Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Σχετικά με το πρόβλημα στην καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων στην ΚΕΠΑΔΑ

Σχετικά με το πρόβλημα στην καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων στην ΚΕΠΑΔΑ, θα θέλαμε να παρέχουμε ορισμένες διευκρινίσεις, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την αποφυγή - σκόπιμων ή μη – παρεξηγήσεων:

H αλήθεια λοιπόν είναι πως για τη σημερινή κατάσταση, ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Διοίκηση του.

Κι αυτό γιατί με βάση το διετές πρόγραμμα που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2008, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, κατέβαλε το 2009 το ποσό των 1.120.000 ευρώ, για τη χρηματοδότηση των δράσεων της ΚΕΠΑΔΑ. Επίσης, για το έτος 2010, έχει ήδη εξασφαλίσει και προγραμματίσει το ποσό των 1.150.000 ευρώ.Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, τότε γιατί δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή δεν είναι ο Δήμος, αλλά ο αρμόδιος επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου, ο οποίος από τα τέλη του 2009, αρνείται να υπογράψει τα σχετικά εντάλματα πληρωμών.

Αποτέλεσμα είναι να μένουν απλήρωτοι 72 εργαζόμενοι, με ευθύνη του επιτρόπου, ενώ τα χρήματα υπάρχουν και έχουν ήδη καταβληθεί από το Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Μέχρι σήμερα, το ελεγκτικό συνέδριο δεν έχει αποστείλει στο Δήμο καμία επίσημη, γραπτή εξήγηση για τους λόγους αυτής της άρνησης. Ανεπισήμως και προφορικά επικαλείται το γεγονός ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης της επιχείρησης.

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν συμφωνεί με αυτή την ανεπίσημη θέση που διατυπώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί για μας η ΚΕΠΑΔΑ δεν είναι μια απλή επιχείρηση, αλλά βασικός πυλώνας άσκησης δημοτικής πολιτιστικής πολιτικής. Αποτελεί μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης και καλλιέργειας της Αλεξανδρούπολης Για μας ο Πολιτισμός δεν είναι επιχείρηση. Ούτε λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια.

Σεβόμαστε απόλυτα τους νόμους και την αποστολή του ελεγκτικού συνεδρίου. Θεωρούμε ωστόσο ότι ειδικά σε μια εποχή κρίσης, δεν βοηθά κανέναν η άκαμπτη και γραφειοκρατική αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα τον Πολιτισμό της πόλης μας, τη ζωή 72 οικογενειών, αλλά και των εκατοντάδων νέων της πόλης μας που φοιτούν στις σχολές της ΚΕΠΑΔΑ.

Είναι αλήθεια ότι η βασική πηγή εσόδων για την ΚΕΠΑΔΑ είναι τα δίδακτρα των μαθητών του Ωδείου και άλλων σχολών. Τα συγκεκριμένα έσοδα προφανώς δεν αρκούν για να καλύψουν το σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει η ΚΕΠΑΔΑ, αφού το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται με κοινωνικά και όχι με επιχειρηματικά - κερδοσκοπικά κριτήρια.

Είναι επομένως υποχρέωση του Δήμου να παρέμβει για να στηρίξει τη λειτουργία της ΚΕΠΑΔΑ. Για να διασφαλίσει σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα στα παιδιά της πόλης μας, ισότιμη και προσιτή πρόσβαση στην πολιτιστική εκπαίδευση και καλλιέργεια.

Αυτό ακριβώς κάνει και θα συνεχίσει να κάνει.

Ήδη, με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου, κ. Αλεξανδρή, κατέστη δυνατή η καταβολή ποσού στους εργαζομένους έναντι των μισθών τους. Επίσης, ο Δήμος έχει ήδη κινηθεί νομικά ενάντια στην απόφαση του ελεγκτικού συμβουλίου και πιέζει συστηματικά προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να υπογραφούν άμεσα τα εντάλματα πληρωμών.

Η προσπάθεια αυτή δεν θα σταματήσει, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα και να λάβουν οι εργαζόμενοι το σύνολο των οφειλόμενων αμοιβών τους. Η ΚΕΠΑΔΑ, σε πείσμα ορισμένων που υιοθετούν το ρόλο της Κασσάνδρας, θα συνεχίσει να λειτουργεί για τα επόμενα χρόνια με διασφαλισμένη τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών της.

Στην προσπάθεια μας να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την ΚΕΠΑΔΑ όχι με δική μας ευθύνη, αλλά εξαιτίας της στάσης του επιτρόπου, καλούμε να συμπαραταχθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις της πόλης.

Ο Πολιτισμός είναι υπόθεση που μας ενώνει και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και εξυπηρέτησης μικροπροσωπικών συμφερόντων.

Γραφείο Τύπου Δ. Αλεξανδρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια: