Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Το μετάξι θα αναβιώσει στο Σουφλί ;

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάπτυξη της ποιότητας και ασφάλειας στην παραγωγή και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης συμμετείχε στις εργασίες του Δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά και της Βουλγαρίας κ. Boyko Borisov, με τη συμμετοχή Υπουργών των δύο κυβερνήσεων.
Ο κ. Τσαυτάρης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, συναντήθηκε με το Βούλγαρο ομόλογό του κ. Miroslav Naydenov και συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας στον αγροτικό τομέα. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς.
Ο όγκος των ανταλλαγών αγροτικών προϊόντων, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αναμένεται να υπερβεί το 1 δις ευρώ για το 2012, διπλασιαζόμενος έναντι του 2009. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τα πολύ μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ενδυνάμωσης των εμπορικών ανταλλαγών.
Από την πλευρά της ελληνικής αντιπροσωπείας τέθηκαν οι προτεραιότητες στις οποίες δίνει έμφαση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούν στην εξάλειψη της διακίνησης παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων βουλγαρικής προέλευσης στη χώρα μας, αλλά και στις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στην εμπορία νωπών οπωροκηπευτικών.

Επίσης ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, στη βουλγαρική αγορά και της λήψης μέτρων για την αποφυγή της αντιγραφής των κατοχυρωμένων ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων.
Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη της ποιότητας και ασφάλειας στην παραγωγή και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία ad hoc ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων που θα επεξεργαστεί αναλυτικότερα τα θέματα της διμερούς συνεργασίας στον αγροτικό τομέα.
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σχετικά με την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία της παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινών επιχειρηματικών σχεδίων. Ειδικότερα συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα της σηροτροφίας που αποτελεί προτεραιότητα για τις δύο χώρες και η εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από κοινοτικούς πόρους.
Ακολούθησαν οι εργασίες της Ολομέλειας του Συμβουλίου, στις οποίες εξετάστηκε όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθώς και οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας, τόσο σε διμερές,  όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με το Βούλγαρο ομόλογό μου για όλα τα θέματα της συνεργασίας των χωρών μας στον αγροτικό τομέα. Συμφωνήσαμε τη στενότερη συνεργασία των υπηρεσιών μας για την αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων και στις αρχές του νέου έτους θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο Γενικών διευθυντών των Υπουργείων μας, για εξέταση συγκεκριμένων τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Συμφωνήσαμε επίσης, με τον κ. Naydenov, ότι θα εγκαινιάσουμε μαζί τη φετινή Αgrotica στη Θεσσαλονίκη. Με την ευκαιρία αυτή θα διοργανώσουμε επιχειρηματικό συνέδριο, στο οποίο θα λάβουν μέρος επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα των δύο χωρών με σκοπό τη διεύρυνση της συνεργασίας τους στις αγορές μας, αλλά και στις αγορές τρίτων χωρών.
Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση, και οι δύο πλευρές, στο συντονισμό των ενεργειών μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ με σκοπό να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των παραγωγών  και να διαμορφώσουμε κοινές θέσεις για τα κρισιμότερα θέματα της νέας προγραμματικής περιόδου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: