Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Μουσική :

Επικρατούσα Κατάσταση Πλημμυρικών Φαινομένων στο Ν. Έβρου (ώρα 20.00)

Ι. ΣΤΑΘΜΕΣ ΝΕΡΩΝΣτις 17 ΦΕΒ. 2010 ώρα 20.00 οι στάθμες των ποταμών ΕΒΡΟΥ - ΑΡΔΑ - ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ στα σταθμήμετρα μέτρησης είναι:
* Πύθιο: 7,28 μέτρα (κατάσταση συναγερμού)
* Κόμαρα: 3,69 μέτρα
* Ορμένιο: 6,01 μέτρα (κατάσταση συναγερμού)
* Κήποι: 4,90 μέτρα (κατάσταση συναγερμού)
* Πέταλο: 7,30 μέτρα (κατάσταση συναγερμού)
* Ερυθροπόταμος: 6,52 (κατάσταση συναγερμού)

ΙΙ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ


Επικρατούσα Κατάσταση Πλημμυρικών Φαινομένων στο Ν. Έβρου (ώρα 14.00)

Ι. ΣΤΑΘΜΕΣ ΝΕΡΩΝ
Στις 17 ΦΕΒ. 2010 ώρα 14.00 οι στάθμες των ποταμών ΕΒΡΟΥ - ΑΡΔΑ - ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ στα σταθμήμετρα μέτρησης είναι:
" Πύθιο: 6,32 μέτρα (κατάσταση συναγερμού)
" Κόμαρα: 3,83 μέτρα
" Ορμένιο: 6,19 μέτρα (κατάσταση συναγερμού)
" Κήποι: 4,90 μέτρα (κατάσταση συναγερμού)
" Πέταλο: 6,95 μέτρα (κατάσταση συναγερμού)
" Ερυθροπόταμος: 6,65 (κατάσταση συναγερμού)
ΙΙ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Χωρίς ευθύνη η νομαρχία Έβρου

Ενημερώνουμε το κοινό ότι η Νομαρχία Έβρου δεν φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι σήμερα οι μαθητές που μετακινήθηκαν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ προς και από τα σχολεία τους υποχρεώθηκαν να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου. Επρόκειτο για απόφαση των ΚΤΕΛ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ως αντίδραση στην καθυστέρηση καταβολής των χρωστούμενων για τη μεταφορά μαθητών ποσών από το κράτος. Ο αρμόδιος Αντινομάρχης Υγείας - Πρόνοιας- Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Ιωαννάκης επικοινώνησε με το ΚΤΕΛ Έβρου και έλαβε τη διαβεβαίωση πως από αύριο οι μαθητές θα μεταφέρονται και πάλι δωρεάν.

Οριοθέτηση περιοχών για την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες του μηνός Φεβρουαρίου 2010 στο Νομό ‘Εβρου

1. Σας γνωρίζουμε ότι, οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που έλαβαν χώρα στο Ν. ΕΒΡΟΥ από τις 09 ΦΕΒ. 2010, καθώς και οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν και πλήττουν το Νομό, είχαν ως αποτέλεσμα την κήρυξη του Νομού ΕΒΡΟΥ σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, η οποία παραμένει σε ισχύ.
2. Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε κατοικίες - Οικοσκευές - Εμπορικές Βιομηχανίες - Βιοτεχνικές Μονάδες - Εμπορικά Καταστήματα - Αγροτικές καλλιέργειες - Εκμεταλλεύσεις γεωργικού χαρακτήρα άλλες επιχειρήσεις και φορείς στους παρακάτω Δήμους:
ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ (Παρέβρια ζώνη) - ΦΕΡΩΝ - ΤΥΧΕΡΟΥ - ΣΟΥΦΛΙΟΥ - ΟΡΦΕΑ- ΔΙΔ/ΧΟΥ - ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΝΟΥ - ΒΥΣΣΑΣ - ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ - ΔΙΚΑΙΩΝ.
3. Επίσης έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές:
α. Στο ΕΘΝΙΚΟ -ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ οδικό δίκτυο του Νομού (Καθιζήσεις οδοστρωμάτων - διαβρώσεις επιχωμάτων - καταστροφές τεχνικών και γεφυρών )
β. Στο ΑΓΡΟΤΙΚΟ οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα τη μη πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων σε κτήματα και ποιμνιοστάσια αντίστοιχα.
γ. Σε ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ καλλιέργειες - Αποστραγγιστικά έργα - Δίκτυα - Αντλιοστάσια και πολλές Αγροτικές εκμεταλλεύσεις - Αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
4. Παρακαλούμε όπως, προβείτε στη διαδικασία οριοθέτησης των εν λόγω πλημμυροπαθών περιοχών.

Δεκαετία του '60 , Σουφλί .

Την αδιαφορία της πολιτείας καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Έβρου


ΑΠΕΚάθε χρόνο, το χωριό Λάβαρα πλημμυρίζει από την υπερχείλιση του ποταμού ΈβρουΟργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Έβρου η υπερχείλιση του ποταμού, τα νερά του οποίου «απειλούν» σπίτια και καταστήματα, ενώ ήδη έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις. Ήδη, οι εκτιμώμενες πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ υπολογίζονται σε 150.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 65.000 στρέμματα είναι σπαρμένα με διάφορα αγροτικά προϊόντα, ενώ η ζημιά στην αγροτική οικονομία της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν στα Νέα την αδιαφορία της πολιτείας, καθώς εδώ και δεκαετίες παραμένουν στα χαρτιά οι δεσμεύσεις για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων. Όπως υπογραμμίζουν, από τη δεκαετία του '50 βλέπουν τις εκτάσεις και τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν.
Οι τρεις μεγάλοι ποταμοί που διατρέχουν ολόκληρο τον Νομό Έβρου (ο Έβρος, ο Άρδας και ο Ερυθροπόταμος μαζί με τους Εργίνη και Τούντζα, που καταλήγουν στο Θρακικό Πέλαγος μέσω του ποταμού Έβρου), δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τον όγκο των νερών που τους κατακλύζουν.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας, το λιώσιμο των χιονιών στα ορεινά, η ελεγχόμενη απελευθέρωση υδάτων από τα αναχώματα στο ελληνικό και το τουρκικό έδαφος για να εκτονωθεί η ένταση του φαινομένου καθώς και το άνοιγμα των βουλγαρικών φραγμάτων προκειμένου να αποφύγουν καταστροφές στη δική τους περιοχή, έφτασαν να στέλνουν στον Αρδα τα διπλάσια νερά απ' όσο αντέχει και μετέτρεψαν τον πλούσιο και εύφορο κάμπο του νομού σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα.


Newsroom ΔΟΛ

Σαν Σήμερα :

  • 1859 κάνει πρεμιέρα στη Ρώμη η όπερα του Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι ο "Χορός των Μεταμφιεσμένων", που είναι βασισμένη στη δολοφονία του Σουηδού βασιλιά Γουστάβου.
  • 1867 περνά το πρώτο πλοίο από τη διώρυγα του Σουέζ.
  • 1904 κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου η όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι, "Μαντάμ Μπατερφλάι". 
  • 1915 κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συναντάται με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και εγκρίνει την αποστολή ελληνικού στρατού στη Θράκη.

ΥΓ: Απαντήσεις του τύπου "και μετά ξυπνήσαμε" δεν γίνονται δεκτές.

Που πάμε; Μπορεί και στο καλύτερο!
του Γιώργου Λακόπουλου

Ακούγεται παντού: "Που πάμε; Τι θα γίνει στη χώρα;". Η πρώτη απάντηση είναι "πάμε κατά διαόλου και θα γίνει κόλαση". Είναι η κυρίαρχη αίσθηση των ημερών. Μια φοβική αντίληψη των πραγμάτων, σαρώνει τα πάντα- επηρεάζει ως και ψυχολογικά τους ανθρώπους. Είναι όμως επιδερμική και πρόχειρη. Γιατί τίποτε δεν συμβαίνει χωρίς να έχει και την καλή πλευρά του. Στην Ελλάδα ίσως να είναι σωτήρια όλα αυτά που τη βρίσκουν τελευταία.
Μερικοί πιστεύουν ενδόμυχα ότι κάτι θα γίνει στο τέλος και θα τη βγάλουμε καθαρή , χωρίς να αλλάξουμε τίποτε στον καθημερινό βίο μας. Κάποιος θα μας δανείσει, κάποιος θα σπεύσει να μας βοηθήσει , κάποιος από μηχανής Θεός θα επέμβει. Η εν πάση περιπτώσει ότι κακό είναι να γίνει, θα γίνει στον διπλανό.

Πώς το λένε το τσουλί στον Καναδά;

της Ρέας Βιτάλη
Ήμασταν ακινητοποιημένοι πίσω από μια σκουπιδιάρα –πόσο σκουπίδι «παράγουμε» γαμώτο!!!- όταν η Μαρίνα μου είπε «ξέρεις, στον Καναδά δίνονται νέες ονομασίες στα επαγγέλματα. Παραδείγματος χάριν, είναι σχεδόν απαγορευμένο να πεις «σκουπιδιάρης». «Και τι λες δηλαδή;» «Waste manager». Αυτά είναι! Πετάς έναν τίτλο στο σύγχρονο άνθρωπο και τραβάς τη σύνταξη του στα 85…Τον τίτλο ουδείς εμίσησε!

Κάθισα λοιπόν κι αναμετρούσα, αλλαγές επαγγελμάτων από τη μια γενιά στην άλλη. Αλλαγές στη οπτική όσο η μέρα με τη νύχτα. Είπα νύχτα… Ποιος να μας έλεγε για παράδειγμα ότι θα υπήρχε ο όρος «πόρτα» και μάλιστα ως τίτλος τιμής! Θυμάμαι τον Αλόρα, στις 9 Μούσες της εφηβικής μου ηλικίας, να υποδέχεται ένα κοινό που εκ προοιμίου διαχώριζε τη κοινωνική του θέση . Υπήρχε ακόμα η κατευναστική φράση για την ανθρωπότητα «αυτό δεν είναι για μένα» κι έτσι ο άνθρωπος της υποδοχής απλώς έπαιζε το ρόλο της υποδοχής. Από τότε άλλαξαν πολλά βέβαια. Ο πόρτας μετατράπηκε σε τρισδιάστατη κομψή ντουλάπα και κάθε βράδυ περνάει το κοινό από casting.Δεν αρκεί δε ένας πόρτας- τόση δουλειά ο πόρτας! Που να ΄χε και πόμολο!!

Α.Σ ΕΒΡΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Σε εξ αναβολής παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής στον πρώτο όμιλο της Δ’ Εθνικής, ο Έβρος Σουφλίου αναδείχθηκε ισόπαλος (1-1) με τη Δόξα Πετρούσας.