Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Μουσική :


Lyrics: Lina Nikolakopoulou
Music: Ara Dinkjian

Παράπονο

Βαριά βραχιόλια οι λύπες
Πώς μ' αγαπάς δεν είπες
Το 'χω παράπονο, μάνα μου, στόμα μου
Κι ας πέθαινε το σώμα μου

Σου στέλνω μ' ένα γράμμα
Του φεγγαριού τη λάμα
Πάρ' τη και χτύπα με, μάνα μου, τρέλα μου
Κι αν κλαίει η ψυχή σου γέλα μου

Ξενιτιά

Ψηλά βουνά κι εσείς των άστρων θωριές
Ποτάμια αχνά, ελάτια, δάφνες, μυρτιές

Την καρδιά μου, αχ φωτιά μου, όποιος δει
Να του πει να 'ρθει κοντά μου, μην αργεί
Ξενιτιά μου, ερωτά μου, φως κι αυγή
Πριν ραγίσει απ' τον σεβντά μου όλη η γη

Αηδόνι εσύ, πλανεύτρα στάχτη που καις
Με ποιο κρασί, μεθάει τα μάτια του πες

«Οικονομική ανάσα» οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου προς τους ιδιώτες επενδυτές της περιφέρειας Α. Μ.-Θ…

Οικονομική ανάσα για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε να δίνεται αυτήν την εβδομάδα σε ιδιώτες επενδυτές των πέντε νομών της περιφέρειας, μέσα από τις ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου. Τα χρήματα διανέμονται σε 89 δικαιούχες επιχειρήσεις και μετά από 6,5 μήνες στασιμότητας, σε μία κρίσιμη για την αγορά περίοδο.

Έβρος ο... βιβλιοφάγος

Οι αναγνώστες του Εβρου βάζουν τα... γυαλιά στους αναγνώστες όλης της χώρας. Οι βιβλιοφάγοι πανελλαδικά διαβάζουν κατά μέσον όρο 9 βιβλία τον χρόνο, σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΕΒΙ, ενώ στον νομό Εβρου αντιστοιχούν 22,20 βιβλία ανά έτος.


Πώς προέκυψε αυτό; Χάρη σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα «Προώθηση της ανάγνωσης - Εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών στον νομό Εβρου», το οποίο ολοκληρώθηκε ύστερα από δεκατρία χρόνια και έδωσε θαυμαστά αποτελέσματα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1996, η Μάρω Δούκα, έπειτα από επίσκεψή της στον Εβρο, πρότεινε στο ΕΚΕΒΙ, επί διευθύνσεως Μυρσίνης Ζορμπά, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των βιβλιοθηκών και της ανάγνωσης. Η πρόταση έγινε δεκτή, η προγραμματική σύμβαση υπεγράφη το 1997, με συμβαλλόμενους το ΥΠΠΟ, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, με 58.694 ευρώ κατ’ έτος, τη Νομαρχία Εβρου (29.347 ευρώ κατ’ έτος), το ΕΚΕΒΙ (146.000 ευρώ, για πρώτη διετία) και τους ΟΤΑ και την ΤΕΔΚ με το 50% των χρημάτων που λαμβάνουν ετησίως για εξοπλισμό για βιβλία.
Οι στόχοι ήταν συγκεκριμένοι: Σύγχρονες βιβλιοθήκες, εξοπλισμένες και ελκυστικές, με υλικοτεχνική υποδομή και σταθερό εμπλουτισμό βιβλίων. Βιβλιοθηκάριοι με επαγγελματική κατάρτιση και συνεχή επιμόρφωση. Βιβλιοθήκες με αναγνώστες. Παράλληλα, σχεδιάστηκαν δράσεις - σεμινάρια, επισκέψεις συγγραφέων, διαγωνισμοί κ.λπ.
Χθες, στο ΥΠΠΟ, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα, τα οποία είναι πέρα από τις προσδοκίες, όπως και η ανταπόκριση των πολιτών.
Στον Εβρο, λένε οι εμπλεκόμενοι, αναδείχτηκε «ένα αξιοζήλευτο περιβάλλον για το βιβλίο και την ανάγνωση, αναπτύχθηκε κίνημα, αναδείχτηκε ο πραγματικός λόγος ύπαρξης μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης».
Τι λένε τα στοιχεία: Στον νομό λειτουργούν 12 εξοπλισμένες και εμπλουτισμένες δημοτικές βιβλιοθήκες (το 1996 ήταν 6, οι 3 είχαν βιβλιοθηκάριο), σε χώρους πάνω από 50 τ.μ., με επιμορφωμένους βιβλιοθηκάριους.

Το κίνημα των αποδείξεων

του Γιώργου Γραμματικάκη
Ένα μόνον ερώτημα απασχολούσε το μυαλό μου, θόλωνε λίγο την απόφασή μου: Αν, δηλαδή, έπρεπε να συγκεντρώνω αποδείξεις και για τα άλλα. Τα Άλλα: εκείνα που δεν αναγράφουν ποσά σε ευρώ, που δεν προέρχονται από ταμειακές μηχανές. Αποτελούνται συνήθως από λέξεις, λέξεις ωστόσο με αξία αδιαπραγμάτευτη και διαρκή. Είναι –όπως λέει ο ποιητής-, “λέξεις-χρησμοί, λέξεις ενώσεως αψιδωτής και κορυφαίας, λέξεις με σημασίαν απροσμέτρητον διά το παρόν και διά το μέλλον…”.

Έμπλεος λοιπόν πάντοτε ενθουσιασμού, αλλά και με απόλυτη μυστικότητα απέναντι στο Δ.Ν.Τ., άρχισα να συγκεντρώνω αποδείξεις και για κάποιες λέξεις. Επίπονο έργο ασφαλώς, αφού μήτε από ταμειακές μηχανές προέρχονται οι λέξεις, μήτε σε μέτρα, έκτακτα η τακτικά, αντιστοιχεί το περιεχόμενο τους. Λέξεις όπως Παιδεία η Αλληλεγγύη, η αξία της Τέχνης και το βλέμμα ενός παιδιού, η σιωπή του μετανάστη και η αξία της Γνώσεως -κι ακόμα το βλέμμα εκείνης και το τραγούδι της θάλασσας, το βιβλίο των ποιημάτων, το περιβάλλον και η ποιότητα του, η χειραψία της φιλίας.
Έγραφα χωρίς σταματημό, η Τέχνη, η Μουσική, το βλέμμα ενός ανέργου, το θέατρο και η συγκίνηση του θεατή, η έγνοια για τους άλλους -δίπλα στην κάθε λέξη σημείωνα την κρυφή αξία της, “την απροσμέτρητον σημασία της δια το παρόν και για το μέλλον” . Έμεινα γρήγορα έκπληκτος: Λίγες μόνον λέξεις είχα ήδη καταγράψει, και η αξία τους υπερέβαινε κατά πολύ το έλλειμμα το Ελληνικό, υπερέβαινε όλα μαζί τα ελλείμματα των Ευρωπαϊκών χωρών, ξέφευγε από τα όρια του Δ.Ν.Τ.( έπαψα πια να θυμούμαι τι σημαίνουν τα αρχικά), άγγιζε τα ελλείμματα της ψυχής και της ζωής μας.

protagon.gr

600 ευρώ η πρώτη οικονομική ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς του Έβρου, «απλά με μία αίτηση»…

Πενήντα χιλιάδες ευρώ για την πρώτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 600 ευρώ για κάθε δικαιούχο, απέστειλε ήδη το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη νομαρχία Έβρου. Η μικρή αυτή ενίσχυση δίνεται χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά αλλά με μια απλή αίτηση. Το ποσό αυξάνεται κατά 600 ευρώ αν πρόκειται για πολύτεκνη οικογένεια. Η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Φώφη Γεννηματά, που συμμετείχε στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τον Έβρο, ανέφερε πως «ίσως θα πρέπει να γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, αντίστοιχο με αυτό που έγινε για τους πυρόπληκτους της Ηλείας». Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Καρχιμάκης, τόνισε ότι θα αντιμετωπιστεί το σύνολο των ζημιών στην αγροτική παραγωγή ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους δε μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Σε κάθε περίπτωση, κάλεσε τους αγρότες να υποβάλλουν δηλώσεις στο Ο. Σ. Δ. Ε, προκειμένου να μη χαθούν επιδοτήσεις ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων, ληξιπρόθεσμων και ανοιχτών.

Σαν Σήμερα :

  • 1802 γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.
  • 1906 γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας.
  • 1915 ορκίζεται πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης μετά την παραίτηση Βενιζέλου, η οποία ακολούθησε την άρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου να συμφωνήσει με την εισχώρηση της Ελλάδας στην Αντάντ. Η νέα Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, εφόσον απειλούνταν τα συμφέροντα της χώρας, η Ελλάδα δεν θα δίσταζε να βγει από την ουδετερότητα.
  • 1977 πραγματοποιείται η πρώτη πτήση διαστημικού λεωφορείου.
  • 2003 πεθαίνει ο Δημήτρης Ποταμίτης, πρωτοποριακός σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων και βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, σε ηλικία 58 ετών χτυπημένος από ανίατη ασθένεια. Ο καταξιωμένος θεατράνθρωπος είχε ιδρύσει πριν από 29 χρόνια το "Θέατρο Έρευνα", όπου είχε ανεβάσει πολλές πρωτοποριακές παραστάσεις.

Πρόταση : Βιβλίο

Η λάμψη μιας αλλιώτικης ζωής

Εκδότης : Άπαρσις
Συγγραφέας : Κολιδάκης Δημήτρης

... Κι εκεί ματασκέφτηκε η γερόνισσα, όπως πολλά βράδια πριν σφαλίσουν τα μάτια με ύπνο... "Ο τόπος μας είναι ένας ουρανός γεμάτος φεγγάρια που κυνηγιόνται στις νύχτες μας. Ναι, στις νύχτες εμάς των μεγάλων και των "σοφών", τρομάρα μας! Αν σκορπίσουνε στη θάλασσα του κόσμου, σκέφτομαι μήπως το σκοτεινό του νερού στα σωθικά τα πάρει! Τα πάρει και τα πνίξει". Και το δάκρυ έπαιρνε τον κατήφορο και ίσα που σταμάταγε λίγο πιο πάνω από τα χείλια... κρατημένο! Λαμπυρισμένο! Ο τόπος της -Ο Ποταμίτης- τον πόναγε η γερόντισσα, και τα φεγγάρια... ναι, τα φεγγάρια -έτσι τα 'λεγε τα παιδιά, τα Ποταμιτάκια- πρώτο λόγο είχανε στη σκέψη της! Και δόστου πλενόντουσαν τα μάτια κάθε που το σκόρπισμα έπαιρνε ζωντάνια στο μυαλό...!"Ο χρόνος κυλάει. Καθένας άλλο δρόμο της ψυχής του παίρνει. Και ο ουρανός, κάποια στιγμή, σκορπίζει τα φεγγάρια τούτα στη θάλασσα του κόσμου, ξεχειλίζοντας την από φως περίσσιο και πολύχρωμες ελπίδες για το αύριο. Και με το περπάτημα ανάμεσα σε εικόνες και σε στιγμές ανείπωτα μαγευτικές υφαίνεται το ριχτάρι μιας αλλιώτικης ζωής".

Αύρα Θεοδωροπούλου: η πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010 και ώρα 6:30 μ.μ στην Παλιά Βουλή .
Την εκδήλωση διοργανώνει το περιοδικό "ΒΟΡΕΑΣ" υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Έβρου .

Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας " Ο Διόνυσος "

ΚΥΡΙΑΚΗ, 28/2/2010 Διδυμότειχο στο Δημοτικό Θέατρο

στις 12:00 - "Ως την άκρη του Ονείρου" της Κ. Σταμουλάκη, παιδικό θέατρο

στις 20:00το βράδυ - "Βγάλ' τον υπουργό απ' την πρίζα" του Ερic Idle, μετάφραση-διασκευή Θ. Παπαθανασίου - Μ. Ρέππα

Τις παραστάσεις διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος "Τα Δίδυμα Τείχη"