Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

«Δεν σταματά ο φράχτης τους λαθρομετανάστες»

«Είναι ημίμετρο και θα μετατοπίσει το πρόβλημα νοτιότερα, προς το Σουφλί και το Δέλτα του Έβρου», λένε οι κάτοικοι

Στις Καστανιές Εβρου, το μοναδικό χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων όπου και στήνεται ο φράχτης για την ανακοπή της λαθρομετανάστευσης, οι θαμώνες στα καφενεία του χωριού και οι αγρότες στα χωράφια δίπλα στο ποτάμι συνεχίζουν να βλέπουν τους λαθρομετανάστες να περνούν. Η κατασκευή του φράχτη εγκαινιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με επίσημη εκδήλωση και δηλωμένη αισιοδοξία εκ μέρους των ελληνικών Αρχών ότι «ο δρόμος στους λαθρομετανάστες κλείνει».

Εξερευνώντας τα "μονοπάτια" του κρασιού


Απαραίτητο συνοδευτικό της Μεσογειακής Διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση και οικογενειακή γιορτή και εξέχουσα θέση στον Χριστιανισμό (μέσω της Θείας Κοινωνίας), διαθέτει ποικίλους συμβολικούς χαρακτήρες. Τοδημοφιλές αυτό αλκοολούχο ποτό, προϊόν ζύμωσης των σταφυλιών, έχει καταφέρει να περάσει ανέπαφο μέσα από πολιτιστικά, θρησκευτικά και εμπορικά σύνορα, ξεδιπλώνοντας το μεθυστικό άρωμα και την πλούσια γεύση που κρύβει μέσα του. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι τα πρώτα αμπέλια εμφανίστηκαν στις πολικές περιοχές (Ισλανδία) και εν συνεχεία στις θερμότερες ζώνες (Μεσοποταμία), ενώ οι πρώτοι αμπελουργοί θεωρούνται οι Πέρσες. Ο "δρόμος" του κρασιού άνοιξε νωρίς και εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Το καλό κρασί σίγουρα αξίζει! 
"Τι συμβαίνει, όμως, με το παλαιωμένο κρασί; Τι αξία έχει η διαδικασία ωρίμανσης και παλαίωσής του;