Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

Where books come to life

Ένα μοναδικά εκπληκτικό βίντεο !!

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Σουφλίου " Η Αλληλεγγύη "


Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών " Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ " πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία 
την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 στο ΚΑΠΗ του Δήμου Σουφλίου

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί απο τις 9 το πρωί , μέχρι τις 2 το μεσημέρι .

Δίνω Αίμα , Χαρίζω Ελπίδα

Έκφαραση

Οι φιλόσοφοι απλά ερμήνευσαν τον κόσμο, με διάφορους τρόπους - το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε.
Καρλ Μαρξ  


Κι αν μας πουν ότι είμαστε σχεδόν ρομαντικοί, ότι είμαστε αδιόρθωτοι ιδεαλιστές, ότι σκεφτόμαστε το αδύνατο, εμείς πρέπει χίλιες φορές να απαντήσουμε «ναι, είμαστε»
Che 

Live Στο διαχρονικό Part 2....

Τα Σαββατιάτικα

Σαν παραμύθι... σαν ιστορία

Αρκετά με τις μιζέριες και γενικά τους... Μιζεράμπλ... της τρέχουσας ανατριχίλας. Γι' αυτό ρελαξάρω λίγο την προσωπική εθνική μου μελαγχολία, ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα που εκδόθηκε από το «Εθνολογικό Μουσείο Θράκης» -ψυχή του η Αγγέλα Γιαννακίδου- με τίτλο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ- Σαν παραμύθι, σαν ιστορία». Πέρυσι, αρχές του καλοκαιριού, η κ. Γιαννακίδου με ενθάρρυνε να γράψω, ως ΜΗ ιστορικός, την ιστορία της πόλης, που γεννήθηκα. «Για τα παιδιά κυρίως», μου είπε. Μόνο που τα παιδιά μάλλον θα σκόνταφταν στις ίδιες και περισσότερες απορίες που είχαμε στην παιδική μας ηλικία κι εμείς οι τωρινοί μεσήλικες προς το... ώριμο. Ζόρικο το εγχείρημα, αν σκεφτείτε πως ουδέποτε διδαχτήκαμε, εκτός από μισόλογα και ιδιοτελείς αφηγήσεις αυτόκλητων ιστορικών, την ιστορία της «ακριτικής» πόλης μας. Καθένας λοιπόν για πολλά χρόνια έλεγε κατά πώς θυμόταν ή τον βόλευε ιστορίες άκρως μπερδεμένες, αφού η Θράκη, ο Εβρος και ειδικά η Αλεξανδρούπολη ήταν ένα κομβικό προκλητικό σημείο για κάθε είδους αυθαιρεσία, λεηλασία, εκποίηση, κατάκτηση και πάει λέγοντας.

«Τα παιδιά δουλεύουν με τα παραμύθια»


Το νέο της βιβλίο «Μπόκα ο γενναίος αετός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης παιδεία» παρουσιάζει η Μαρία Θανοπούλου σε σχολεία και βιβλιοθήκες στη Ροδόπη και στον Έβρο από τις 17 μέχρι τις 22 Μαρτίου. 
Στην Κομοτηνή το παραμύθι παρουσιάστηκε την Τετάρτη 17 Μαρτίου σε συνεργασία με τη WWF και ακολούθησε παρουσίαση στα Λάβαρα του Έβρου κι ακολούθως στο Σουφλί, στη Δαδιά και την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, στον Πέπλο, στον Πεντάλοφο και στα Δίκαια.

Μαρία Θανοπούλου: «Τα παιδιά δουλεύουν με τα παραμύθια»

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Θανοπούλου έχει τον τίτλο «Μπόκα ο γενναίος αετός» και όπως η ίδια λέει «μιλά για τη φιλία και για την προστασία του αετού. Πώς δηλαδή μπορεί ο άνθρωπος να θεωρεί τα ζώα φίλους του. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αν σκεφθώ τα έκτροπα που γίνονται εις βάρος κάποιων ζώων. Πρέπει από μικρά να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι τα ζώα είναι φίλοι», ενώ υποστήριξε ότι ήδη τα παιδιά το έχουν αγαπήσει.

Η κ. Θανοπούλου βάσει της εμπειρίας της πιστεύει ότι τα παιδιά διαβάζουν. «Το πρωί παρατήρησα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στα σχολεία ότι τα παιδιά δουλεύουν με τα παραμύθια, γράφουν δικά τους, σκαρφίζονται δικές τους ιστορίες, διαβάζουν και αγαπάνε τα ζώα τα θεωρούν φίλους»

Άλλα δέκα παραμύθια της Μαρίας Θανοπούλου είναι υπό έκδοση, ενώ ήδη ετοιμάζει ένα νέο με τίτλο «Η φλογέρα των ευχών» που αφορά στην τηλεόραση και στο πώς τα παιδιά ξαφνικά αποκτούν μαυρόασπρα μάτια. Το θέμα δηλαδή αφορά στο πόσο λιγότερο πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση και να αφιερώνουν περισσότερη ώρα διαβάζοντας βιβλία».
Παρατηρητής 

Πρόταση : Βιβλίο

Ένας κόμπος όλα

 Το μυθιστόρημα της Ευσταθίας Ματζαρίδου με τίτλο «ένας κόμπος όλα», θα παρουσιαστεί αύριο, Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του δήμου Ορεστιάδας. Την εκδήλωση διοργανώνει το περιοδικό “Βορέας” σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο “Χαραλαμπίδη” και στη διάρκειά της θα μιλήσουν για το βιβλίο η σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευαγγελία Σεραφείμ, και οι δημοσιογράφοι Λαμπρινή Παπαδημητρίου και Σταύρος Παπαθανάκης. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός-δημοσιογράφος, Μαρία Παπαδοπούλου.

Σαν σήμερα :

  • 1800: Ο ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα ανακοινώνει με γράμμα του στον άγγλο φίλο του σερ Τζόζεφ Μπανκς ότι ανακάλυψε την μπαταρία.
  • 1835: Πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Διήρκεσαν 5 μέρες (15 - 20 Μαρτίου).
  • 1929: Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στον δικέφαλο αετό.
  • 1952: Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας παθαίνει βαριά ημιπληγία. Επίσημα πρωθυπουργικά καθήκοντα αναλαμβάνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος.
  • 1973: Οι φοιτητές καταλαμβάνουν και πάλι τη Νομική Σχολή Αθηνών, όπως είχαν πράξει και πριν από ένα μήνα. Κατά την επέμβαση της αστυνομίας, δεκάδες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται πάνω από 100.
  • 1991: Ο Έρικ Κλάπτον χάνει το γιο του Κόνορ, όταν σε ηλικία 5 ετών ο μικρός πέφτει από τον 53ο όροφο ενός ουρανοξύστη. Γι' αυτόν ο μεγάλος ρόκερ θα γράψει το «Tears in Haven».
  •  1948: Γεννιέται ο  Νίκος Παπάζογλου, τραγουδοποιός.
  • 1947: Πεθαίνει ο  Γιάννης Ζέβγος, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, υπουργός Γεωργίας στην πρώτη μεταπελευθερωτική κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη. [γεν. 1897]