Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Πόσος είναι ο κατώτατος μισθός στον δυτικό κόσμο; Ρίξτε μια ματιά ! ! !


Μετά το σάλο από τα σενάρια περί νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, δείτε τι ισχύει διεθνώς με τον κατώτατο μισθό! Λοιπόν, έχουμε και λέμε...

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, την πρωτοκαθεδρία την έχει το Λουξεμβούργο (βεβαίως-βεβαίως) με 1.758 ευρώ μικτές απολαβές, δηλαδή περίπου 1.640 καθαρά. Στο γειτονικό (του Λουξεμβούργου) Βέλγιο, το ποσό κατεβαίνει κατά τι, δηλαδή στα 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η ...Ιρλανδία (ναι- ναι, αυτή των μνημονίων όπως εμείς!) στα 1.462 ευρώ μηνιαίως! Ακολουθεί κατά πόδας η Ολλανδία με 1.429 ευρώ και λίγο πιο κάτω, η Γαλλία με 1.365 ευρώ!

 Απίστευτα νούμερα ε;

Και μη μου πείτε για...ακριβό κόστος ζωής εκεί, γιατί το γάλα στην Ολλανδία για παράδειγμα, έχει 0.65 σεντς το λίτρο (!), ενώ στο Βέλγιο στα 0.73 σέντς! Τα ενοίκια των σπιτιών κυμαίνονται περίπου μεταξύ 350 και 600 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος ζωής για έναν 25άρη που φεύγει από το σπίτι του είναι περίπου στα 1000 ευρώ (ενοίκια, κοινόχρηστα, είδη πρώτης ανάγκης!)

Αν δε πάμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δηλαδή στις ΗΠΑ, εκεί έχει πέσει πολύ βαρύς ο πέλεκυς! Εκεί όπου το κοινωνικό κράτος είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 869 δολάρια, αρκετά πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της Ε.Ε.(Λέτε γι αυτό να έχουν λυσσάξει εκεί στο ΔΝΤ με τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και θέλουν να μας κάνουν...ίσα κι όμοια με δαύτους;)

Η...βασίλισσα (ακόμη) του κατώτατου μισθού σε ύψος, δεν είναι άλλη απο την ...Αυστραλία, όπου ο πρώτος μισθός για έναν δάσκαλο π.χ. σε δημοτικό σχολείο, ξεκινάει από τα 45.000 δολάρια το χρόνο, ήγουν ...3.500 δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή το ...απίστευτο νούμερο των 2,720.34 ευρώ, ενώ ο πρώτος μισθός ενός κατώτερου, ανειδίκευτου δηλαδή εργάτη, είναι κατά τι ...μικρότερος του πρωτοδιοριζόμενου δασκάλου, δηλαδή κινείται στα 18 δολάρια την ώρα καθαρά με 8ωρη απασχόληση και πενθήμερο, ήγουν 2.880 δολάρια ζεστά-ζεστά στο χεράκι, που σε ευρώ μεταφράζονται σε ...2.280 ευρουλάκια!

 Τι έγινε; Σπάσατε τον υπολογιστή; Κακώς αγαπητοί μου, πάρα πολύ κακώς! Τα κεφάλια αυτών που σας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο θα πρεπε να σπάσετε, αντί να κάθεστε στους καναπέδες σας και να περιμένετε το...μοιραίο!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μισθός κάθε χώρας είναι και σε συνάρτηση με την παραγωγή, το ΑΕΠ της. Εμείς με ποιο ΑΕΠ ,με ποια παραγωγή θα έχουμε μεγαλύτερους μισθούς? Ας ξεχάσουμε λοιπόν την "εικονική" οικονομία που είχαμε με δανεικά επί δεκαετίες, και ας στρωθούμε, μπας και αυτός ο τόπος εκτός από Δ/Υ , Συνδικαλιστές ,κρατικοδίαιτους εργολάβους δημοσίων έργων, και 50 ριδες συνταξ/χους μπορέσει να παράξει , και μετά θα έρθει και η ανάπτυξη και οι μισθοί.

Ανώνυμος είπε...

Η πραγματική οικονομία της χώρας φάνηκε αμέσως μόλις κοπήκαν τα δανικά, μιας που η Ελλάδα δεν μπορούσε πλέων νε εξυπηρέτηση το τεράστιο χρέος της. Στάση πληρωμών. Χρεοκοπία Έτσι λοιπόν είχαμε δυο επιλογές και μόνον . η πάμε στην πληθωριστική δραχμή εκτός ευρωπαϊκής ένωσης η με νέα δάνεια (μνημόνιο) και επιστροφή της χώρας (τεράστια εσωτερική υποτίμηση)στην πραγματική οικονομία. Διαλέξαμε το δεύτερο με ότι αυτό συνεπάγετε. Όλα τα άλλα είναι για να έχουμε να λέμε.