Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

Έκφραση

Το να ξεφύγεις από τις προδιαγραφές σου: του DNA, της κληρονομιάς, του παρελθόντος, αυτών που σε πονέσανε, αυτά που σου «φυτέψανε»…Να μάθεις το γκάζι αλλά και το φρένο. Το γκαζόφρενο! Να τιμάς εξίσου το προδιαγεγραμμένο και το τυχαίο. Και να δικαιούσαι, μετά από κοπιαστική πορεία, ένα απλό «γιατί έτσι μ΄ αρέσει!». Ένα απόλυτα δικό σου «έτσι μ΄ αρέσει!».
Ξέρετε τι κόπο, τι θάρρος και τι ταλέντο χρειάζεται; 

Μεγάλη υπόθεση να μάθεις, όχι μέχρι που μπορείς, αλλά μέχρι που αξίζεις να φτάσεις….

Η Δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Τυχερού κοντά στο χωριό SOS Θράκης

Επισκεφτείτε την Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυχερού και αγοράστε λαμπάδες όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους!
Όλα τα έσοδα θα διετεθούν στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης.
 
ΧΑΡΙΣΤΕ ΑΓΑΠΗ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ!

Από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως και την Μεγάλη Τετάρτη στις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης (Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη:15:30-19:30, Παρασκευή-Σαββάτο:09:00-13:00)

Ληστεία στην Κορνοφωλιά και κάψιμο της οικίας μιας 80 χρόνης γυναίκας .

 Λίγο μετά τις 10 προχθές το βράδυ άγνωστοι δράστες παραβίασαν το σπίτι μιας 80χρονης στη Κορνοφωλιά του Δήμου Σουφλίου  και της ζήτησαν να τους υποδείξει που έχει χρήματα. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη ο λόγος , οι δράστες άρχισαν να χτυπούν την άτυχη ηλικιωμένη η οποία ζει μόνη της και μάλιστα δεν σταμάτησαν εκεί καθώς στα χέρια της έχει αμυχές οι οποίες προέρχονται από αιχμηρό αντικείμενο πιθανότατα μαχαίρι. Οι αγριότητα των δραστών δεν σταμάτησε ούτε σε εκείνο το σημείο. Φεύγοντας από το σπίτι και ενώ η γυναίκα βρισκόταν μέσα χτυπημένη έβαλαν φωτιά στην οικεία. Ευτυχώς γείτονες αντιλήφθηκαν το συμβάν σώζοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την ηλικιωμένη . Στο σημείο έφτασαν Πυροσβεστικά οχήματα από το Σουφλί τα οποία περιόρισαν την ζημιά , ενώ την διαλεύκανση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Σουφλίου. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και η κατάσταση της υγείας της κρίνεται ικανοποιητική.

Ο αμπελώνας του Εβρου και τα άγνωστα «διαμάντια» του Η μεγάλη οινική ιστορία της περιοχής και η σχέση της με το... Οριεντ Εξπρές

ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Οι επισκέψεις μου στον Εβρο περιορίζονταν στην Αλεξανδρούπολη και την πανέμορφη Σαμοθράκη. Μέχρι πέρυσι.
Τότε περιηγήθηκα το νομό για πρώτη φορά και πραγματικά εντυπωσιάστηκα.
Στο Σουφλί είδα ένα όμορφο παραδοσιακό κτίριο και ρώτησα τι είναι. Μου είπαν πως εκεί στεγάζονταν τα γραφεία του γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του γαλλικού τελωνείου κι έτσι άρχισα να «σκαλίζω» και να ανακαλύπτω την εντυπωσιακή οινική ιστορία του Εβρου.
Εμαθα αίφνης πως, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η γραμμική καλλιέργεια αμπελώνων άρχισε στις αρχές του '80, στον Εβρο, πριν ακόμα και από τους Βαλκανικούς πολέμους καλλιεργούσαν γραμμικούς αμπελώνες!
Ακόμα, ότι από το 1870 είχαν φυτευτεί πολλές γαλλικές ποικιλίες αμπελιού.
Το Σουφλί ήταν το κέντρο όλης αυτής της δραστηριότητας, εξ ου και το γαλλικό τελωνείο και επιμελητήριο.
Ολα άρχισαν από το Οριεντ ή Οριάν Εξπρές (Εξπρές της Ανατολής), το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των περίπου 2.740 χιλιομέτρων από το Παρίσι (Gare de l' Est) ώς την Κωνσταντινούπολη.
Το τρένο, το οποίο ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια, άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1883, ενώ το 1919 ξεκίνησε η γραμμή Simplon Orient Express, η οποία περιλάμβανε διαφορετικό δρομολόγιο και περνούσε από τους σταθμούς της Λωζάννης, του Μιλάνου, της Βενετίας, της Τεργέστης, του Βελιγραδίου.
Οι Γάλλοι, που είχαν έρθει πολύ πριν αρχίσει να λειτουργεί το τρένο για να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή, προφανώς ενθουσιάστηκαν με την περιοχή και τις ντόπιες ποικιλίες και μπήκαν «χοντρά στο παιχνίδι».
Σημειωτέον πως στα τέλη του 19ου αιώνα, σε όλο το νομό και στην πεδιάδα της Αδριανούπολης τα αμπέλια και οι μουριές ήταν μονοκαλλιέργεια.
Σε κάποια παλιά κιτάπια βρήκα πως μόνο το Σουφλί παρήγε και πουλούσε 2 εκατομμύρια οκάδες κρασί (4 εκατομμύρια μπουκάλια) και 280 χιλιάδες οκάδες ούζου! Αναλογιστείτε δε πως αυτή ήταν η μισή παραγωγή. Η άλλη μισή ήταν για την οικιακή κατανάλωση και παρασκευή οινοπνεύματος και ούζου!
Οι Γάλλοι, πειραματιζόμενοι, έφεραν πολλές γαλλικές ποικιλίες για φύτευση, δίδαξαν τους ντόπιους τον γραμμικό αμπελώνα, ενώ μεγάλες ποσότητες κρασιού και πιθανόν μούστου άρχισαν να εξάγονται στη Γαλλία.
Η «χρυσή» εποχή ήταν μεταξύ 1880 και 1898, όταν η φυλλοξήρα κατέστρεψε όλους τους αμπελώνες της Γαλλίας και σχεδόν όλη η παραγωγή του Εβρου έφευγε για εκεί. Μάλιστα, πήραν και έναν νεαρό ντόπιο ονόματι Παπασιλέκα και τον έστειλαν να σπουδάσει οινολογία στη Γαλλία. Κατά μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, μετά τις σπουδές του και μια 10χρονη παραμονή στα μέρη του, ο άνθρωπος αυτός άνοιξε το πρώτο οινολογικό χημείο στον Πειραιά και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.
Αλλά, τι έγινε και χάθηκε αυτός ο αμπελώνας;
Η απάντηση είναι απλή: οι Βαλκανικοί πόλεμοι και μετά ο Πρώτος Παγκόσμιος. Στους πρώτους καταστράφηκαν τα αμπέλια και στον δεύτερο χάθηκαν οι άνθρωποι.
Στον Εβρο σήμερα υπάρχουν 16 ποικιλίες. Δύο από αυτές είναι γαλλικές, που όμως αναπτυσσόμενες σε εκείνα τα εδάφη έχουν αποβάλει τα «μητρικά» τους γνωρίσματα κι έχουν αποκτήσει τη δική τους ταυτότητα.
Επίσης, δύο οινοποιίες προσπαθούν φιλότιμα να αναστήσουν τον εβρίτικο αμπελώνα: τα «Εβρίτικα Κελλάρια» στα Μαράσια, έξω από την Ορεστιάδα, και οι Αφοί Μπέλλα στο Σουφλί.

Καθημερινή

Η Μόδα της γυναικείας ενδυμασίας στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα έως σήμερα

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου "ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ", ο Δήμος Διδυμοτείχου - Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Διδυμοτείχου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Έβρου σας προσκαλούν στην εκδήλωση:
 
"Η Μόδα της γυναικείας ενδυμασίας στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα έως σήμερα"

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Διδυμότειχο, στο Δημοτικό αμφιθέατρο, την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 και ώρα 11:00 π.μ. 

Ξυνίδης για Καλλικράτη

 Ο κ. Ξυνίδης υποστηρίζει ότι στον «Καλλικράτη» όλοι έχουν θέση και ρόλο, χωρίς όμως λογικές οφικίων και βιλαετιών, ενώ στέλνει μήνυμα σε βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ «που ενδίδουν σε προκλήσεις ψηφοθηρικού περιεχομένου περιεχομένου ή σε λογικές προκριμάτων σε σχέση με τις υποψηφιότητες», ότι «κάνουν κακό στον εαυτό τους». Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, υποστηρίζει ότι «το ποσό των 4 δις, που συνοδεύει τον ‘Καλλικράτη’, είναι ποσό αναπτυξιακών προγραμμάτων και αναπτυξιακής πολιτικής, όχι κόστος υλοποίησης».

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 90%


Οι απεργοί από όλους τους κλάδους και εργασιακούς χώρους, καθώς και φοιτητές, διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία, τα οποία χαρακτήρισαν κοινωνικά άδικα.
Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 90%.

Την αποστολή εγκυκλίου για την οικονομική κρίση και την ανάγνωσή της στους πιστούς αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Όπως αναφέρει σε ανακοινωσή της, "η Σύνοδος απεφάσισε να αποστείλει παραινετική και υποστηρικτική Εγκύκλιο, η οποία θα απευθύνεται στον πιστό λαό και θα αναγνωσθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς, την Ε/ Κυριακή των Νηστειών, σχετικά με την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα και προκαλεί πόνο στον λαό".

 * Και μετά ; μόνο αυτό θα κάνει η εκκλησία ;

enet

Σαν Σήμερα :

  • 1889: η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια. 
  • 1912: "προβάλλεται η δεύτερη κινηματογραφική ταινία της Σάρας Μπερνάρ, με τίτλο ""Η Κυρία με τις Καμέλιες"
  • 1923: ο εφευρέτης Λι ντε Φόρεστ παρουσιάζει το πρώτο φιλμ, που μπορεί να ενσωματώσει ήχο. 
  • 1930: στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά την μοναχική του πορεία διαμαρτυρίας των 300 μιλίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας της επιβολής του μονοπωλίου στην παραγωγή αλατιού από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.
  • 1994: αποδεικνύεται, πως η φωτογραφία, η οποία θεωρούταν, ότι απεικόνιζε το τέρας του Λοχ Νες, ήταν απάτη. 
  • 2002  πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.