Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

'Παράνομα η Ένωση Έβρου παίρνει χρήματα για τις δηλώσεις καλλιέργειας'.


 
Άλλο ένα «πλήγμα» αποτελεί για τους αγρότες το «χαράτσι», όπως το αποκαλούν, που πλήρωσαν για τις δηλώσεις καλλιέργειας και για το 2012.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Γ. Μαργαριτίδη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 2010 έλαβε απόφαση ώστε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να υποβάλλουν χωρίς καμία επιβάρυνση τις δηλώσεις καλλιέργειας στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Για το λόγο μάλιστα το Υπουργείο επιχορήγησε προκαταβολικά την ΠΑΣΕΓΕΣ με 105 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2011-2013 , προκειμένου να δίνει στις Ενώσεις χρήματα για κάθε αίτηση που καταχωρούν προκειμένου να καλύπτονται τα έξοδα και η μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού που προσλαμβάνεται την περίοδο της υποβολής των δηλώσεων.

Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου όλοι οι αγρότες του νομού πληρώνουν από 60 ευρώ έως και 500 ευρώ στηνΈνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου παρά τη σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.

Απευθυνόμενοι στους υπεύθυνους, ανέφερε ο κ. Μαργαριτίδης, η απάντηση που πήρε ήταν ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι αγρότες είναι για να πληρωθούν οι εποχικοί υπάλληλοι, παρά το γεγονός ότι γι’ αυτά τα έξοδα επιχορηγούνται από την ΠΑΣΕΓΕΣ μετά και τη συμφωνία που έχει κάνει με το Υπουργείο.

Σε άλλες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας τηρείται η απόφαση και συντάσσονται οι δηλώσεις καλλιέργειας χωρίς επιβάρυνση του αγρότη, όπως προβλέπεται, τόνισε ο κ. Μαργαριτίδης, στον Έβρο όμως πληρώνουν και είναι παράνομο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το e-evros με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου Λ. Κιτσικίδη, η απάντηση ήταν η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχε εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου στις 18 Μαρτίου του 2011 αναφερόμενο στην «εγκατάσταση ενός νέου και μόνιμου συστήματος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ» επισημαίνοντας μάλιστα ότι «ο παραγωγός δεν έχει κανένα κόστος με όποιο από τους παραπάνω τρόπους επιλέξει».

Στο συγκεκριμένο μάλιστα δελτίο τύπου παραθέτονταν και δηλώσεις του τότε Υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας επιλύουμε ένα ακόμη μακροχρόνιο πρόβλημα, την υποβολή της ενιαίας αίτησης ΟΣΔΕ για πρώτη φορά ολοκληρωμένα και εντελώς δωρεάν για όλους τους αγρότες».
http://www.e-evros.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΝΤΕ BLOG Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.ΑΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως, πλήρωσα για τις δηλώσεις που έκανα ...
Δεν έχω όμως ούτε το κουράγιο να ασχολούμαι με λαμόγια, ούτε χρήματα για δικηγόρους για να υποβάλλω μηνύσεις ... Το σάπιο "σύστημα" ζει και βασιλεύει ...
Όλοι γνωρίζουν τι γίνεται, αλλά ...