Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Μακεδονία-Θράκη: Ζουν και... διογκώνονται 18 χωματερές


Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία περίπου δύο χρόνια για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών προκειμένου να μην τεθούν σε ισχύ τα εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα που προβλέπουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές (34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε παράνομη χωματερή), το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.
Δεκαοκτώ χωματερές, επτά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έντεκα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παραμένουν ενεργές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τηςΑποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης
Συγκεκριμένα πέντε χωματερές μένουν ενεργές στο νομό Σερρών, δύο στο νομόΧαλκιδικής, τρεις στο νομό Καβάλας, τέσσερις στο νομό Δράμας και τέσσερις στον νομό Έβρου.

«Το 2005 καταγράφηκαν 542 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ σταδιακά και μέχρι σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς έκλεισαν, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων», εξηγεί ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-ΘράκηςΚώστας Κοκολάκης, σημειώνοντας ότι η δημιουργία των ΧΥΤΑ διευκόλυνε ιδιαίτερα τη διαδικασία του κλεισίματος των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες αποκατάστασής τους. Ειδικά, στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργός ΧΑΔΑ, αποκαταστάθηκαν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 25 ΧΑΔΑ, ενώ αύριο η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την υποβολή πρότασης ένταξης στο ΕΣΠΑ της αποκατάστασης των τελευταίων δέκα. Πρόκειται για πέντε χωματερές στο Δήμο Βόλβης και πέντε στο Δήμο Λαγκαδά.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Κ. Κοκολάκη, πολλοί είναι εκείνοι που πετούν σκουπίδια σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκτίμηση του πλήθους των περιοχών αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Τα σημεία όπου εναποτίθενται μπάζα και σκουπίδια από ασυνείδητους δεν μπορούν να θεωρηθούν ΧΑΔΑ, όπως αποτελούν εστία μόλυνσης και πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς. Για το λόγο αυτό οι δήμοι έχουν την ευθύνη παρακολούθησης τέτοιων φαινομένων, ενόψει μάλιστα της θερινής περιόδου», σημειώνει.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι πυρκαγιές εκδηλώνονται τακτικά σε χώρους εναπόθεσης σκουπιδιών στο Δήμο Θερμαϊκού, κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, στο Δήμο Δέλτα, κοντά στην περιοχή των ποταμών που καταλήγουν στο Θερμαϊκό κόλπο, και στοΔήμο Ωραιοκάστρου. «Από τις φωτιές, μάλιστα, στην περιοχή του αεροδρομίου δημιουργούνται προβλήματα στην απογείωση και προσγείωση των αεροσκαφών», τονίζει και απευθύνει έκκληση στους αντίστοιχους δήμους να μεριμνήσουν για την αποτροπή πυρκαγιών σε όλους εκείνους τους χώρους που υπήρξαν στο παρελθόν χωματερές αλλά και σε οποιεσδήποτε νέες εστίες σκουπιδιών.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: