Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Μουσική :

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας θα απονεμηθεί, στην Κική Δημουλά

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας  θα απονεμηθεί, σήμερα  στην ποιήτρια, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ.Κική Δημουλά, για το σύνολο του ποιητικού και του πεζού έργου της. Η απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας και αποτελεί κορυφαίο γεγονός στον χώρο των Ευρωπαϊκών Γραμμάτων.
Την κυρία Κική Δημουλά θα παρουσιάσει στο Γαλλικό κοινό ο μεταφραστής έργων της κ. Michel Volkovitch. Η ηθοποιός κυρία Dinah Faust θα αποδώσει στην γαλλική γλώσσα κείμενα της κυρίας Κικής Δημουλά που θα διαβάσει η ποιήτρια στα ελληνικά.


Ο πληθυντικός αριθμός

Ο έρωτας ,
όνομα ουσιαστικόν ,
πολύ ουσιαστικόν ,
ενικού αριθμού ,
γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού ,
γένους ανυπεράσπιστου .
Πληθυντικός αριθμός
οι ανυπεράσπιστοι έρωτες .

Ο φόβος ,
όνομα ουσιαστικόν ,
στην αρχή ενικός αριθμός
και μετά πληθυντικός :
οι φόβοι .
Οι φόβοι
για όλα από δω και πέρα .

Η μνήμη ,
κύριο όνομα των θλίψεων ,
ενικού αριθμού ,
μόνο ενικού αριθμού
και άκλιτη .
Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη .

Η νύχτα ,
όνομα ουσιαστικόν ,
γένους θηλυκού ,
ενικός αριθμός .
Πληθυντικός αριθμός
οι νύχτες .
Οι νύχτες από δω και πέρα.


Κική Δημουλά

Τα Σαββατιάτικα


  • «Χάρτινο το ευρωδάκι»

    ...Μάρτης στον δρόμο αλλά στις καρδιές μάλλον κάποιος μήνας άγνωστος, ακυκλοφόρητος με θερμοκρασία ερπετού, πριν γίνει τσάντα ή ζώνη. Κάτι βρωμιάρες στην τηλεόραση γαβγίζουν, αναλύοντας τα συστατικά άλλων τρωκτικών που τρέφονται με ψόφια τυριά και μύκητες πολιτικών. Τώρα μπορώ να πω με βεβαιότητα πως κι εγώ θα μπορούσα άνετα να ήμουν ένα είδος πολιτικού -αν δεν βαριόμουν, εννοείται, αφόρητα να κομποδένω γραβάτες και να αποκαλώ κάθε ψώνιο «κύριε πρόεδρε» -ένα είδος άχρωμο κι άγευστο με πατίνα θλιβερής εξουσίας. Μελαγχολώ όταν σκέφτομαι πως τριάντα έξι μόλις χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση έχει εξατμιστεί και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη σ' αυτό που κάποτε νοσταλγούσαμε, συνοδεία ενθουσιώδους ορχήστρας και λοιπών αξεσουάρ. Σκέφτομαι μήπως φταίει που χάσαμε τους εξαίσιους παραδοσιακούς εχθρούς μας, την αμφίδρομη αντιπάθειά μας για τους βόρειους γείτονες, μήπως φταίει που ακυρώθηκαν οι ρομαντικές ουτοπίες των σοσιαλισμών ή που πέσαμε με τα μούτρα στο αποξενωτικό παιχνίδι της κινητής πλην λίθινης επικοινωνίας, στην υστερία της καλωδίωσης, στον θαυμαστό κόσμο της εικονικής εξωπραγματικότητας, στην αφαλάτωση του πένθους της ιστορίας μας... κι άλλα πολλά. Ούτε το αγχολυτικό σπορ του λάιφ-στάιλ, ούτε οι ντιζαϊνάτες πατάτες, ούτε οι παχύδερμοι προφήτες, απ' ό,τι φαίνεται μπορούν να δαμάσουν το ακατάστατο θυμικό του Νεοέλληνα.


Η αξία του καφενείου

«Η αξία του καφενείου είναι μεγάλη. Εδώ σμίγει ο γέρος κι ο νέος και γίνονται όλοι ένα. Η πολιτική γίνεται στα καφενεία, εδώ πραγματώνεται η δημοκρατία κυριολεκτικά. Αν αυτός ο χώρος σβήσει, θα λείψει η κουλτούρα της χώρας».


Με αφορμή ενός άρθρου που διάβασα στην εφημερίδα  " ΤΑ ΝΕΑ " για το καφενείο . 
Μια φωτογραφία από ένα αγαπημένο καφενεδάκι στη Σαμοθράκη .



«Imagine the City».

«Imagine the City». Πρόκειται για την ιδέα μιας ομάδας νέων ανθρώπων που έχει να κάνει με το πώς θα κάνουμε τις πόλεις μας λίγο ομορφότερες. Λίγο πιο ανθρώπινες.

Για τους εμπνευστές, όπως λένε ξεχωριστά, η ιδέα αυτή είναι: Πίστη, Ελευθερία, Σύνδεση, Οραματισμός, Κοινότητα, Αλλαγή, Επικοινωνία, Μονόδρομος και Συλλογικότητα. Όλοι τους όμως μαζί λένε: «Imagine the City».

Εκεί, μεταξύ άλλων, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αναδεικνύουν όλα όσα τους δυσαρεστούν αισθητικά και λειτουργικά στα αστικά τοπία στα οποία ζουν. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, «διαμορφώνουμε τα κτίριά μας. Επομένως και αυτά διαμορφώνουν εμάς».
Η ιδέα του «Imagine the City» -που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία- είναι απλή. Αρχικά υιοθετούνται κάποιες πόλεις. Για την ώρα έχουν υιοθετηθεί πιλοτικά η Βέροια, το Ηράκλειο και η Χαλκίδα με «φιλοδοξία να αναπτυχθεί ως θεσμός που θα πλαισιώσει σταδιακά το σύνολο των ελληνικών πόλεων».

Οι κάτοικοι των υιοθετημένων πόλεων μπορούν να αναδεικνύουν όλες τις δυσάρεστα άσχημες τοποθεσίες που βρίσκονται εκεί, είτε αυτές παρουσιάζουν εγκατάλειψη ή έχουν περιθώρια αισθητικής και λειτουργικής ανάπλασης. Όλο το υλικό από τους κατοίκους (φωτογραφίες, σχέδια, πληροφορίες, σχόλια) αναρτάται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Imagine the City».

Η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε καταναλωτές που δεν πλήρωσαν τον λογαριασμό

Θα απαγορεύεται στο εξής στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε καταναλωτές με δηλωμένη αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, όπως προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο Κώδικας, ο οποίος θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά μόλις γίνει νόμος του κράτους, δίνει πολλές δυνατότητες στον πελάτη αν δεν πληρώσει σε 20 ημέρες τον λογαριασμό. Η οφειλή γράφεται έπειτα από δύο μήνες στον επόμενο λογαριασμό και, αν πάλι δεν υπάρξει εξόφληση, ο προμηθευτής προβαίνει σε διαδοχικές προειδοποιήσεις με δεκαήμερη προθεσμία προτού κηρύξει τον πελάτη του υπερήμερο. Ολη αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 100 ημέρες και αν στο μεταξύ ο πελάτης προσφύγει σε ένδικα μέσα ή αμφισβητήσει εξωδίκως το ύψος των οφειλών, ο προμηθευτής δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση. Βεβαίως, η καταβολή της οφειλής θα είναι έντοκη αν χάσει ο πελάτης την ένδικη μάχη.

Σαν Σήμερα :

  • 1872 γεννιέται στην Κέρκυρα ο πεζογράφος Κωνσταντίνος Θεοτόκης, από τους κορυφαίους εκπροσώπους στη χώρα μας του ρεαλιστικού μυθιστορήματος.
  • 1888 η Βραζιλία καταργεί με νόμο τη δουλεία. 
  • 1918 παρουσιάζονται τα πρώτα αμερικανικά γραμματόσημα για μεταφορά της αλληλογραφίας αεροπορικώς, κοστίζουν 24 σεντς και απεικονίζουν ένα αεροπλάνο.
  • 1961 στα 79 του χρόνια ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο παντρεύεται το 37χρονο μοντέλο του Ζακλίν Ροκ, στη Νίκαια της Γαλλίας..   
  • 1978 καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.