Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

Παρουσίαση του λευκώματος της Ι. Μητρόπολης Αλεξ/πολης


 Η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 στις 19.00 στην αίθουσα του Ανθίμειου Πολιτιστικού Εκκλησιαστικού Κέντρου (Αμφιπόλεως και Πλαταιών, δίπλα στον Ι.Ν. της Αγίας Κυριακής), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Ιερέως της Μητροπόλεως μας π. Πέτρου Κηπουρού. Το βιβλίο θα προλογίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Aνθιμο, ενώ την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Δημοσθένης Δούκας.
Ο τίτλος του φωτογραφικού λευκώματος «4 Εποχές στο Δέλτα του Eβρου» αποτυπώνει επακριβώς την θεματολογία του. Ο πατήρ Πέτρος – γνωστός για την ενασχόλησή του με την φωτογράφηση – καταγράφει με τον φωτογραφικό του φακό ξεχωριστές και εντυπωσιακές εικόνες στον παγκοσμίου φήμης υδροβιότοπο του νομού μας καθ¢ όλη τη διάρκεια του έτους.  
Στις φωτογραφίες του λευκώματος κυριαρχεί το υγρό στοιχείο, τα σπάνια είδη πουλιών, η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα ενώ και η πανδαισία των χρωμάτων της φύσης αποδεικνύει και αναδεικνύει την μοναδικότητα του τοπίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως 

Χιουμοριστικό : Απο αναγνώστη

Από το Μάιο οι επιδοτήσεις για τα "πράσινα" σπίτια

Τέλος Ιουνίου αναμένεται η έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον" που θα υλοποιηθεί μέσω τραπεζών και θα παρέχει δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, ή άμεση επιχορήγηση 30% για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια που έχουν χτιστεί πριν το 1980 σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 1.500 ευρώ καθώς και φοροαπαλλαγές.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, από το πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν 100.000 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα.
Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά κτίρια με άδεια οικοδομής πριν το 1980 που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, και χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία, ενώ υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.
Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν 100.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα ξεπεράσει το 1 δισ. κιλοβατώρες
 Για τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ. Η επιδότηση θα είναι 5 εκατοστιαίες μονάδες και στόχος του υπουργείου είναι τα δάνεια να είναι άτοκα.
Οι απευθείας επιχορηγήσεις θα φθάνουν στο 30 % του κόστους των εργασιών. Τα εισοδηματικά κριτήρια εδώ θα είναι για μονοκατοικίες 15.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 25.000 οικογενειακό, και για πολυκατοικίες 30.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 50.000 ευρώ οικογενειακό. Το κριτήριο αυτό θα πρέπει να το καλύπτουν τουλάχιστον οι μισοί συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.

Ψήφισμα με αίτημα τη διατήρηση των διοικητικών ορίων του δήμου Διδυμοτείχου ετοιμάζει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης

Το αίτημα να διατηρηθούν ως έχουν τα διοικητικά όρια του δήμου Διδυμοτείχου και μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση, θα διατυπώσει σε ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, όπως ομόφωνα αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Το ψήφισμα θα συνυπογράφουν και οι φορείς της περιοχής, ενώ αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να προγραμματιστούν και συναντήσεις με τους τέσσερις βουλευτές του νομού Έβρου, προκειμένου να τους κοινοποιηθούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, για το θέμα. Στη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων του Διδυμοτείχου, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων και η πρόταση που κατέθεσε η νομαρχιακή επιτροπή Έβρου του ΠΑ.Σ.Ο.Κ. για το χωροταξικό μέρος του σχεδίου «Καλλικράτης», όπου προτείνεται η δημιουργία πέντε δήμων στον Έβρο. Αναφερόμενος στην πρόταση αυτή, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Χρήστος Τοκαμάνης, υποστήριξε πως αποτελεί «μία επίθεση στα μακροχρόνια συμφέροντα του δήμου και της επαρχίας Διδυμοτείχου», ενώ, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, Ευάγγελος Παπατσαρούχας, καταλόγισε ευθύνες στο δήμαρχο ότι καθυστέρησε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να έχει επαφές με πολιτικά πρόσωπα στην Αθήνα για να προωθήσει τις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου που από τον Ιανουάριο είχαν ληφθεί. «Ήρθε η νομαρχιακή και μας ξύπνησε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπατσαρούχας, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης ελάσσονος μειοψηφίας, Μαργαρίτης Μαργαριτίδης, τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να εμείνει στις αποφάσεις του περασμένου Ιανουαρίου, ωστόσο επεσήμανε ότι «ο δήμαρχος δεν θα έπρεπε να επιτεθεί και στην τοπική οργάνωση του ΠΑ. ΣΟ. Κ. Διδυμοτείχου», καθώς, όπως είπε, «με τον τρόπο αυτό εξαπέλυσε, ουσιαστικά, επίθεση σε συμπολίτες του».

Χρυσή πανελλαδική διάκριση και πάλι για το ελαιόλαδο Κύκλωπας


Χρυσή πανελλαδική διάκριση και πάλι για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Κύκλωπας. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά απέσπασε διάκριση το Ελαιοτριβείο «Κύκλωπας Α.Ε.» αφού κατά τη διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς που διεξήχθη στις 12, 13 & 14 Μαρτίου 2010 στο εκθεσιακό κέντρο ΟΛΠ στον Πειραιά , το ελαιοτριβείο «Κύκλωπας Α.Ε.» που εδρεύει στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, απέσπασε το πρώτο βραβείο γεύσης. « Το λάδι της Μάκρης κατάφερε να βγει πρώτο και πάλι και να αναρριχηθεί στην κορυφή, αφήνοντας πίσω του λάδια γνωστών ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας» τονίζει στη «Γνώμη» η γεωπόνος τους ελαιοτριβείου κα Βάλια Κελλίδου και προσθέτει: «νομίζω πως η διάκριση αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για την επιχείρησή μας, αλλά για ολόκληρη τη Θράκη, καθώς ξεχωρίζει ένα Εβρίτικο προϊόν Πανελληνίως. Εμείς οι Εβρίτες, γνωρίζουμε τη διατροφική του αξία και τη συμβολή του στον τόπο μας, αλλά μέχρι πριν από λίγο δεν γνώριζαν το λάδι μας έξω από την περιοχή μας. Ήταν γνωστά τα λάδια της Κρήτης και της Καλαμάτας για παράδειγμα. Τώρα έχουμε την πρωτιά και αυτό είναι σημαντικό».
Στην ερώτηση τι σημαίνει το βραβείο για το προϊόν αλλά και για την επιχείρηση η κα Κελλίδου απαντά: « επιβραβεύει ουσιαστικά τη σκληρή δουλειά που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια για να έχουμε την καλύτερη ποιότητα και ουσιαστικά μας αναδεικνύει αυτό το οποίο προσφέρουμε. Δίνουμε στους καταναλωτές μας ένα προϊόν με αγνή ποιότητα το όποιο ο κόσμος μπορεί να το προμηθευτεί από όλα τα σούπερ μάρκετ και να το γευτεί στις περισσότερες ταβέρνες της περιοχής. Εμείς, θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, χωρίς να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας, κάτι το οποίο φάνηκε από την πρώτη φόρα. Εμείς δίνουμε ραντεβού το 2012 στην Αθήνα και πάλι για μία πρωτιά» καταλήγει η ίδια

Ένας Θρακιώτης σεφ απέσπασε το 1ο Παγκόσμιο βραβείο για την Κινέζικη Κουζίνα


Ένας Θρακιώτης σεφ απέσπασε το 1ο Παγκόσμιο βραβείο για την Κινέζικη Κουζίνα στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό των βραβείων Gourmand World Cookbook Awards 2009 ,που θεωρούνται τα Όσκαρ στο χώρο των μαγειρικών εκδόσεων.Ο λόγος για τον διάσημο σεφ, συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής  και συντάκτη γαστρονομίας Βαγγέλη Δρίσκα, του οποίου το βιβλίο «Κινέζικη Κουζίνα» βραβεύτηκε
ως το «Καλύτερο Βιβλίο Κινέζικης Κουζίνας στον Κόσμο» (1st prize – Best Chinese Cuisine Book in the World).Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός καθώς το βιβλίο ήταν συνυποψήφιο με άλλα 11 βιβλία για την κινέζικη κουζίνα από: Καναδά, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Αυστρία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Σουηδία και Γαλλία αλλά κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση.
 Η τελετή για την απονομή των βραβείων Gourmand World Cookbook Awards 2009. έγινε πρόσφατα στο Παρίσι, στο ιστορικό θέατρο Comedie-Francaise .

Ο Βαγγέλης Δρίσκας γεννήθηκε στην Κομοτηνή  και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη .

Σαν σήμερα :

  • 1900: Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ποδοσφαιρική ομάδα του Άγιαξ.
  • 1902: Ο ιταλός τενόρος Ενρίκο Καρούζο γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης που η φωνή του αποτυπώνεται σε δίσκο γραμμοφώνου.
  • 1926: Ιδρύεται η Ακαδημία Αθηνών, με πρωτοβουλία του καθηγητή αστρονομίας Δημήτριου Αιγινήτου.
  • 1991: Ο Χαρίλαος Φλωράκης αποσύρεται από την ηγεσία του Συνασπισμού. Τον διαδέχεται η Μαρία Δαμανάκη.
  • 1939: Γεννήθηκε ο  Γιάννης Μαρκόπουλος, συνθέτης.
  • 1936: Πεθαίνει ο  Ελευθέριος Βενιζέλος, κορυφαίος Έλληνας πολιτικός. [γεν. 23/8/1864]
  • 1996 :Πεθαίνει ο  Οδυσσέας Ελύτης, νομπελίστας ποιητής. [γεν. 2/11/1911]


Επειδή το αδοκίμαστο και το απ' αλλού φερμένο
Δεν τ' αντέχουν οι άνθρωποι κι είναι νωρίς, μ' ακούς ;