Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Φθηνότερο πάνω από 7% φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι πάνω από 7% θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών αλλά και από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης  και Ανταγωνιστικότητας, οι τιμές σε βασικά προϊόντα παρουσιάζουν μείωση. 


Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 άτομα, θα κοστίζει φέτος 137,76 ευρώ έναντι 148,29 ευρώ που στοίχιζε πέρυσι για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, την ίδια ημέρα τιμοληψίας, στις 16 Δεκεμβρίου.


Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή της γαλοπούλας εμφανίζει πτώση σε σχέση με πέρυσι έως  και 14,75 %, το χοιρινό έως και 4,15 %,  το αρνάκι έως και 6,75 % ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνται και οι τιμές των υπόλοιπων κρεάτων.

Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι τα Χριστούγεννα εμφανίζονται και αρκετές τιμές των οπωροκηπευτικών (τομάτες  24,79%  και  λάχανο 11,67 %).

Όσο για τους «γλυκούς πρωταγωνιστές» της περιόδου, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, οι τιμές τους σημείωσαν πτώση κατά 16,53 % και 7,69 % αντίστοιχα.

Γενικά, η αγορά διαθέτει επάρκεια αγαθών και  καλή λειτουργία του ανταγωνισμού, που συγκρατεί αλλά και ρίχνει τις τιμές.

Ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας επισημαίνει ότι:

«Η αγορά διαθέτει επάρκεια προϊόντων, η οποία θα διατηρηθεί  καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας με συνεχείς ελέγχους καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι πιο φθηνό από πέρυσι, και πράγματι είναι».

Ακολουθεί αναλυτικός συγκριτικός πινάκας με τιμές προϊόντων που αποτελούν το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι:

Δεν υπάρχουν σχόλια: