Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Συνεχίζεται ο αγώνας για τη λειτουργία του Αναπηνιστηρίου στο Σουφλί

«Επιστροφή  στους δρόμους του μεταξιού» επιχειρεί για το Σουφλί ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, καθώς σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του κλάδου δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα για τη λειτουργία του αναπηνιστηρίου. Η λειτουργία του αποτελεί την προϋπόθεση προκειμένου να ανθίσει και πάλι η σηροτροφεία στο Σουφλί, και γι’ αυτό από τους τοπικούς παράγοντες κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Το έργο, όπως είναι γνωστό, έχει κοστίσει πάνω από 600 εκατ. χωρίς ποτέ να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Την ίδια στιγμή, παράλληλες δράσεις και πρωτοβουλίες ενισχύουν συνεχώς το παρόν και το μέλλον του μεταξιού με μια σημαντική έκθεση να βρίσκεται σε εξέλιξη έως και τις 10 Σεπτεμβρίου στο «Μουσείο Τέχνης Μεταξιού».
«Στις 29 Αυγούστου θα βρίσκομαι στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθώ με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου και να διερευνήσουμε το πώς μπορεί να ξεμπλοκαριστεί το έργο και ν’ αρχίσει και πάλι η λειτουργία του» τονίζει μιλώντας στη «Γνώμη», ο δήμαρχος και προσθέτει: «από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να δοθεί λύσει στο θέμα. Το πρόβλημα που υπάρχει και θέλουμε να το ξεπεράσουμε, είναι πως το αναπηνιστήριο ανήκει στην Α.Ε. του Δήμου που βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Επιχειρούμε να λύσουμε το θέμα διαχωρίζοντας το αναπηνιστήριο από την Α.Ε. προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τα προγράμματα που τρέχουν και  τα οποία είναι ιδανικά για το Σουφλί και το μετάξι. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει τεχνογνωσία και είμαστε αποφασισμένοι να καλέσουμε ειδικούς προκειμένου να μας δώσουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να μπει σε λειτουργία. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες του μεταξιού στο Σουφλί, και νομίζω πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συνεργασία και να ξαναφέρουμε το μετάξι στο προσκήνιο. Εμείς, ως δήμος θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο μετάξι γιατί μπορεί να  προσφέρει πολλά στην περιοχή, μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία.  Είναι το δυνατό μας χαρτί και θα αγωνιστούμε γι αυτό. Τα προγράμματα που υπάρχουν για το μετάξι αφορούν αποκλειστικά στο Σουφλί και δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό τον πλούτο να πάει χαμένος» τονίζει ο δήμαρχος.
Από την πλευρά τους οι Σουφλιώτες επιχειρηματίες του κλάδου δεν παραλείπουν να τονίσουν την μεγάλη ανάγκη για τη λειτουργία του αναπηνιστηριού με τον γνωστό επιχειρηματία κ. Γιώργο Τσιακίρη να υπογραμμίζει πως «η εξέλιξη αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επιχειρηματίες, την τοπική οικονομία και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής».
Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα της ανάπτυξης του μεταξιού και των δράσεων που σχετίζονται με αυτό έχει απασχολήσει πολλές φορές και την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αποκατάσταση του κτηρίου Αναπηνιστηρίου Εργοστασίου Τζίβρε στο Σουφλί ως «Οικομουσείου Προβιομηχανικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς» προϋπολογισμού 515.000,00 ευρώ, με δικαιούχο το Δήμο Σουφλίου, που είχε ενταχθεί μέσα στα έξι σημαντικά έργα πολιτισμού της περιφέρειας.

Το μετάξι είχε τη δική του ιστορία στο Σουφλί…
Μοναχό του ένα σκουλήκι ο μεταξοσκώληκας, κατάφερε να κάνει γνωστό το Σουφλί στα πέρατα της οικουμένης  Οι πληροφορίες για το πότε ήρθε ο μεταξοσκώληκας και η εκτροφή του στο Σουφλί (σηροτροφία) χάνονται στα βάθη του χρόνου.
Εάν λάβουμε υπόψη τις μουριές των οποίων τα φύλλα είναι η μοναδική τροφή του μεταξοσκώληκα και η ηλικία τους ξεπερνά τα πεντακόσια χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι δεν ήρθαν πρόσφατα.
Στην εκατονταετία 1850-1950 το Σουφλί ήταν κέντρο σηροτροφικό που ανταγωνιζόταν και αυτή την κατεξοχήν σηροτροφική περιοχή της Αδριανούπολης.
Το 1903 αρχίζει την λειτουργία του το εργοστάσιο των Εβραϊκής καταγωγής Αζαρία και Πάππο Αβραάμ που είχε 80 ατμοκίνητες λεκάνες, επίσης το 1909 ξεκινά την λειτουργία του το εργοστάσιο του εμπορικού οίκου Μιλάνου Ιταλίας «Fratelli Ceriano» δυναμικότητας 40 ατμοκίνητων λεκανών στη συνέχεια το 1920 αγοράζεται από τον Εβραϊκής καταγωγής Τζίβρε Ιακώβ και προστίθενται 54 χειροκίνητες λεκάνες και απασχολεί περίπου 300 εργάτριες. Η παραγωγή κουκουλιών αναφέρεται το 1908 σε 340.000 κιλά. Η μεγαλύτερη ποσότητα των κουκουλιών μέχρι και το 1915 -1920 προορίζετε για εξαγωγές σε Ιταλία και κυρίως Γαλλία. Ενώ από το 1920 και μετά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των κουκουλιών απορροφάτε  από τα τοπικά εργοστάσια αναπίνησης μεταξωτού νήματος του Σουφλίου το οποίο και αυτό στη συνέχεια εξάγετε στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως της Λυών και του Μιλάνου.   

Το Σουφλί στους Ευρωπαϊκούς Δρόμους του Μεταξιού…
Έτσι, μέσα στο κλίμα αυτό με τη  συνολική προσπάθεια υπέρ του μεταξιού να τρέχει βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική έκθεση στο χώρο του μουσείου «Τέχνης Μεταξιού». Στην έκθεση, ο επισκέπτης μπορεί να δει μοναδικές φωτογραφίες σε σχέση με την Σηροτροφία και την Μεταξουργία στο Σουφλί καθώς και πρωτότυπα έγγραφα αλληλογραφίας και τιμολόγια. από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα  «Το Σουφλί στους Ευρωπαϊκούς Δρόμους του Μεταξιού» σας περιμένει από 1 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου 2012 προκειμένου να σας αποκαλύψει τα μυστικά ενός δρόμου που χάνεται στο χρόνο και στον τόπο.
http://www.gnomionline.gr/evros/115-economy/48532-gn48532  

Δεν υπάρχουν σχόλια: