Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

Αφιέρωμα στο Σουφλί απο την εκπομπή " Ο Τόπος και το τραγούδι του " της ΕΤ3

Το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για το σχέδιο Καλλικράτης

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Eβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο χωροταξικό των δήμων με βάση τον «Καλλικράτη». Παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα έχει πάει πίσω, λόγω αφενός της συζήτησης για  την οικονομία και αφετέρου του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην διοικητική μεταρρύθμιση.

 Το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών , θα δοθεί στους δημάρχους το σχέδιο νόμου στο οποίο θα προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των νέων δήμων και των αιρετών περιφερειών. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου όλες οι αρμοδιότητες των σημερινών περιφερειών με έμφαση σε αυτές του αναπτυξιακού σχεδιασμού, της διαχείρισης του ΕΣΠΑ της κατασκευής δημοσίων έργων υποδομής και συγκοινωνιακών έργων αλλά και των νομαρχιών θα μεταφερθούν στις αιρετές περιφέρειες. Στους νέους δήμους μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ μαζί με αυτές της κατασκευής σχολικών κτιρίων, του λιανικού και πλανόδιου εμπορίου, των λαϊκών αγορών κλπ και γενικότερα ότι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, τόσο στις αιρετές περιφέρειες όσο και στους νέους δήμους θα μεταφερθούν αρμοδιότητες σύμφωνα με τη λίστα που έχουν στείλει τα υπουργεία στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη σχετική εντολή του πρωθυπουργού.

Φήμες : Δημοτικές εκλογές 2010 - Σουφλί

Οι φήμες πάνε κι έρχονται , ονόματα αλλάζουν συνεχώς για τους πιθανούς υποψήφιους Δημάρχους και τους συνδυασμούς τους  για το Δήμο Σουφλίου  . Ηρεμήστε όμως λίγο , γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα ή σχετικά νωρίς και μη μπερδεύεται ονόματα και επίθετα . Πρώτα να είστε σίγουροι για τα πρόσωπα και μετά να αρχίσετε τη σεναριολογία για χρίσματα , για υποστηρικτές και υποψήφιους συμβούλους .
Σίγουρα κάποιοι άρχισαν να κάνουν κάποιες κινήσεις , να μιλάνε με κόσμο προφανώς γιατί προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλάνο για τα επόμενα βήματα , ίσως και να μετρήσουν φίλους ,πιθανούς υποστηρικτές , ακόμα και τις δυνάμεις τους . Αλλά αυτά που ακούμε είναι τελείως αβάσιμα και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας .

Πρόταση : Βιβλίο

Ο Χορός των εφτά πέπλων
 Συγγραφέας: Τομ Ρόμπινς 

Περιγραφή:
Ένας Άραβας κι ένας Εβραίος ανοίγουν μαζί εστιατόριο απέναντι στο κτίριο του
ΟΗΕ .Ίσως να μοιάζει με ξεκίνημα ανέκδοτου, στην πραγματικότητα όμως είναι ο
άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το μυθιστόρημα του Τομ Ρόμπινς,  ένα
τολμηρό, αστείο κι ανησυχητικά προκλητικό βιβλίο, στο οποίο μια κονσέρβα
φασόλια φιλοσοφεί, ένα κουταλάκι του γλυκού τα χάνει, μια νεαρή σερβιτόρα
κυριαρχεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Νέας Υόρκης κι ένας βίαιος
οξυγονοκολλητής, που δεν σηκώνει πολλά, ανακαλύπτει τον χαμένο Θεό της
Παλαιστίνης - ενώ όλες οι παραισθήσεις που εμπόδιζαν την ανθρωπότητα ν'
αντικρίσει την αλήθεια σωριάζονται καταγής η μια μετά την άλλη σαν τα πέπλα της
Σαλώμης ." Ο Χορός των Εφτά Πέπλων" είναι το πιο πολιτικό μυθιστόρημα του
Ρόμπινς και ταυτόχρονα το πιο χιουμοριστικό.

Η Χαρά Νικοπούλου βραβεύτηκε για την μαθητική έκδοση του Δερείου

 Η μαθητική εφημερίδα του Δερείου που υποστηρίζει η Χαρά Νικοπούλου βραβεύτηκε στην Αθήνα, όπως και οι εργασίες δύο σχολικών μονάδων της Θράκης. Η τιμητική εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της δράσης «Αριστεία και καινοτομία στην εκπαίδευση 2010» και πραγματοποιήθηκε  στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Αθήνα, όπου έγιναν παρουσιάσεις των καινοτομικών έργων που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 313 υποψηφιότητες.
Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί όλους όσους υπέβαλαν σχετική υποψηφιότητα και αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους στον τομέα ενδιαφέροντός τους. Γι' αυτό αποστέλλεται ευχαριστήρια επιστολή σε όσους δεν προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν την εργασία τους στην συγκεκριμένη ημερίδα, ενώ αναμνηστικό συμμετοχής στην όλη διαδικασία θα σταλεί σε όλους όσους υπέβαλαν υποψηφιότητα.
Επί πλέον θα αναρτηθούν όλες οι υποβληθείσες εργασίες σε ιστοσελίδα του υπουργείου για να γίνει δυνατή η αξιοποίηση του υλικού από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι βραβευθέντες από την Θράκη είναι Χαρίκλεια (Χαρά) Νικοπούλου μειονοτικό σχολείο Μεγάλου Δερείου, για την έκδοση της εφημερίδας «Δέρειο στη γνώση», ο Νικόλαος Νάκος από το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής για την πειραματική κεντρική κλιματιστική μονάδα και η Ουρανία Εξάρχου από το 1ο γυμνάσιο Ξάνθης για τη δημιουργία εκπαιδευτικής ταινίας.

Σαν σήμερα :

  • 1804 γεννιέται ο Γιόχαν Στράους, Αυστριακός, κορυφαίος συνθέτης βαλς και μαέστρος. Πέθανε το 1849.  
  • 1879 γεννιέται ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, φυσικός, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, το 1921. Το 1905 δημοσίευσε το πρώτο μέρος της Θεωρίας της Σχετικότητας, που συμπλήρωσε το 1915. Το 1932 μετανάστευσε στην Αμερική, όπου από το 1941 εργάστηκε για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 18 Απριλίου 1955. 
  •  
  • 1883 πεθαίνει στο Λονδίνο ο Καρλ Μαρξ, Γερμανός, πολιτικός θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού, συγγραφέας του «Κεφαλαίου» και δημιουργός, της 1ης Διεθνούς. Γεννήθηκε στις 5 Μαίου 1818.
  •   
  • 1923 γεννιέται η Αμερικανίδα φωτογράφος Νταϊάν Έρμπους.  

Ο Πασχάλης Τσαρούχας κυκλοφόρησε το νέο του μουσικό παραμύθι!


To νέο του βιβλίο κυκλοφόρησε ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας που είναι αφιερωμένο φυσικά στον γιό του. Τίτλος του "Τραγουδώ μύθους του Αισώπου - Σειρά Τραγουδώ ό,τι αγαπώ Νο 4" και κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις "Διάπλαση".

Τραγουδώ μύθους του Αισώπου
Γεια σας και πάλι! Μετά την τόσο ζεστή αποδοχή των μελοποιημένων κλασικών παραμυθιών από το κοινό, συντονιστήκαμε, ο εκδότης κι εγώ, σε μια νέα συμφωνία συνενοχής, να βάλουμε «χέρι» και στον Αίσωπο.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάνοντας με κέφι τη δουλειά μας και τη δουλειά μας κέφι, δίνουμε αφενός ένα δεύτερο πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών μας, αφετέρου ένα πολύ-πολύ ευχάριστο και νόστιμο ακουστικό βιβλίο, που θα γνωρίσει μ’ αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο τους μύθους του Αισώπου στα πιτσιρίκια μας, αλλά θα ξυπνήσει και παιδικές μνήμες σ’ εμάς, τους γονείς.

Καλή ανάγνωση.
Καλή ακρόαση.
Και φυσικά… τραγουδήστε μαζί μας.


Πασχάλης Τσαρούχας