Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Μουσική :

Εκδηλώσεις

Σήμερα Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010 :

Θεάτρικη Παράσταση απο την ομάδα εκπαιδευτικών Αλεξανδρούπολης στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου , με ένα έργο του Καμπανέλλη " Η Αυλή των Θαυμάτων " .

Στις 8 το βράδυ , κοπή Βασιλόπιτας απο το Σύλλογο Φίλων της Μετάξης , στο Εστιατόριο Λαγοτροφείο ,
με τη μουσική παρέα του Δημοσθένη Αρχοντούλη .

Άυριο , Κυριακή 21 Φεβρουαρίου :
Οι Σύλλογοι " Χρυσαλλίδα και Μέριμνα " σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας
"¨Ο Διόνυσος " γεμίζουν θεατρικά την Κυριακή μας . Το μεσημέρι στις 12 με την παράσταση " Ως την άκρη του ονείρου " και το βράδυ στις 8 με την παράσταση " Βγαλ' τον Υπουργό απ΄τη πρίζα " .

Οι πλημμύρες, η Θέμις και η Νέμεσις των πολιτών.


Του Πασχάλη Χριστοδούλου*

Όταν το Φεβρουάριο του 2003 δήλωνα ότι: «Μια πλημμύρα είναι θεομηνία. Άντε δυο. Τρεις όμως σε λιγότερο από 10 χρόνια είναι άλλου τύπου θεομηνία. Είναι οργή θεού, απέναντι σε εκείνους που άφησαν στο έλεός του αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Που από πάνω έχουν το θράσος να παριστάνουν κάτι που δεν υπήρξαν ποτέ. Τους αγωνιστές.
Όσο για τους εξ’ Αθηνών πράσινους και γαλάζιους θιάσους, ο ρημαγμένος αυτός αγροτικός Νομός έχει να τους θυμίσει, ότι τη συγνώμη που του οφείλουν παλαιόθεν, πρέπει να τη ζητήσουν πριν έλθουν, δουν και απέλθουν, διαφορετικά είναι ανεπιθύμητοι.»
Κι όταν το Μάρτιο του 2006 ο Χρήστος Κηπουρός έγραφε ότι: «Ούτε εκ Βορά κίνδυνος υπάρχει για τον Έβρο ούτε εξ Ανατολών. Ο μόνος κίνδυνος προέρχεται εξ Αθηνών», είχα την απόλυτη βεβαιότητα ότι το ίδιο έργο με τους ίδιους πρωταγωνιστές θα το ξαναδούμε πολλές φορές.
Δεν μπορούσα όμως να διανοηθώ όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο, στο σκοτάδι. Συμφέροντα που καθορίζουν εν πολλοίς και την τύχη του τόπου και τη μοίρα των αγροτών. Άσφαιρες καταγγελίες κατόπιν εορτής. Υπονοούμενα για πάρτι αναχωμάτων αλλά και προσεκτικές εκφράσεις που να μην αγγίζουν τα όρια της δικαιοσύνης, άραγε αυτό είναι το θάρρος και η παλικαριά των πολιτικών που εκπροσωπούν τον τόπο μας; Αγωνιώδεις προσπάθειες με πρόταξη του «εγώ» είτε για αποποίηση ευθυνών είτε για παρουσία στο προσκήνιο. Αναφορές σε σχέδια, προγράμματα ΕΒΡΟΣ 2010 και Ισραηλινούς μελετητές (αλήθεια αυτό το ακριβοπληρωμένο σχέδιο πολύ γρήγορα το έθαψαν χωρίς να το κάνουν ούτε ένα τρισάγιο). Αναθέματα σε πρώην πρωθυπουργούς που δεν έλυσαν το πρόβλημα μαζί με την Τουρκία. Και μεταξύ πολλών άλλων ουδεμία ανάληψη ευθύνης για την επαναλαμβανόμενη και ολέθρια, για τον τόπο και τους εναπομείναντες κατοίκους του, πλημμυρίδα, τόσο φυσικών φαινομένων όσο και παρασκηνιακών διεργασιών.
Λέγεται ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή, θα πρόσθετα σε ορισμένες περιπτώσεις και απούσα. Τα όσα όμως δημοσίως προκάλεσαν και προκαλούν το κοινό αίσθημα, θα πρέπει να την καταστήσουν παρούσα; Η άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Εξ’ ίσου επιτακτική είναι και η αποστροφή των πολιτών, των αρνητικών και σιωπηλών πρωταγωνιστών, προς τις συγκεκριμένες πολιτικές εκπροσωπήσεις.
Μπορεί η κούραση και η παραίτηση να είναι πρόδηλη στα πρόσωπα των κατ’ επανάληψη πληγέντων πολιτών κυρίως των αγροτών, οφείλουν όμως οι ίδιοι μέσα από την τραγική τους κατάσταση να διεκδικήσουν την κάθαρση. Να στείλουν όλους αυτούς που διαχειρίζονται εδώ και πολλά χρόνια τα προβλήματα της περιοχής καθιστώντας την ίδια προβληματική εκεί που ο λαός ορθά λέει. Στα σπίτια τους. Αυτή θα είναι η δική τους Νέμεσις. Είναι βέβαιο ότι δεν θα χαθεί ο τόπος. Ίσως να πάει καλύτερα αν φυσικά δεν έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη.

Σουφλί, Φεβρουάριος 2010

*Πρώην Δήμαρχος Σουφλίου

Σε ύφεση η κατάσταση στον 'Εβρο

Υποχωρούν τα νερά από τις πληγήσες περιοχές, νώ σημαντική είναι και η πτώση της στάθμης των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου.
Αργά αλλά σταθερά, υποχωρούν τα νερά από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, ενώ σημαντική είναι και η πτώση της στάθμης των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου.
Περιοδεία στον Έβρο πραγματοποιούν σήμερα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και η βουλευτής Λάρισας του κόμματος, Ηρώ Διώτη, οι οποίοι θα επισκεφθούν τις πλημμυρόπληκτες περιοχές.
Εν τω μεταξύ, στον Έβρο μεταβαίνει τη Δευτέρα κυβερνητικό κλιμάκιο, που θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και θα συμμετέχει σε σύσκεψη του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Ορεστιάδα.
Στο Κυβερνητικό Κλιμάκιο θα συμμετέχουν ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, οι Υφυπουργοί Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ Ιωάννης Μαγκριώτης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Ντόλιος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Το Σπίτι σου

Το σπίτι σου , όπως το βλέπεις εσύ .

Όπως το βλέπει ο υποψήφιος αγοραστής .

Όπως το βλέπει η τράπεζα που στο δανειοδότησε.
Όπως το βλέπει ο εκτιμητής της τράπεζας…
Όπως το βλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο .

Πρόταση : Βιβλίο

   Συνομιλίες με το φως   


                   Συγγραφέας: Γραμματικάκης, Γιώργος  
                                       Εκδοτικός Οίκος: ΙΑΝΟΣ

Το ταξίδι του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη, που έγινε ένα βράδυ Ιανουαρίου στον Ιανό, αποκτά σάρκα (βιβλίο) και οστά (dvd), σ' αυτό το βιβλίο των εκδόσεών μας. Με ιδιαίτερη τιμή ο Ιανός παρουσιάζει τη δουλειά του καθηγητή, όπου μπορεί να μιλάει για το διάστημα, τη γη, τον ουρανό, τα άστρα, το φως, τον ήλιο, τις εκρήξεις των άστρων, το Μπιγκ Μπανγκ κ.α. με μια μοναδική ποιητική στάση. Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι: - Το ταξίδι - Η αναζήτηση της Βερενίκης και του φωτός - Το τολμηρό βήμα - Το αγαθό πρόσωπο του Ιανού - Οι συνομιλίες με το φως και η απεικόνισή τους - Η ανακάλυψη του αρχέγονου φωτός - Συνάντηση της μουσικής με την επιστήμη - Η αυτοβιογραφία του φωτός - Η εκδήλωση Οι συνεργάτες σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην "αυτοβιογραφία του φωτός" είναι ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο David Lynch, ο Οδυσσέας Γραμματικάκης και η ηθοποιός Εύα Ψυλλάκη. Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι της Λίλας Σωτηρίου. Στην εκδήλωση, που περιέχεται στο dvd, το οποίο συνοδεύει το βιβλίο ο καθηγητής της φυσικής Γιώργος Γραμματικάκης αναφέρεται σε μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής μας: Την ύπαρξη, δηλαδή, ενός αρχέγονου φωτός, που φτάνει στη Γη από όλες τις κατευθύνεις του ουρανού και επιβεβαιώνει την γένεση του Σύμπαντος από μια Μεγάλη Έκρηξη. Το αρχέγονο φως αφηγείται τα όσα θαυμαστά είδε και έζησε από την γένεση του Σύμπαντος μέχρι την εξέλιξή του σε δισεκατομμύρια άστρα και γαλαξίες. Περιγράφει επίσης την σιωπηλή εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη Γη. Το αρχέγονο φως συνεχίζει την αφήγησή του, και περιγράφει την εμφάνιση του ανθρώπου και την κυριαρχία του στην Γη. Αναφέρεται επίσης στην εξέλιξη της επιστήμης, που οδήγησε και στην δική του εντυπωσιακή ανακάλυψη. Η ηθοποιός ερμηνεύει το ποίημα, που βρέθηκε στα χειρόγραφα ενός συγγραφέα, χωρίς καμιά άλλη ένδειξη για την ταυτότητα ή τα περιστατικά της ζωής του. Το αρχέγονο φως ολοκληρώνει την αφήγησή του, ανακαλώντας τις σημαντικότερες μνήμες στην μακραίωνη διαδρομή του και την συνάντησή του με Εκείνη. Το αρχέγονο φως αποσύρεται στην σιωπή του. Οι μουσικές όμως συνομιλίες με το Σύμπαν και την ζωή. 

Τάιμς Νέας Υόρκης: «Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα»

«Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα», γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και προσθέτουν ότι «η Αθήνα χρειάζεται βαθιές και βιώσιμες οικονομικές
μεταρρυθμίσεις και όχι ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό».
Στο άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα επανακάμπτει», οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι «μετά από εβδομάδες άρνησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ασχολείται με την κρίση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα άλλα 15 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ», σημειώνει η
αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει: «Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει σκληρότερα μέτρα ,αλλά θα πρέπει επίσης να επιδείξει επαγρύπνηση και υπομονή. Όσο η Αθήνα εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας, τα πλουσιότερα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμα να εγγυηθούν για τα ελληνικά
ομόλογα».