Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Μουσική :

Πρωτοβουλία Γ. Παπανδρέου για διακρατικό φορέα διαχείρισης του Έβρου

Πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία ενιαίου Διακρατικού Φορέα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας, για τη διαχείριση της λεκάνης του ποταμού Έβρου προτίθεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αφού υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικοφ Μπορίσοφ.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο κ. Παπανδρέου σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή Υπουργών, βουλευτών, του Νομάρχη Έβρου και εκπροσώπων φορέων του Νομού.
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έργου (ΕΥΔΕ) για τον Έβρο, ενώ παραλλήλως θα λειτουργεί διϋπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή συναρμόδιων Υπουργών, κατά το πρότυπο του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε πρόσφατα τον Έβρο.
Επίσης, έγινε ενημέρωση για το πώς εξελίσσονται οι κυβερνητικές δράσεις προς αποκατάσταση και ενίσχυση των πληγέντων και ο Πρωθυπουργός έδωσε κατευθύνσεις για τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο.

Αντιδρούν οι κοινωνικοί φορείς του Έβρου στα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν…

«Αναγκαία αλλά άδικα και μονομερή», χαρακτηρίζουν τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης φορείς και εκπρόσωποι κομμάτων του νομού Έβρου. «Γνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης», σχολίασε στην Ε.ΡΑ. το μέλος της νομαρχιακής επιτροπής Έβρου της ΑΔΕΔΥ, Στέργιος Αποστολακούδης, υπογραμμίζοντας όμως ότι «κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης και της εξόδου από αυτήν μπορούν να το σηκώσουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Έβρου, Απόστολου Γκιγκούδη, ο οποίος τόνισε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν επιβαρύνεται από τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι, όπως είπε, «πληρώνονται λιγότερα από τους δημόσιους υπαλλήλους άλλων κρατών-μελών της Ε. Ε., παράγουν ίσα και πληρώνουν περισσότερα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, χαρακτήρισε «σκληρά τα νέα οικονομικά μέτρα», υπογραμμίζοντας πως «η αύξηση του Φ.Π.Α. είναι αυτό που “καίει” τον κλάδο των ξενοδόχων, αφού πλήττει άμεσα τον τουρισμό».
ert

ΔIAΣYNOPIAKOTHTA - Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα»

«ΔIAΣYNOPIAKOTHTA - Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα» ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη 2 Μαρτίου 2010  στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, στη Θεσσαλονίκη .

Η έλλειψη σχεδιασμού της χώρας μας για την αξιοποίηση της διασυνοριακότητας, αλλά και οι ευκαιρίες που παρέχει η σαφώς με-γαλύτερη και πιο προσοδοφόρα αγορά της Bόρειας Ελλάδας στις γειτονικές χώρες έχουν διαμορφώσει μια νέα μορφή «ασύμμετρου» ανταγωνισμού εις βάρος της περιοχής. Οι συνθήκες που οδηγούν σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση εντάθηκαν από επιχειρήσεις που λειτουργούν κοντά στα ελληνικά σύνορα και δεν δεσμεύονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο της ελληνικής αγοράς. Ο «ασύμμετρος» ανταγωνισμός επηρεάζει κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας τη διασυνοριακότητα μια δυσμενή πραγματικότητα, στο πλαίσιο της οποίας η οικονομία της περιοχής απαξιώνεται, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών της απειλείται και σε ένα συνολικό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών της μειώνονται. Σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις οι περιοχές της Bόρειας Ελλάδας δεν ωφελούνται και αντιμετωπίζουν σοβαρότατες επιπτώσεις στους τομείς: Υπηρεσίες, Εμπόριο, Μεταποίηση Αγροτική παραγωγή, Κτηνοτροφική παραγωγή, Εστίαση, Τουρισμό, Υπηρεσίες υγείας.

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού

Ένα μικρό φωτογραφικό Αφιέρωμα στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού .


Ο Οίκος μεταξιού Τσιακίρη που εδώ και 60 χρόνια δραστηριοποιείται στην παραγωγή  και επεξεργασία μετάξης στο Σουφλί δημιούργησε με πολύ αγάπη και μεράκι έναν μοναδικό πολυχώρο στο κέντρο της πόλης του Σουφλίου. Σκοπός του είναι να αναδείξει και να διασώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής στην Μεταξουργία.
Βασ. Γεωργίου 199,  Σουφλί 68400.
Τηλ. 2554022371  e-mail:info@silkmuseum.gr
Ωράριο Λειτουργίας
Καθημερινά 9:00 - 21:00.
Σάββατα, Κυριακές και Αργίες Ανοικτά.
Φωτογραφίες εσωτερικού χώρου : Καλέση Ελίζα

Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Φερών

ην Δευτέρα 1 Μαρτίου άρχισαν οι εγγραφές για τον Β΄κύκλο μαθημάτων Μάρτιος - Ιούνιος 2010, του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Φερών με τον γενικό τίτλο: «Σύγχρονα Κοινωνικά Προβλήματα», οι οποίες και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 12 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι όσοι το επιθυμούν, χωρίς καμιά προϋπόθεση, καταβάλλοντας μόνο το συμβολικό ποσό εγγραφής των 20 €.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, και προκειμένου να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις από τους ενδιαφερόμενους, στις εγγραφές θα τηρηθεί  αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.
Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται στο Δημαρχείο (Πλατεία Ελευθερίας)ή από το  Website: http://www.alp-feres.gr/
Πληροφορίες: κιν. 6932414063, κ. Βουγιούκαλου και www.alp-feres.gr.

Καλλικράτης

Άλλα συμφώνησαν και άλλα κάνει ο Δήμαρχος Τυχερού κ. Γιώργος Δημούτσης σε σχέση με τον «Καλλικράτη» και την πρόσφατη απόφαση των δυο δημοτικών Συμβουλίων Φερών και Τυχερού, τα οποία συναποφάσισαν οι δύο δήμοι να συνενωθούν προκειμένου να προκύψουν κοινά οφέλη για τους κατοίκους τους. Και ενώ το ψήφισμα ήταν συγκεκριμένο, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τυχερού, ο κ .Δημούτσης παρουσίασε διαφορική πρόταση από αυτή που είχε συμφωνηθεί, αφού ζήτησε «διεύρυνση» και πρότεινε και τη συμμετοχή του δήμου Σουφλίου στο νέο σχήμα.
«Η πρόταση προκάλεσε αναστάτωση, καθώς τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων είχαν άλλα συμφωνήσει» τονίζει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Τυχερού κ. Βαγγέλης Δέδογλου και προσθέτει: «εκείνο το οποίο δεσμευτήκαμε έναντι του δήμου Φερών ήταν να το δημοτικό συμβούλιο Τυχερού, με σχετικό ψήφισμα «να σφραγίσει» τα όσα στην κοινή μας συνεδρίαση συμφωνήσαμε σε σχέση με την απόφαση των δύο δήμων να συνενωθούν . Αντί γι αυτό, ο κ. Δημούτσης μας έφερε κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι το οποίο δεν είχε σχέση με τα συμφωνηθέντα.. Αναθεώρησε εντελώς αυτά που είπε στις Φέρες καθώς πρότεινε τη συνένωση και με το δήμο Σουφλίου. Το αποτέλεσμα ήταν έξι ψήφοι εναντίον της νέας πρότασης του Δημάρχου, έξι υπέρ, και μία λευκή. Ο δήμαρχος δεν τήρησε την υπόσχεση του, ούτε την προφορική ούτε την γραπτή, και τώρα είμαστε ηθικά εκτεθειμένοι έναντι των συναδέλφων μας του δήμου Φερών» καταλήγει ο κ. Δέδογλου

Η αντίδραση του δημάρχου Φερών
«Τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σοβαρά και δεν σηκώνουν παιχνίδια. Δεν θέλω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο» δήλωσε στην «Γνώμη» ο δήμαρχος Φερών κ. Ούστογλου, αρνούμενος να κάνει επιπλέον σχόλιο επί της ουσίας του ζητήματος. Είναι γνωστό πως ο ίδιος, με μέλη του δημοτικού συμβουλίου Τυχερού είχε εδώ και καιρό εργαστεί στην κατεύθυνση της συνένωσης και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Δημούτση. Η νέα εξέλιξη φαίνεται να ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό για τον ιστορικό δήμο του Έβρου, ο οποίος εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του.


Εφημερίδα Η Γνώμη

Σχόλια

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος δήλωσε :

"Γιατί η Ελλάδα, ο ελληνισμός, δεν έχει μόνο τους φοροφυγάδες, ή τους εισφοροδιαφεύγοντες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από το φιλότιμο, από αρχές, αξίες και από την αγάπη για την πατρίδα".

- Εκτός απο τους 300 της Βουλής : λέμε εμείς ! 

Ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα να εξοφλούνται οι καθυστερημένες οφειλές σε 36 δόσεις, με διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων και χωρίς προκαταβολή. Ακόμα και σε περίπτωση καθυστέρησης στην αποπληρωμή 4 μηνιαίων δόσεων, η ρύθμιση δεν θα ακυρώνεται. Σημειώνεται ότι οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 12 δισ ευρώ.
Παράλληλα, κατατέθηκε η διάταξη για την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τους ανέργους που θα προσληφθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η αύξηση των βασικών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 20 ευρώ που θα δινόταν τον Ιούνιο ακυρώνεται, ενώ περικόπτεται κατά 10% η κρατική επιδότηση προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ και το Ταμείο της ΔΕΗ.