Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Ποινή φυλάκιση ενός έτους για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη

Ένοχος κρίθηκε εκ νέου ο τελών εν αργία Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης για τη γνωστή υπόθεση μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, κατά τη νομαρχιακή του θητεία. Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο για παράβαση καθήκοντος και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή.Ήταν η τρίτη φορά που ο Π. Ψωμιάδης δικάστηκε γι' αυτή την υπόθεση. Είχαν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με αναστολή, αλλά κατόπιν προσφυγής του στον Άρειο Πάγο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επιστρέψει στο 5μελές Εφετείο. Βάσει της προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης, είχε τεθεί τον περασμένο χρόνο σε αργία από τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη.

Η υπόθεση αφορούσε τη μείωση, εκ μέρους του, χρηματικών προστίμων σε βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε το πετρέλαιο που διέθετε προς πώληση, με τη μέθοδο του αποχρωματισμού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως Νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση στη Νομαρχία, από 89.000 σε 5.000 ευρώ.
Κατά την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου, ο πρώην Νομάρχης υποστήριξε ότι είναι αθώος κι ότι έπεσε θύμα πλάνης. Ανέφερε δε ότι ενήργησε χωρίς δόλο κι ότι κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, ακολουθώντας την εισήγηση των νομικών υπηρεσιών της Νομαρχίας και του Αντινομάρχη Γ. Τσαμασλή.
«Πράξαμε τα νόμιμα. Δεν υπήρχε δόλος, ούτε είχα όφελος. Ταλαιπωρούμαι τόσο καιρό μ' αυτήν την υπόθεση. Ένα γυμνάσιο τελείωσα, τι παραπάνω ήξερα από τις νομικές υπηρεσίες της Νομαρχίας και τον αρμόδιο Αντινομάρχη» είπε, χαρακτηρίζοντας τα επιβληθέντα πρόστιμα «υπερβολικά».
Σε ερώτηση του δικαστηρίου για το εάν γνώριζε τον πρατηριούχο ή εάν ήταν φίλος του, απάντησε: «Δεν τον γνώριζα. Εγώ είμαι φίλος μ' όλο τον ελληνικό λαό». Περιγράφοντας δε τα συναισθήματα που βιώνει με αφορμή αυτή την υπόθεση και κάνοντας αναφορά στους θανάτους τόσο του πρατηριούχο όσο κι ενός διευθυντικού στελέχους της άλλοτε Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας που ασχολήθηκε με την υπόθεση, ο Π. Ψωμιάδης, απευθυνόμενος στο δικαστήριο, τόνισε: «Μετά από 31 χρόνια λαμπρής πορείας, πεθαίνω κι εγώ καθημερινά πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά».
Την ενοχή του πρώην Νομάρχη πρότεινε κι ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Χαλντούπης. «Υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας-τόνισε κατά την αγόρευσή του- προσφέροντας οικονομικό όφελος στον πρατηριούχο, ο οποίος κέρδισε πολλαπλάσια ποσά από τη συστηματική νοθεία». Υπογράμμισε δε ότι το επιβληθέν πρόστιμο ήταν 58 φορές μικρότερο από το προβλεπόμενο ανώτερο πρόστιμο, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς που προέβαλε η υπεράσπιση περί νομική πλάνης.
Ψωμιάδης: «Συνεχίζουμε στον Άρειο Πάγο μέχρι την τελική δικαίωση» Αποφασισμένος να προσφύγει ξανά στον Άρειο Πάγο μέχρι την τελική δικαίωσή του, εμφανίστηκε ο τελών εν αργία Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, αμέσως μετά τη σε βάρος του καταδικαστική απόφαση, με την οποία το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τού επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο.
Χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά, όπως είπε, αυτή δεν μπορεί ούτε να τον κάμψει, ούτε να τον φιμώσει, ούτε να τον γονατίσει, ενώ τόνισε ότι «από σήμερα ξεκινά η γέννηση ενός καινούργιου».
Η δήλωση του Π. Ψωμιάδη αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου έχει ως εξής:
«Όποιος παρακολούθησε δημοσίως τη δίκη έβγαλε τα συμπεράσματά του. Συνεχίζουμε στον Άρειο Πάγο μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να λάμψει η αλήθεια. Καμία άδικη απόφαση δεν θα με κάμψει, δεν θα με φιμώσει, δεν θα με γονατίσει. Σήμερα ξεκινά η γέννηση ενός καινούργιου».
Πηγή: Καθημερινή, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: