Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Η κομποστοποίηση κάνει καλό… και στην τσέπη σαςΘέλετε να κομποστοποιησετε οργανικά απορρίμματα στο σπίτι σας και δεν γνωρίζετε πώς; Αν είστε κάτοικος Βόλου, τότε δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε, αφού ο Δήμος έχει φροντίσει για τη δημιουργία ενός Γραφείου Στήριξης οικιακής κομποστοποίησης, παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές τόσο σ’ όσους επιδίδονται μόνοι τους σ’ αυτή τη διαδικασία όσο και σ’ όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμά του.


Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ η Μαργαρίτα Λυγούρα από τη Διεύθυνση Πρασίνου Δήμου Βόλου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες για παροχή πληροφοριών και απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που αφορούν τη σωστή λειτουργία της διαδικασίας κομποστοποίησης.

Η πρωτοβουλία οικιακής κομποστοποίησης υλοποιείται από το Δήμο Βόλου στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ «Ανάπτυξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020», με επικεφαλής το Δήμο Βόλου και σε συνεργασία με ΑΝΕΒΟ, ΔΕΥΑΜΒ και ΕΠΕΜ ΑΕ.

Τι είναι όμως η κομποστοποίηση; Κομποστοποίηση είναι ένας εύκολος και φυσικός τρόπος μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και των φυτικών υπολειμμάτων του κήπου σε λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και στις γλάστρες σας.

Στο ερώτημα τι μπορούμε να κομποστοποιήσουμε, οι ειδικοί εξηγούν ότι τα οικιακά μας απορρίμματα κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, σε «πράσινα» και «καφέ» υλικά.

Όπως αναφέρει η κ. Λυγούρα, στα «πράσινα” οικιακά απορρίμματα ανήκουν πράσινα φύλλα, κομμένο γρασίδι, λουλούδια, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, υπολείμματα και φίλτρα καφέ, φακελάκια τσαγιού, όπως και θρυμματισμένα τσόφλια αυγών.

Στα «καφέ» ανήκουν τα κίτρινα φύλλα, το πριονίδι μη επεξεργασμένου ξύλου, το άχυρο, το τεμαχισμένο χαρτί, χαρτόνι, χαρτοπετσέτες, σε μικρές ποσότητες, τα τεμαχισμένα κλαδιά όπως και η στάχτη μη επεξεργασμένου ξύλου, σε μικρές ποσότητες.

« Γενικά επιδιώκουμε να έχουμε στον οικιακό μας κομποστοποιητή ένα ισορροπημένο μίγμα από ‘πράσινα’ και ‘καφέ’ υλικά. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα οργανικά υλικά, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά τη διάρκεια ή μετά την κομποστοποίηση. Επίσης, λίπη, τα λάδια, υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών, κόκαλα, κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα (προσελκύουν τρωκτικά)» διευκρινίζει η κ. Λυγούρα.

Σημειώνει δε πως πρέπει να αποφεύγουμε τα στελέχη άρρωστων φυτών γιατί το κομπόστ που θα παραχθεί μπορεί να καταστρέψει τα φυτά στα οποία θα προστεθεί.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα περιττώματα ζώων επειδή προσελκύουν τρωκτικά κι ευθύνονται για τη διάδοση ασθενειών.

Στον κάδο δεν πρέπει να ρίχνουμε υλικά τα οποία δεν αποσυντίθενται ή αργούν να αποσυντεθούν. Πρόκειται για πέτρες, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα κ.τ.λ. Φλούδες εσπεριδοειδών (μπορούν να προστεθούν πολύ μικρές ποσότητες), σπόρους ή φυτά που έχουν σποριάσει, στάχτη από κάρβουνα (προτιμότερο αφού χωνέψει στο χώμα), τυπωμένο έγχρωμο χαρτί, αλλά και πευκοβελόνες γιατί το ρετσίνι καθυστερεί την βιοαποικοδόμηση κ.ο.κ.

Ο τεμαχισμός των απορριμμάτων αυξάνει μεν την ταχύτητα της κομποστοποίησης, αλλά η παρουσία μικρότερων τεμαχίων δυσκολεύει τον αερισμό του κάδου με κίνδυνο να δημιουργηθούν οσμές .Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί συχνότερη ανάδευση του κάδου.

Επίσης, ο αέρας είναι απαραίτητος για τη βιοαποικοδόμηση των οργανικών απορριμμάτων σε αερόβιες συνθήκες. Για να μπορούν οι μικροοργανισμοί να κινούνται και να αποσυνθέτουν τα οργανικά υλικά χρειάζονται υγρασία.

Πάντως, για να παραμείνουν οι μικροοργανισμοί ζωντανοί και να μη σταματήσει ηκομποστοποιηση χρειάζονται κατάλληλα επίπεδα θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία στο κέντρο του σωρού είναι συνήθως από 40 έως 60 βαθμούς Κελσίου.

Πότε, όμως, το κομπόστ είναι ώριμο για χρήση; Το κομπόστ είναι ώριμο για χρήση όταν έχει σκούρο καφέ χρώμα, έχει γαιώδη οσμή, είναι ελαφρύ και εύθρυπτο και δεν περιέχει αναγνωρίσιμα υλικά που προστέθηκαν στον κάδο. Επίσης, όταν ο όγκος του περιεχομένου του κάδου έχει μειωθεί στο 1/3 του αρχικού όγκου.

Η κομποστοποιηση εξοικονομεί χρήματα, καθώς απαλλάσσει από την ανάγκη αγοράς χημικού εμπορικού λιπάσματος και φροντίζει τα φυτά, καθώς διατηρεί το χώμα πλούσιο και εύφορο. Επίσης, εξοικονομεί νερό, καθώς βοηθά το χώμα να διατηρεί την υγρασία του και προστατεύει το περιβάλλον, καθώς ανακυκλώνοντας πολύτιμα οργανικά υλικά μειώνονται οι ποσότητες που καταλήγουν στο Χ.Υ.Τ.Α. (περίπου 35%), οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η χρήση χημικών λιπασμάτων. 


Αναδημοσίευση απο http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: