Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Προεκλογική (;) καθυστέρηση στη μείωση των συντάξεων

Ξαφνικό πρόβλημα προέκυψε στην ειδική υπηρεσία μηχανογράφησης του υπουργείου Εργασίας (ΗΔΙΚΑ) με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες για αναβολή στην εφαρμογή των μειώσεων των συντάξεων που προβλέπει το μνημόνιο από 1η Μαΐου (οι συντάξεις θα καταβληθούν μετά τις 22 Απριλίου). 
Μετά την έντονη φημολογία περί προβλημάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις συντάξεις του δημοσίου, ξαφνικά και από το υπουργείο Εργασίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα τεχνικό στον υπολογισμό των μειωμένων συντάξεων. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας βομβάρδιζε τις υπηρεσίες και τα μέσα ενημέρωσης με πληροφορίες και εγκυκλίους για το πώς θα εφαρμοστούν οι μειώσεις, ξαφνικά, λίγες μέρες πριν την καταβολή των συντάξεων και 15 ημέρες πριν τις εκλογές, διαπιστώθηκε πρόβλημα. Έτσι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εξετάζεται η αναβολή της εφαρμογής των μειώσεων κατά 1 μήνα. 

Να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλων οι συντάξεις βάσει του μνημονίου και του σχετικού εφαρμοστικού νόμου θα μειωθούν αναδρομικά από 1/1 του 2012, συνεπώς η όποια καθυστέρηση απλώς θα μειώσει περισσότερο το τελικό ποσό που θα φτάσει στην τσέπη του κάθε συνταξιούχου. Προφανώς βέβαια στην κυβέρνηση σκέφτηκαν ότι αυτό θα γίνει μετεκλογικά και έτσι η δυσαρέσκεια δεν θα επηρεάσει την ψήφο.

Η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών
Την αναβολή του μέτρου της μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως τον Ιούνιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη η σχετική απόφαση. 

«Είναι μια σκέψη που έγινε, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί» λέει στο Capital.gr ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. 

Η σκέψη συνδέεται  με τεχνικά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην άμεση εφαρμογή του μέτρου, το οποίο ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο για την νέα δανειακή σύμβαση. Σημειώνεται ότι η μείωση των συντάξεων είναι προγραμματισμένη να γίνει από το τέλος του τρέχοντος μήνα. 

Σημειώνεται ότι για μετά τις εκλογές έχει μεταφερθεί αντιδημοφιλών, κυρίως φορολογικών μέτρων, όπως είναι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΤΑΚ, του ΦΑΠ, του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, κτλ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: