Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Γιατί «τσιμπάμε» με τα κουνούπια;


Μπήκε στην επικαιρότητα από το... παράθυρο, σε μια περίοδο που κατά τα άλλα δεν υπάρχουν ειδήσεις. Το κουνούπι-τίγρης, δυνάμει φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι πλέον συνώνυμο της ανησυχίας τα καλοκαιρινά βράδια. Μύθος ή αλήθεια;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ
Είναι για τους περισσότερους ο εφιάλτης των καλοκαιρινών βραδιών, ο απρόσκλητος και ενοχλητικός «επισκέπτης», ο οποίος καταφέρνει να χαλά τη διάθεση ή τον ύπνο του «θύματος», αφού πάντα αφήνει πίσω το στίγμα του. Μπορεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά το κουνούπι έχει τον τρόπο του να κάνει τη... ζημιά. 

Στη μάχη κατά των κουνουπιών ρίχνονται κάθε χρόνο μία σειρά από νέα προϊόντα και τεχνικές απώθησής τους, ωστόσο νέα είδη κάνουν την εμφάνισή τους, είδη που έχουν διαφορετικούς τρόπους... επίθεσης και διαφορετικούς ρυθμούς.

Περίπου 3.500 καταγεγραμμένα είδη κουνουπιών... πετούν σε όλο τον κόσμο. Εχουν καταγραφεί κουνούπια σε υψόμετρο 4.300 μέτρων στο Κασμίρ αλλά και σε βάθος 1.160 μέτρων κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, στα ανθρακωρυχεία της Νότιας Ινδίας.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 57 είδη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι «τουρίστες», αυτά δηλαδή που έρχονται από άλλες χώρες, ωστόσο ο αριθμός τους είναι μικρός.

Τα βασικότερα γένη κουνουπιών στη χώρα μας είναι τα aedes, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά και μπορεί να γίνουν φορείς ιών, όπως η εγκεφαλίτιδα, τα culex, το λεγόμενο και αστικό κουνούπι, αφού του αρέσουν οι... πόλεις, αλλά και το γένος ανωφελές (anopheles), που μπορεί να μεταδώσει την ελονοσία. «Κάθε γένος έχει φυσικά πολλά είδη κουνουπιών και σε κάθε περιοχή συναντά κανείς και διαφορετικά είδη.

Για παράδειγμα, σε περιοχές πολύ κοντά σε αεροδρόμιο, μπορεί κανείς να συναντήσει το κουνούπι aedes aegypti, ή αλλιώς "κουνούπι των αεροδρομίων", το οποίο ενδέχεται να είναι φορέας του ιού της ελονοσίας ή του δάγκειου πυρετού» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο εντομολόγος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Παναγιώτης Πετράκης.

Της Κορεας. Συναγερμός έχει σημάνει αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ιταλία, αφού μετά το κουνούπι-τίγρη, τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνισή του ένα νέο είδος, το κορεάτικο κουνούπι. «Στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε καταγράψει την εμφάνιση του συγκεκριμένου αυτού είδους» προσθέτει ο κ. Πετράκης.

Αντίθετα, τη χώρα μας αναστατώνει τις τελευταίες εβδομάδες το κουνούπι-τίγρης (Aedes Albopictus), το οποίο είναι εν δυνάμει φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου. «Το κουνούπι-τίγρης μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, πλέον, όμως, έχει εδραιωθεί. Εχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από τα άλλα κουνούπια.

Πετάει, για παράδειγμα, πιο αργά το πρωί - τα κοινά κουνούπια πετούν γύρω στις 5 με 7 το πρωί - αλλά και πιο νωρίς το απόγευμα - τα περισσότερα κουνούπια πετούν με το που πέσει ο ήλιος μέχρι περίπου τις 10 το βράδυ. Είναι, δε, ιδιαίτερα επικίνδυνα από το σούρουπο ώς το ξημέρωμα. Αυτό το διαφορετικό ωράριο είχε κάνει παλαιότερα κάποια σχολεία στην

Αλμπουκέρκι των ΗΠΑ να ανοίγουν πιο αργά τα σχολεία, μετά τις 11 το πρωί, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα έκανε... βόλτες το κουνούπι -τίγρης» συμπληρώνει ο εντομολόγος κ. Πετράκης. Υπογραμμίζει δε πως το κουνούπι-τίγρης καταφέρνει 48 τσιμπήματα το λεπτό.

w.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: