Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Την αδιαφορία της πολιτείας καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Έβρου


ΑΠΕΚάθε χρόνο, το χωριό Λάβαρα πλημμυρίζει από την υπερχείλιση του ποταμού ΈβρουΟργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Έβρου η υπερχείλιση του ποταμού, τα νερά του οποίου «απειλούν» σπίτια και καταστήματα, ενώ ήδη έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις. Ήδη, οι εκτιμώμενες πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ υπολογίζονται σε 150.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 65.000 στρέμματα είναι σπαρμένα με διάφορα αγροτικά προϊόντα, ενώ η ζημιά στην αγροτική οικονομία της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν στα Νέα την αδιαφορία της πολιτείας, καθώς εδώ και δεκαετίες παραμένουν στα χαρτιά οι δεσμεύσεις για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων. Όπως υπογραμμίζουν, από τη δεκαετία του '50 βλέπουν τις εκτάσεις και τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν.
Οι τρεις μεγάλοι ποταμοί που διατρέχουν ολόκληρο τον Νομό Έβρου (ο Έβρος, ο Άρδας και ο Ερυθροπόταμος μαζί με τους Εργίνη και Τούντζα, που καταλήγουν στο Θρακικό Πέλαγος μέσω του ποταμού Έβρου), δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τον όγκο των νερών που τους κατακλύζουν.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας, το λιώσιμο των χιονιών στα ορεινά, η ελεγχόμενη απελευθέρωση υδάτων από τα αναχώματα στο ελληνικό και το τουρκικό έδαφος για να εκτονωθεί η ένταση του φαινομένου καθώς και το άνοιγμα των βουλγαρικών φραγμάτων προκειμένου να αποφύγουν καταστροφές στη δική τους περιοχή, έφτασαν να στέλνουν στον Αρδα τα διπλάσια νερά απ' όσο αντέχει και μετέτρεψαν τον πλούσιο και εύφορο κάμπο του νομού σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: