Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

«Στα όπλα» κατά της ανεργίας

Νέα μορφή επαγγελματικής θητείας στο Στράτευμα, διάρκειας- κατά βούληση- από 6 μήνες έως 3 χρόνια και με μισθό εισαγωγής το κατώτερο όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου.

Πρόκειται για μια πιο ευέλικτη και λάιτ παραλλαγή του υπάρχοντος θεσμού του Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠΟΠ) 7ετούς υποχρέωσης πριν από τη μονιμοποίηση και προωθείται ως μια δυνατότητα που με βάση τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης αποτελεί λύση και για το Στράτευμα και για μερίδα νέων. Παράλληλα βελτιώνει τον υπάρχοντα θεσμό των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) για πρόσθετη θητεία 1- 3 χρόνων, ο οποίος όμως δεν έχει «περπατήσει» όσο θα ήθελαν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με το ότι έχει παρατηρηθεί τάση παραιτήσεων ΕΠΟΠ έπειτα από 5, 6, 7 ή και 8 χρόνια, οδήγησε τους επιτελείς στην επεξεργασία και νέας μορφής επαγγελματικής θητείας, που να ταιριάζει περισσότερο στις σημερινές συνθήκες: αυτό το σχέδιο είναι η μορφή της «παρατεταμένης θητείας»- πέραν φυσικά του 9μήνου της υποχρεωτικής θητείας που ισχύει για όλους. «Είναι μια μορφή “χακί στέιτζ” χωρίς τα κακά χαρακτηριστικά των προηγούμενων», λέει στέλεχος που έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια για την επαγγελματική θητεία και προσθέτει ότι η παραμονή ενός νέου στο Στράτευμα πέραν της υποχρεωτικής θητείας θα ενισχύσει πιθανώς τα εργασιακά του προσόντα ενόψει της μελλοντικής του εισόδου στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Επίσης, θα αποτελέσει μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Το μοντέλο προβλέπει ότι ο νέος που θα επιλέξει να ενταχθεί στον υπό εξέταση θεσμό θα μπορεί να το κάνει είτε αμέσως μετά την απόλυσή του είτε κάποιους μήνες μετά, θα διακόπτει τη συμμετοχή του ουσιαστικά όποτε θέλει, θα έχει την ίδια ειδικότητα που είχε ως κληρωτός και θα υπηρετεί σε μονάδες στα σύνορα ή στα νησιά. Το υπουργείο Αμυνας βλέπει, σύμφωνα με πηγή του, πολύ θετικά το μοντέλο- το οποίο ήδη βελτιώθηκε μετά την πρώτη του παρουσίαση («ΤΑ ΝΕΑ» 23/3/2010).

Αυτό που προβληματίζει είναι αν το μοντέλο μπορεί να «περπατήσει» και πέραν του Στρατού Ξηράς που το εισηγείται, αλλά και αν (και πότε...) θα εξευρεθούν οικονομικοί πόροι για την έναρξη της εφαρμογής του.


Τα Νέα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: