Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Οπλοκατοχή: Δικαίωμα ή... Σικάγο;


Το ζήτημα της οπλοφορίας και της οπλοκατοχής συζητιέται ιδιαίτερα στα μέσα τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή αφενός την σημαντική αύξηση των ληστειών και αφετέρου τις δηλώσεις Γιώργου Καρατζαφέρη και Γιώργου Κύρτσου, περί δικαιώματος οπλοφορίας για όλους τους πολίτες.


«Δεν θεωρώ σωστή την άποψη να κυκλοφορούν όλοι με ένα όπλο και να σκοτώνουν στον Άγιο Παντελεήμονα και δεν πρέπει να γίνει αυτό, αλλά από το να με σκοτώνει ο άλλος, νομίζω ότι η άμυνα είναι ιερό πράγμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Καρατζαφέρης τον περασμένο μήνα σε συνέντευξή του και αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έχει στην κατοχή του όπλο. Ζήτησε, μάλιστα, να αλλάξει το νομικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει άδεια οπλοφορίας για συγκεκριμένους λόγους (π.χ. για ατομική ασφάλεια μετά από γνώμη αρμόδιου εισαγγελέα και εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, για προστασία προσώπων, δημόσιων καταστημάτων κ.λ.π.) προκειμένου να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να αμυνθεί αν εισβάλλει κάποιος στο σπίτι του «με κάθε πρόσφορο μέσο».

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το όπλο δεν χρησιμοποιείται μόνο για άμυνα; Πώς απαντά κανείς στον κίνδυνο να αποτελεί το όπλο μέσο επίλυσης των παραμικρών διαφωνιών, π.χ. όταν σε «κλείνει» ένα άλλο όχημα στον δρόμο; Τι γίνεται με την παράνομη οπλοφορία στην Ελλάδα και πόσο νόμιμα είναι άλλα αμυντικά μέσα, όπως τα σπρέι πιπεριού και οι σιδερογροθιές, που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο;

Μιλήσαμε με τον εκπρόσωπο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Θανάση Κοκαλάκηγια το ενδεχόμενο μετατροπής της χώρας σε… Άγρια Δύση, τους κινδύνους αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να έχουν στην κατοχή τους όπλα και ζητήσαμε την γνώμη του στο τι πρέπει, τελικά, να κάνουμε όταν έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ληστή.

Ποιος έχει δικαίωμα να οπλοφορεί; Κανένας δεν έχει δικαίωμα να οπλοκατέχει και να οπλοφορεί με όπλα εκτός των κυνηγητικών, για τα οποία ο νόμος προβλέπει αυτό το δικαίωμα μετά από σχετική άδεια, και εκτός από αυτούς που έχουν το νόμιμο δικαίωμα να κατέχουν όπλο είτε για λόγους προσωπικής ασφάλειας είτε για επαγγελματική ενασχόληση. Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, πρέπει να υπάρχει ειδική άδεια. Ακόμα, όμως, και αυτοί που διαθέτουν κυνηγετικά όπλα, θα πρέπει να τα κρατούν σε ασφαλές σημείο και να μην έχουν φυσίγγια, ενώ κατά την μεταφορά τους θα πρέπει να είναι λυμένα, επίσης χωρίς φυσίγγια και τοποθετημένα σε ειδικές θήκες.

Έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις για άδεια οπλοκατοχής; Και πόσο εύκολα «βγαίνουν» οι άδειες; 
Οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί τόσο για κανονικά όπλα όσο και για κυνηγετικές καραμπίνες. Οι άδειες για τα δεύτερα δεν βγαίνουν δύσκολα –μάλιστα, ο νόμος ορίζει ότι «άδεια θήρας χορηγείται από τις αρμόδιες δασικές αρχές μόνο σε άτομα που είναι εφοδιασμένα με άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου». Για οπλοφορία είναι πιο δύσκολο να βγει άδεια, καθώς πρέπει να διαπιστωθούν από αρμόδιο εισαγγελέα συγκεκριμένοι λόγοι προσωπική ανασφάλειας.

Πηγές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί 2,5 εκατομμύρια κυνηγητικές καραμπίνες, ενώ ο επίσημος αριθμός κυνηγών είναι μόλις 300.000. Δεν είναι επικίνδυνο να υπάρχουν τόσες καραμπίνες «εκεί έξω»;Δεν γνωρίζω ακριβείς αριθμούς, πάντως είναι επικίνδυνο στον βαθμό που οι άνθρωποι γίνονται επικίνδυνοι.

Τι απαντά η Ελληνική Αστυνομία στην πρόταση του κ. Καρατζαφέρη να χορηγούνται άδειες οπλοκατοχής σε κάθε πολίτη; Είναι αντικειμενικά αδύνατο να χορηγηθούν τέτοιες άδειες στον καθένα γιατί η κατοχή και η μεταφορά τέτοιων όπλων υπόκειται σε όρους και προϋποθέσεις που αφορούν είτε το ποινικό παρελθόν ενός ατόμου είτε το ψυχικό του προφίλ. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτω από καταστάσεις συναισθηματικού φόρτου ή έντασης το άτομο που κατέχει όπλο είναι πιθανό να αγνοήσει τον νόμο και να το χρησιμοποιήσει.

Άλλωστε, δεν μπορεί να έχει ο καθένας ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση ούτε την κατάλληλη κουλτούρα για να οπλοφορεί.


http://www.in2life.gr  της Έλενας Μπούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια: