Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

ΓχΣ: Σκληρή δοκιμασία για τους μετανάστες που φτάνουν στον Έβρο

Η συνεχής άφιξη μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν επιβαρύνει το ήδη αδύναμο σύστημα υποδοχής μεταναστών στα συνοριακά αστυνομικά τμήματα σε Σουφλί, Τυχερό και Φέρες, και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο. 
«Οι νεοαφιχθέντες μετανάστες περίμεναν για πάνω από μια μέρα στoυς χώρους αναμονής σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες», δήλωσε ο Antonio Virgilio, υπεύθυνος προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Έβρο.

«Οι μετανάστες έχουν ήδη βιώσει πολύ σκληρές συνθήκες ταξιδεύοντας για να διασχίσουν τα σύνορα. Μόλις έφταναν στην Ελλάδα, έπρεπε να περιμένουν για ώρες, χωρίς ζεστά ρούχα για να προστατευτούν από το κρύο, κάποιες φορές χωρίς να υποβάλλονται σε ιατρικό τσεκ από τους γιατρούς του υπουργείου Υγείας».

Δεν υπάρχει θέρμανση στους χώρους αναμονής των τριών συνοριακών αστυνομικών τμημάτων στον Έβρο, και στους μετανάστες δεν παρέχονται επιπλέον ρουχισμός, υπνόσακοι, ισοθερμικές κουβέρτες ή άλλες προμήθειες για να κρατηθούν ζεστοί. «Οι συνθήκες υποδοχής τους είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Virgilio.

Μια ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες που εντοπίζονται στα τρία συνοριακά αστυνομικά τμήματα και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο. Η ομάδα βρίσκεται σε επιφυλακή σε 24ωρη βάση, διενεργώντας διαλογή περιστατικών  και παρέχοντας στους μετανάστες ζεστά ρούχα, υπνόσακους, ισοθερμικές κουβέρτες και κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής. Κατά τις τέσσερις πρώτες μέρες της παρέμβασης, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε βοήθεια σε 125 μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, που έφταναν έχοντας ρίγη, εξουθενωμένοι, υποφέροντας από πόνους στα πόδια.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πρόκειται να διενεργήσουν βελτιωτικά έργα στους χώρους αναμονής έτσι ώστε οι μετανάστες να λαμβάνουν σχετική προστασία από το ψύχος που κατά καιρούς αγγίζει ακραία επίπεδα.

Οι ελληνικές αρχές κατασκευάζουν νέα εγκατάσταση, το κέντρο μεταβίβασης στον Πόρο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα Μαρτίου. Όλοι οι νεοαφιχθέντες μετανάστες θα εγγράφονται στο νέο αυτό κέντρο, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα κάνουν διαλογή των ιατρικών περιστατικών.

Το 2011, συνελήφθησαν 54.974 μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο για παράνομη διέλευση των συνόρων στην περιοχή του Έβρου.

Κατά τη διάρκεια του 2011, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέφεραν ιατρική περίθαλψη σε 2.689 μετανάστες στα συνοριακά αστυνομικά τμήματα και τα κέντρα κράτησης στο Φυλάκιο, το Σουφλί, το Τυχερό, τις Φέρες και τη Βέννα. Η πλειοψηφία υπέφερε από λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικά προβλήματα και δερματικές μολύνσεις εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού. Δεκαέξι μετανάστες υπέφεραν από κρυοπαγήματα και τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες. Όσοι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: