενά.

Ίσως γι’ αυτό, κάτι γέροι σοβαροί και ανέκφραστοι, έστρεφαν αργά-αργά προς τον σωρό των θηλυκών το κουρασμένο κεφάλι τους και το κουνούσαν ανεπαίσθητα πάνω-κάτω έχοντας στα μάτια το πιο σκοτεινό βλέμμα τής οικουμένης. Υπήρχε βέβαια επιτίμηση σ’ αυτό το βλέμμα για όσα ήξεραν ή φανταζόντουσαν ότι είχαν κάνει «αυτές εκεί πίσω». Υπήρχε όμως και μια κηλίδα κατανόησης για τους Δαιδάλους τού εσωτερικού κόσμου αυτών των μυστηριωδών πλασμάτων με τα οποία είχαν ζήσει όλη τους τη ζωή. Κυρίως όμως, στο βλέμμα τους πλανιόταν η ανακούφιση. Διότι ο Πατριάρχης Θεός τους, είχε φροντίσει να μην υπάρξει ένα αντίστοιχο τροπάριο της Κασσιανής για άνδρες, ώστε να τους αναγκάσει να ξεφύγουν από τη βολική ρηχότητα τού αρσενικού και να σκεφτούν…
protagon.gr

Έργα στα αναχώματα

Διατέθηκε ο μηχανικός εξοπλισμός της Νομαρχίας για την προσωρινή αποκατάσταση των αναχωμάτων, ώστε να απομακρυνθούν τα νερά από τα πλημμυρισμένα αγροκτήματα και να καταστεί, όπου είναι δυνατόν, από τους αγρότες η προετοιμασία της σποράς.
"Σε πολλά αγροκτήματα δυστυχώς υπάρχουν εγκλωβισμένα νερά και εάν δεν στραγγιστούν οι αγρότες δεν μπορούν να προχωρήσουν στην προετοιμασία για την σπορά. Ήδη από τα μηχανήματα μας έγινε η αποκατάσταση στο ρέμα Σαράντη, στην περιοχή της Θυμαριάς και αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο μεγάλο ρήγμα 150 μέτρων στο Πέταλο Πέπλου. Καθοριστική ήταν επίσης και η βοήθεια που δόθηκε από τα μηχανήματα της Νομαρχίας στο κλείσιμο του κεντρικού αναχώματος στο Δέλτα του ποταμού Έβρου" είπε ο αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα και Υποδομών κ. Μιχάλης Κογιομτζής.

Ο πυρηνοτρήτης υπό παρακολούθηση από τη Νομαρχία Έβρου

Πρόγραμμα που αφορά την τοποθέτηση παγίδων για την παρακολούθηση του πληθυσμού του πυρηνοτρήτη στα ελαιόδεντρα και την αποτελεσματική αντιμετώπισή του στους ελαιώνες της Μάκρης, του Άβαντα και της Σαμοθράκης, εφαρμόζεται από τη Νομαρχία Έβρου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
"Οι παγίδες που τοποθετούνται παρακολουθούν τον πληθυσμό του εντόμου, το οποίο προκαλεί σοβαρές ζημιές στην παραγωγή του ελαιόκαρπου. Βάσει του πληθυσμού του εντόμου θα δίνονται οδηγίες στους ελαιοπαραγωγούς για την εποχή ψεκασμού καθώς και για το κατάλληλο εντομοκτόνο με το οποίο πρέπει να γίνει ο ψεκασμός" λέει ο αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα και Υποδομών κ. Μιχάλης Κογιομτζής.
Το πρόγραμμα παρακολούθησης θα διαρκέσει 4 μήνες, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που αποτελεί και την κρίσιμη περίοδο που δρα το εν λόγω έντομο.

Σαν σήμερα :

  • 1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.
  • 1946: Διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, από τις οποίες απέχει το ΚΚΕ. Το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει 250 έδρες, ενώ η χώρα μπαίνει σε τροχιά εμφυλίου πολέμου.
  • 1958: Ο Τσακ Μπέρι κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του «Johnny B. Goode».
  • 1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου βραβεύεται με Όσκαρ για τη μουσική της αγγλικής ταινίας «Δρόμοι της Φωτιάς».
  • 1596: Γεννιέται ο  Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

The doors - People are strange