Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Και ξαφνικά αποκτήσαμε τα... δικά μας όσκαρ, τα κινηματογραφικά βραβεία τα οποία θα απονέμει κάθε χρόνο η νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Κι από την ώρα που κατατέθηκαν οι υποψήφιες ταινίες (συνολικά, κατατέθηκαν 19 ταινίες μυθοπλασίας, 13 ντοκιμαντέρ και 22 μικρού μήκους) η Αθήνα κινείται στον ρυθμό των πρώτων κινηματογραφικών βραβείων, τα οποία θα απονεμηθούν τη Δευτέρα 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής, με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη. Τα φαβορί έχουν ξεχωρίσει, γι' αυτό και η αγωνία ολοένα και μεγαλώνει.
Η διαδικασία βράβευσης στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου συγκλίνει με την ανάλογη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ύστερα από ηλεκτρονική μυστική ψηφοφορία τα 168 μέλη της Ακαδημίας ψήφισαν για τις υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες, με την "Στρέλλα" του Πάνου Κούτρα να ξεχωρίζει με 11 υποψηφιότητες, και να την ακολουθούν η "Ψυχή Βαθιά" του Παντελή Βούλγαρη με 9, ο "Κυνόδοντας" με 8, ενώ η "Ακαδημία Πλάτωνος", το "Μαύρο λιβάδι" και το "Ricordi mi" να έχουν 4 υποψηφιότητες.
Να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσία του "Guilt" του Βασίλη Μαζωμένου ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, αφού είναι η μοναδική από τις πέντε που δεν έχει υποψηφιότητα σε καμία άλλη κατηγορία, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό τρόπο ψηφοφορίας.
Η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί και πάλι ηλεκτρονικά από τις 26 έως τις 29 Απριλίου. Κατά την ψηφοφορία αυτή θα αναδειχτεί και η ταινία που θα προτείνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στο υπουργείο Πολιτισμού για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο ξενόγλωσσο Όσκαρ.
Το βραβείο της Ακαδημίας -το οποίο παραμένει φέτος "αβάπτιστο"- φιλοτεχνεί ο οίκος κοσμημάτων Ζολώτας.

Δείτε αναλυτικά τις υποψηφιότητες:

275 εκατομμύρια σε επιχειρήσεις, μέσω ΕΣΠΑ

"Ζεστό" χρήμα θα αρχίσει να ρέει στην αγορά, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των 4 προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία ανακοίνωσε η Λούκα Κατσέλη.Οι επιχορηγήσεις φτάνουν τα 275 εκατομμύρια ευρώ για περίπου 6.000 επιχειρήσεις σε ποσοστά ενίσχυσης 30-45%.
Όπως επισήμανε η υπουργός, στόχος είναι να γίνουν γρήγορα οι αξιολογήσεις των αιτήσεων που θα υποβληθούν, και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις ενισχύσεων από το καλοκαίρι.
Τέσσερα νέα προγράμματα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης:
 • "Μεταποίηση στις νέες συνθήκες" με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, που αφορά 4500 μεταποιητικές ΜΜΕ. Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία και τη διοίκησή του, την παραγωγική τους διαδικασία, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εξασφαλίσουν λειτουργία με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, για ανάπτυξη καινοτομίας, εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και για να διατηρήσουν τη θέσεις απασχόλησης και όπως είπε η υπουργός, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι κριτήριο αξιολόγησης.
 • "Πράσινη επιχείρηση 2010" με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, που αφορά 600 επιχειρήσεις. Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά ''πράσινων'' προϊόντων και υπηρεσιών, ή βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.
 • "Πράσινες υποδομές", με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, που αφορά 100 επιχειρήσεις. Στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.
 • "Ένδυση-Υπόδηση: νέες προοπτικές", με προϋπολογισμό 15 εκατ., που αφορά 350 επιχειρήσεις. Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προβολής των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ο ''αναπροσανατολισμός'' της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας κατά τρόπος ώστε παραδοσιακοί κλάδοι να εξελιχθούν σε κλάδους με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ενώ δίδει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.
Όσοι ενταχθούν στα προγράμματα θα εισπράξουν ενισχυμένες προκαταβολές στο 50% της συνολικής τους επιχορήγησης.
Κριτήρια ένταξης επιχειρήσεων στα προγράμματα είναι να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να είναι υγιείς οικονομικά. Όπως έγινε γνωστό, για το πρώτο πρόγραμμα η προκήρυξη θα βγει το Μάιο, ενώ για τα άλλα τρία αμέσως μετά το Πάσχα.
Επίσης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ θα τρέξουν 2 νέα προγράμματα για νέους επιχειρηματίες και για ενίσχυση της καινοτομίας.
Στο μεταξύ, ομαλά όπως ανακοινώθηκε συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων ένταξης επιχειρήσεων στη ρύθμιση χρεών, με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Απριλίου. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει πρόβλεψη παράτασης της προθεσμίας.
NET

28 Ιουλίου- 1 Αυγούστου η 16η Συνάντηση Νέων «Άρδας 2010»

Ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές της οργανωτικής επιτροπής της 16ης Συνάντησης Νέων “Άρδας 2010” με τα γραφεία που εκπροσωπούν καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, στο πλαίσιο της κατάρτισης του μουσικού προγράμματος του φετινού φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου. Παράλληλα, συναντήσεις γίνονται και με τους εκπροσώπους οργανισμών και υπηρεσιών υπουργείων, προκείμενου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ορίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Βύσσας, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σιανκούρης και αντιπρόεδρος η κα. Κούλα Μπουρμά, ενώ φορέας διαχείρισης είναι και φέτος η επιχείρηση Ανάπτυξης του δήμου Βύσσας. Σε δηλώσεις της στην Ε. ΡΑ. για την προετοιμασία των εκδηλώσεων, η κα. Μπουρμά σημείωσε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην κατάρτιση ενός άρτιου προγράμματος, το οποίο θα ικανοποιήσει, κατά το δυνατόν, τις μουσικές προτιμήσεις όλων όσων θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, διατηρώντας, παράλληλα, χαμηλό το κόστος της όλης διοργάνωσης. 
ert

Καλλικράτης. Η ικανότητα των προσώπων

- Όπως φαίνεται, εκτός απρόοπτου, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πραγματοποιηθούν με τον Καλλικράτη.
- Τα ερωτήματα που μας απασχολούν είναι πολλά και σύνθετα. Είμαστε έτοιμοι; Οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά, ως κοινωνία, ως απλοί πολίτες, να τον υποδεχθούμε και αποδεχθούμε; Σε κάποια ναι, σε άλλα όχι. Οι απόψεις διαφέρουν. Δεν θα τα αναλύσω αυτά, υπάρχουν πιο ειδήμονες. Θα μείνω μόνο στα πρόσωπα που θα ασχοληθούν. Θα προσπαθήσω να τα σκιαγραφήσω μέσω παραδειγμάτων σημερινών, αλλά και πανάρχαιων προτύπων. «Αρχή άνδρα δείκνυσιν». (Πιττακός ο Μυτιληναίος).
- Θα ασχοληθούν αυτή την φορά οι ικανότεροι, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά ως πολίτες αλλά και ως κοινωνία θετικά αποτελέσματα; Θα ασχοληθούν, τα άφθαρτα αλλά με προσόντα «πρωτάκια», δηλ. όσοι επιθυμούν για πρώτη φορά, αλλά μέχρι τώρα απογοητευμένοι δίσταζαν ή πολλές φορές «παρεμποδίζονταν» ευσχήμως, να εισέλθουν στο κατά κοινή ομολογία, σημερινό «αρρωστημένο», πανελλαδικά, πολιτικό σκηνικό;
- Πιστεύω και μακάρι να διαψευστώ, ότι ελάχιστα νέα πρόσωπα θα εισέλθουν στην νέα πολιτική σκηνή. Τι απομένει; Οι παλιοί, δοκιμασμένοι, επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι. Ποια είναι πλειοψηφία από τις δυο κατηγορίες, ο καθένας ας κρίνει κατά συνείδηση. Τουλάχιστον, όταν έλθει η μέρα των εκλογών, ας επιλεγούν οι ικανότεροι. Είναι στο χέρι μας και στην προσωπική μας ευθύνη. Γιατί την αποποιούμαστε;

Πάσχα 2010

Διανύοντας την περίοδο πριν από τις γιορτές του Πάσχα και λόγω της αυξημένης διακίνησης, ζήτησης και κατανάλωσης κρεάτων και κυρίως αμνοεριφίων ,η Δ/νση Κτηνιατρικής αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση να απευθυνθεί προς τους καταναλωτές, δίνοντας οδηγίες για τη σωστή προμήθεια και συντήρηση των κρεάτων, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Το Νησί της Ειρήνης θέμα συνάντησης στην Αδριανούπολη

Συνάντηση στην Αδριανούπολη με τον ομόλογό του κ. Μουσταφά Μπουγιούκ είχε ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης την Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 για την ανάπτυξη της Νησίδας Ειρήνης και Φιλίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντινομάρχης Αδριανούπολης κ. Αλί Ντενίζ Σουρμέν, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η μελετητική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) αποτελούμενη από τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαράκη, τις αρχιτέκτονες μηχανικούς Πηγή Βαγγελή, Κατερίνα Βογιατζή, Βασιλική Γεωργίου, Έφη Μυλωνοπούλου, και το στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Έβρου κ. Μαρία Νικολαΐδου.
Κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση της μελέτης του Δ.Π.Θ. για ανάπτυξη της Νησίδας. Ο καθηγητής κ. Τσαγκαράκης και η ομάδα του μετά από πολύμηνη έρευνα και μελέτη παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη κι εμπεριστατωμένη πρόταση ενισχυμένη από ό,τι πιο νέο αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μελέτη βασίζεται α) στο πολυπολιτισμικό μοντέλο ανάπτυξης: με έμφαση στη λαογραφία, τις επιστήμες, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία, β) στο αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης και την εκπόνηση προδιαγραφών βάσει της φέρουσας ικανότητας των τοπικών οικοσυστημάτων.

«Ρύθμιση επιχειρηματικών, επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα .

Παράταση του χρόνου υποβολής τη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τους επιχειρηματίες, επαγγελματίες ή αγρότες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του νόμου 3816/2010 για τη «Ρύθμιση επιχειρηματικών, επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα».

     Μετά από σχετική τροπολογία που έχει ενταχθεί στον υπό δημοσίευση νόμο «Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις» δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες, επαγγελματίες ή αγρότες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του νόμου 3816/2010 για τη «Ρύθμιση επιχειρηματικών, επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα» να προσκομίσουν τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι την 31η Μαΐου 2010.

    Η παράταση ισχύει μόνο αν οι δανειολήπτες έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση οπωσδήποτε μέχρι την 15η Απριλίου 2010, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν μέχρι την 31.05.2010 τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

    Με τον τρόπο αυτό, οι δανειολήπτες θα έχουν μεγαλύτερη χρονική ευχέρεια για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία, αξιοποιώντας και το σχετικά πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή δανείων για την αποπληρωμή των οφειλών τους αυτών.

    Είναι αυτονόητο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα παραλαμβάνουν σύμφωνα με τον νόμο τις αιτήσεις που υποβάλλονται από επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες για την υπαγωγή των οφειλών τους στο ν. 3816/2010. Στην κατεύθυνση αυτή έχει γίνει από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στο πλαίσιο της εποπτείας της εφαρμογής του νόμου, και σχετική ενημέρωση προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Οι δανειολήπτες μπορούν να ενημερώνονται για τις ρυθμίσεις του νόμου από την τηλεφωνική γραμμή 80111 97367 -  80111 97367       Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δέχεται εξάλλου και επιλαμβάνεται με οποιαδήποτε παράπονα ή καταγγελίες των δανειοληπτών σχετικά με την εφαρμογή του νόμου.

Σαν σήμερα :

 • 1867: Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια, μην ξέροντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβεται μαύρος χρυσός. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διασπάθισε το δημόσιο χρήμα για να αγοράσει ένα παγόβουνο.
 • 1952: Ο Νίκος Μπελογιάννης και τρεις σύντροφοί του εκτελούνται στο Γουδί.
 • 1961: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την υπογραφή του συμφώνου σύνδεσης με την ΕΟΚ.
 • 1981: Ο Τζον Χίνκλεϊ αποπειράται να δολοφονήσει έξω από ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον τον αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο αμερικανός πρόεδρος τραυματίζεται σοβαρά στο στήθος, αλλά διασώζεται.
 • 1983: Τίθενται σε ισχύ στην Ελλάδα το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
 • 1853:Γεννιέται ο  Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, Ολλανδός ζωγράφος.
 • 1872:Πεθαίνει ο Νικόλαος Μάντζαρος, συνθέτης του εθνικού μας ύμνου.
 • 1896:Πεθαίνει ο  Χαρίλαος Τρικούπης, από τους κορυφαίους έλληνες πολιτικούς.