Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Κάλεσμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ελλάδα κάνει ο Τόνι Μπεν

www.theinsider.gr
 Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός  


Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δήλωση-έκκληση για έκφραση αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό και για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κινήματος κατά της λιτότητας στην Ελλάδα και αλλού. Πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας ήταν η μεγαλύτερη ίσως εν ζωή φυσιογνωμία της βρετανικής αριστεράς, ο Τόνι Μπεν.
Ο βετεράνος πολιτικός, πρώην βουλευτής των Εργατικών επί σειρά ετών, είναι ο ιδρυτής του κινήματος Συνασπισμός Αλληλεγγύης που συνενώνει διάφορες ομάδες από τη Βρετανία, οι οποίες τάσσονται κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη. Η οργάνωση προσπαθεί να οργανώσει κίνημα στήριξης των Ελλήνων πολιτών, ανταποκρινόμενη όπως δηλώνεται στο κάλεσμα των Μίκη Θεοδωράκη, Μανόλη Γλέζου και άλλων.
Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις πληθαίνουν οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό. Η πιο μεγάλη τακτική συγκέντρωση γίνεται κάθε Σάββατο έξω από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο δυτικό Λονδίνο. Εκεί συμμετέχουν εκατοντάδες άνθρωποι, Έλληνες, Βρετανοί και άλλων εθνικοτήτων, μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργατών, άλλων αριστερών σχημάτων και ανεξάρτητοι φοιτητές και επαγγελματίες.
Το παρών δίνουν και μέλη του Συνασπισμού Αντίστασης. Αντιπροσωπεία της οργάνωσης θα βρεθεί στην Αθήνα στα μέσα Μαρτίου για να διαπιστώσει από κοντά πώς μπορεί να παράσχει την καλύτερη δυνατή βοήθεια στον ελληνικό λαό.
Το Insider επικοινώνησε με τον 87χρονο Τόνι Μπεν για να τον ρωτήσει κατ' αρχάς γιατί νιώθει την ανάγκη να στηρίξει τους Έλληνες.


«Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει δύο άμεσες προκλήσεις: πρώτα απ' όλα οι διεθνείς οικονομικές αρχές τους λένε ότι πρέπει να κάνουν δραματική μείωση στο βιοτικό τους επίπεδο, περικοπές στις συντάξεις, περικοπές στα εισοδήματα, απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και κατά δεύτερο οι άνθρωποι που διατυπώνουν αυτές τις απαιτήσεις δεν έχουν εκλεγεί από κανέναν. Κανείς δεν εκλέγει το ΔΝΤ, κανείς δεν εκλέγει την κεντρική τράπεζα, κανείς δεν εκλέγει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επομένως αυτή είναι μία μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση για την Ελλάδα και νομίζω ότι οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θα στηρίξουν τους Έλληνες σε ότι αποφασίσουν να πράξουν».
Θεωρεί ο κ. Μπεν ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική και απομονωμένη περίπτωση;
«Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για το τι ακριβώς είναι το σύστημα. Ο σύγχρονος καπιταλισμός περιλαμβάνει την καταστροφή της δημοκρατίας και την αντικατάστασή της από εντολές που δίνουν άνθρωποι πλούσιοι που δεν έχουν εκλεγεί».
Κατά πόσο υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική για την πολιτική που ακολοθείται, ήταν το επόμενο ερώτημα;
«Θα πρέπει να το δούμε. Αν στις επερχόμενες εκλογές οι Έλληνες ψηφίσουν για κόμματα που αντιστέκονται σε αυτές τις συμφωνίες τότε η διάσωση θα αποτύχει και τότε θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί. Δεν μπορείς να ανησυχείς για το μέλλον αν το παρόν είναι τόσο άσχημο που δεν μπορείς να το αποδεχθείς. Πρέπει απλά να κάνεις αυτό που θέλεις».
Πώς αντιμετωπίζει όμως τους πολλούς αναλυτές που προβλέπουν πως με μια πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη η Ελλάδα θα περνούσε σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες;
«Νομίζω ότι αν οι Έλληνες έφευγαν από την ευρωζώνη θα δημιουργούνταν πολύ σοβαρές προκλήσεις, αλλά οι ενέργειες από εκεί και πέρα θα αποφασίζονταν από ανθρώπους που θα έχουν εκλεγεί από τους Έλληνες πολίτες. Η δημοκρατία θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα».
Ο κ. Μπεν θέλησε, τέλος, να στείλει ένα μήνυμα στους Έλληνες πολίτες:
«Να είστε δυνατοί, να είστε αποφασιστικοί και αποφασισμένοι να διατηρήσετε τη δημοκρατία και φροντίστε να μην σας καταπιέζουν πλούσιοι άνθρωποι που απλά θέλουν να σας ελέγχουν για τους δικούς τους σκοπούς».Δεν υπάρχουν σχόλια: