Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

Σχόλιο στο ψήφισμα του Δήμου Διδυμοτείχου στο σχέδιο < Καλλικράτης>


Διαβάζοντας το ψήφισμα του Δήμου Διδυμοτείχου και των φορέων του πήρα την αφορμή να εκθέσω μερικές απόψεις μου με το σχετικό θέμα.
 Πρώτα-πρώτα θέλω να δηλώσω ότι σέβομαι τις απόψεις του αξιότιμου Δημάρχου και προέδρου της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Έβρου κ.Χρήστου Τοκαμάνη και των εκπροσώπων φορέων της πόλης του Διδυμοτείχου, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί μου από παλιά σε κοινούς αγώνες στο χώρο της Τ.Α. και όχι μόνο.
  Θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η μοίρα μας ως κεντρικός Έβρος [ δηλαδή οι Καποδιστριακοί Δήμοι :Διδυμοτείχου, Μεταξάδων, Ορφέα, Σουφλίου, Τυχερού] είναι κοινή.
Μας χωρίζουν πολύ λίγα χωρίς λόγο αλλά μας ενώνουν πολλά περισσότερα και ουσιαστικότερα.
  Ειλικρινά θα περίμενα από ανθρώπους,  που έχουν τόση εμπειρία στα κοινά, σήμερα να βλέπουν τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και να είναι έξω από τον μικρόκοσμο μιας περιορισμένης περιοχής.
 Θα περίμενα μια προωθημένη πρόταση για έναν ΄’Καλλικρατικό¨’ Δήμο με τον κεντρικό Έβρο να περιλαμβάνει όλους τους Καποδιστριακούς Δήμους που προανέφερα.
Η πρόταση αυτή μπορεί να φαντάζει εξωπραγματική όμως μετά από χρόνια θα είναι το επόμενο βήμα στο χώρο της Τ.Α.
   Σήμερα που πέφτουν τα όρια των Νομών, σήμερα που πέφτουν ακόμα και τα όρια των κρατών εμείς μένουμε στα στενά όρια των μέχρι τώρα Δήμων και των Επαρχείων και μιλάμε για τα φράγματα Δερείου και Καζαντζή και μας προβληματίζει σε ποιόν Δήμο θα ανήκουν οι λεκάνες αυτών των φραγμάτων.
 Οι πλημμύρες των τελευταίων χρόνων έδειξαν ότι η διαχείριση των υδάτων – εδώ στον ευλογημένο τόπο που έλαχε να ζούμε— δεν είναι υπόθεση ενός Δήμου ούτε μίας τέως επαρχίας αλλά ούτε καν ενός κράτους. Είναι ολοφάνερο ότι για να αντιμετωπιστούν απαιτείτε η συνεργασία των τριών γειτονικών κρατών . Και δεν είναι μόνο οι πλημμύρες, σαν γειτονικές χώρες έχουμε τόσα άλλα κοινά προβλήματα που θα πρέπει να στοχεύουμε σε μια από κοινού αντιμετώπιση τους.
   Ένας από τους στόχους του σχεδίου <ΚΑΛΛΙΚΤΑΤΗΣ> είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη,  και το ψήφισμα των φορέων του Διδυμοτείχου επισημαίνει ότι θα πληγεί η μέχρι σήμερα κοινωνική συνοχή και η εξυπηρέτηση των δημοτών      [ αν διασπαστεί η επαρχεία Διδυμοτείχου ] γιατί οι δημότες του Δήμου Ορφέα εξυπηρετούνται  από υπηρεσίες του Διδυμοτείχου όπως Πολεοδομία, Δασαρχείο, Ι.Κ.Α. [ Εδώ πρέπει να θυμίσω στους αξιότιμους εκπροσώπους των φορέων ότι οι δημότες του Δήμου Ορφέα συναλλάσσονται με  το Ι.Κ.Α. Σουφλίου –εκτός από τους οικισμούς Λαβάρων Κισσαρίου και Αμορίου.
  Θέλω ακόμα να θυμίσω ότι σχεδόν το σύνολο των δημοτών του Δήμου Ορφέα εξυπηρετούνται από τις παρακάτω υπηρεσίες του Σουφλίου εδώ και αρκετές δεκαετίες : Δ.Ο.Υ.[οι οικισμοί δεξιά της ροής του ποταμού της Μάνδρας] ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ—ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ—ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ—ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ –Ε.Α.Σ.—ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ –ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ [ Αστυν. Σταθμός Μικρού Δερείου] –ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ [ΚΤΕΛ] –ΑΓΟΡΑ –ΕΛΤΑ [ οι οικισμοί αριστέρα   της ροής του ποταμού της Μάνδρας] ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ—Α/ΒΑΘΜΙΑ & Β/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Να θυμίσω επίσης ότι συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών των παραπάνω οικισμών είναι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Σουφλίου και αρκετοί από αυτούς περίπου εκατόν δέκα [110] διαμένουν μόνιμα στην Μαθητική Εστία Σουφλίου.
 Μου κάνει επίσης εντύπωση που δεν γίνεται καμιά αναφορά στο σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , στη μεγάλη αναδιοργάνωση του κράτους που επιχειρείτε  με το σχέδιο αυτό. Οι νέοι Δήμοι αποκτούν τέτοιες αρμοδιότητες που γίνονται μικρές Νομαρχίες και κάτι παραπάνω. Σίγουρα δεν είναι τέλειο χρήζει βελτίωσης.
Εκεί πρέπει κυρίως  οι άνθρωποι της Τ.Α. να επικεντρώσουν τις προτάσεις τους και θεωρώ ότι είναι δευτερεύον το χωροταξικό των νέων Δήμων.
                                                   Σουφλί    25-03-2010
                                                ΠΑΥΛΟΣ Η. ΦΥΛΛΑΡΙΔΗΣ
                                                e-mail: fyllpa@yahoo.gr      

Λάζαρε κάνε υπομονή..

 • (έρχεται ο Δεκαπενταύγουστος) ...Ολα του γάμου δύσκολα και το άλλο Σάββατο: Ανάσταση. Με όρους. Με υπολογισμένο το μήκος του σπληνάντερου και τους άγιους πατέρες να εξανίστανται ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ αναγκαστούν να πληρώσουν φόρους.

  Η απορία τους είναι μάλλον ριζωμένη σ' ένα ρητορικά ευδαίμον νεφέλωμα «θείας» επινόησης και στο ότι ζουν ως συνεχιστές της καθημερινότητας της αειμνήστου αυτοκράτειρας Θεοδώρας, της συναδέλφου της Θεοφανούς και πλήθος άλλων βυζαντινών προτύπων. Προχθές ήταν που άκουγα ένα δικηγόρο της ταπεινοτάτης ημών Εκκλησίας να εξηγεί το φιλανθρωπικό της έργο και τα έξοδα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, χώρια τα λιβάνια, τα χρυσά μπιζού και τα σύνολα «Σανέλ». ΠΟΤΕ όμως... «Πράντα»; Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΡΟΥΣΕ «ΠΡΑΝΤΑ».
  Την ίδια στιγμή οι «καθολικοί» προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τα πλήθη των πιστών πως ΔΕΝ κινδυνεύουν απ' όλους τους ιερείς, καρδιναλίους και κανδηλανάφτες. ΜΟΝΟ κάποιοι μερακλήδες παπάδες λέει στην Ιρλανδία βίασαν -για θεάρεστο σκοπό- κάποιες δεκάδες αγοράκια εσώκλειστα σ' αυτά τα κολαστήρια- σχολεία όπου το «Πάτερ ημών» το απήγγελλαν χωρίς λιπαντικό. Φυσικά ο Πάπας τούς παρηγόρησε ότι... προσεύχεται καθ' εκάστην στην Αγία Οικογένεια και ότι νηστεύει από αβοκάντο κι από ψητά καλαμαράκια...

Σαν σήμερα :

 • 1871: Εγκαθίσταται η Κομμούνα του Παρισιού, μία μορφή σοσιαλιστικής διακυβέρνησης στη γαλλική πρωτεύουσα, που διήρκεσε έως τις 28 Μαΐου 1871.
 • 1930: Η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται και επίσημα σε Ιστανμπούλ.
 • 1964: Στα διεθνή ύδατα έξω από τις αγγλικές ακτές, εκπέμπει εν πλω ο πρώτος πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, το περίφημο Ράδιο Καρολίνα.
 • 1972: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει όλα τα αξιώματα: του αντιβασιλέα, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και του προέδρου της Βουλής.
 • 1979: Πυρηνικό ατύχημα, χωρίς θύματα, στο Θρι Μάιλ Άιλαντ της Πενσιλβάνιας. Αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας αργότερα, ανέφεραν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή.
 • 1893:Γεννιέται ο  Σπύρος Σκούρας, μεγαλοπαράγων του Χόλιγουντ, πρόεδρος της «20th Century - Fox» από το 1942 έως το 1962. [θαν. 16/8/1971]
 • 1936:Γεννιέται ο  Μάριο Βάργκας Λιόσα, περουβιανός συγγραφέας και πολιτικός.
 • 1994:Πεθαίνει ο  Ευγένιος Ιονέσκο, γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας, εισηγητής του θεάτρου του παραλόγου («Η Φαλακρή Τραγουδίστρια») [γεν. 26/11/1909]