Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

ΕΣΠΑ: Ψηφίστηκε στη Βουλή

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στα άρθρα του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Υπέρ ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρόν δήλωσε ο ΛΑΟΣ. Μέσα στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε ως άρθρο 14, η ρύθμιση για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τροποποίηση που προκάλεσε η υπουργός Οικονομίας, παρατείνεται έως τις 31 Μαϊου του 2010 η προθεσμία για την υποβολή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στις τράπεζες από τις επιχειρήσεις, που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο ΤΕΜΠΜΕ.

Με δηλώσεις της η  υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου δημιουργεί την ευθύνη: "Να κινητοποιήσουμε, επιτέλους, όλους τους φορείς, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τα 9,8 δισ. Να αποδεσμεύσουμε τους πόρους έγκαιρα στην ελληνική περιφέρεια και να την προετοιμάσουμε για τον νέο αυτοδιοικητικό της ρόλο, που είναι -προπάντων- αναπτυξιακός. Να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους αποτελεσματικά, ως καταλύτη για την πραγματική παραγωγή και την προστιθέμενη αξία για τον τόπο".

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, δήλωσε: "αντί να λειτουργήσει πυρετωδώς η κυβέρνηση, αυτό το πεντάμηνο δεν κατέστη ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη του τόπου".


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο τόνισε πως "αντί να συζητούμε τι είναι το ΕΣΠΑ και τι προσανατολισμούς έχει, συζητούμε το πώς θα το διαχειριστούμε".
Aπό το ΛΑΟΣ ο Αστέριος Ροντούλης εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν δημιουργείται με τη ρύθμιση ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός παραγωγής λαθών, ενώ ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια "παραγωγική έρημο", με ανάπτυξη στο πλην δύο.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: