Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Ρεκόρ λαθροξυλείας στη Ροδόπη

Περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθηκαν από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα

"Κόβουν για να ζεσταθούν και όχι να πουλήσουν," δηλώνει ο διευθυντής Δασών


Περίπου 60 με 70 άτομα έχουν συλλάβει και παραπέμψει αρμοδίως οι υπάλληλοι του δασαρχείου Ροδόπης, από τον Οκτώβριο έως και σήμερα, για παράνομη υλοτομία. Το φετινό χειμώνα παρατηρείται ρεκόρ στις συλλήψεις. Υπάρχουν, κάθε μέρα δύο-τρία άτομα που κόβουν ξύλα παράνομα για να ζεσταθούν, συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Τη θλιβερή αυτή διαπίστωση έκανε ο διευθυντής δασών της Ροδόπης Βασίλης Ντίνας, μιλώντας για ραγδαία η αύξηση της παράνομης υλοτομίας. 

«Από τον Οκτώβριο και μετά πρέπει να έχουμε πιάσει τουλάχιστον 60-70 άτομα και αυτό το φαινόμενο παρουσιάστηκε μόνο φέτος, τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε πολύ μικρό βαθμό. Φέτος είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάνουμε ότι μπορούμε και ξέρουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που κόβουν και δεν τους συλλαμβάνουμε, το καταλαβαίνουμε και αυτό», ανέφερε μιλώντας στο Χρόνο. Πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, σημείωσε ο δασάρχης,  τα οποία όπως είπε, λόγω και της κρίσης δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο, δεν μπορούν ίσως να αγοράσουν καυσόξυλα και καταφεύγουν σε αυτή τη λύση, κόβουν παράνομα ξύλα για να ζεσταθούν. 

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι όταν τους εντοπίζουν κατάσχουν τα εργαλεία και τα ξύλα και τους οδηγούν στη δικαιοσύνη, όπου τους επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι παράνομοι υλοτόμοι κόβουν ξύλα σε σημεία που δεν επιτρέπεται, αν και απαγορεύεται παντού η υλοτομία, χωρίς άδεια της αρχής. Σε ότι αφορά τις συνέπειες στο περιβάλλον, είναι περιορισμένες, καθώς οι ποσότητες που κόβονται είναι μικρές και για ατομική χρήση. «Μικρές οι συνέπειες, δεν είναι πολύ μεγάλες και δεν φαίνονται. Αυτοί δεν μπαίνουν σε οργανωμένα δάση για να κόψουν, κόβουν σε κάποιο ρέμα, σε κάποιο μέρος που έχει μικρά δέντρα, δεν μπαίνουν στα οργανωμένα δάση για να κόψουν ποσότητες μεγάλες και οι περισσότεροι μπορεί να κόψουν κανένα ξερό, κανένα ημίξηρο, τέτοια που δεν μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον».

30.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ 

Περίπου 70 χιλιάδες χωρικά κυβικά μέτρα, δηλαδή γύρω στους 30.000 τόνους ξυλείας έχουν τη δυνατότητα να κόψουν φέτος οι συνεταιρισμοί υλοτομίας της Ροδόπης. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και ο παγετός, έχουν ωστόσο ακινητοποιήσει τους συνεταιρισμούς, με αποτέλεσμα η αγορά της Ροδόπης να έχει στεγνώσει από καύσιμη ύλη. Παράλληλα ελλείψεις, παρατηρούνται και στο βιομηχανικό ξύλο. Οι συνεταιρισμοί κόβουν σε όλη την έκταση του νομού Ροδόπης, δρυ και οξιά, που διοχετεύονται στην κατανάλωση καυσόξυλων και πεύκα για τη βιομηχανία. Οι εκτάσεις που υλοτομούνται, προκύπτουν με βάση δεκαετή σχέδιο διαχείρισης, της διεύθυνσης δασών της κάθε περιοχή. Το σχέδιο εκπονείται από τη διεύθυνση δασών και κάθε χρόνο ορίζονται ποιες συστάδες θα υλοτομηθούν όπως και ποια μέρη θα υλοτομηθούν. Το σχέδιο αυτό δίνεται στους συνεταιρισμούς  που αναλαμβάνουν το έργο.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ

Φέτος το χειμώνα, παρουσιάστηκε έλλειψη, λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που ανάγκασε τα νοικοκυριά να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Εκτός αυτού η παρατεταμένη κακοκαιρία δυσχεραίνει το έργο των συνεταιρισμών που δεν μπορούν να εργαστούν υπό συνθήκες ψύχους μέσα στο βουνό. Αν και υπάρχουν ακόμα ποσότητες ξυλείας που δεν έχουν κοπεί, λόγω της μεγάλης ζήτησης δεν αποκλείεται να δοθεί το πράσινο φως να κοπούν περισσότερα ξύλα φέτος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Πάντως όπως τόνισε ο διευθυντής των Δασών, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα αποθέματα, όμως η κακοκαιρία είναι αυτή που ευθύνεται για τις καθυστερήσεις. Τις επόμενες ημέρες ένας από τους συνεταιρισμούς θα αρχίσει να κόβει πεύκα,  προκειμένου να δοθούν στις βιομηχανίες ξύλου της περιοχής. «Οι άλλοι συνεταιρισμοί, θα κόψουν δρυ και οξιά νομίζω ότι μέσα στον Φεβρουάριο δεν μπορούν να πάνε γιατί είναι οι συνθήκες πολύ δύσκολες, θέλουν και ζώα να τα μεταφέρουν, πρέπει να ζώα να μένουν εκεί και οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να μείνουν ούτε τα ζώα, ούτε οι υλοτόμοι. Θα αργήσουν να πάνε, πρέπει να ανέβουν και οι θερμοκρασίες, ακόμη έχει χιόνια, πάνω στα βουνά έχει 1 μέτρο χιόνι, δεν μπορεί κάποιος να πάει να κάνει δουλειά», θα πει έχοντας γνώση της κατάστασης ο κ. Ντίνας.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 

Πάντως, για να καλυφθεί η αγορά, πολλοί έμποροι ξυλείας καταφεύγουν στη λύση των εισαγωγών. Η Βουλγαρία θεωρείται ιδανική αφού προσφέρει φθηνότερο ξύλο, αν και η ποιότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με την  ελληνική, λένε οι έμποροι, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά έχουν καλύτερη καύση, άρα καλύτερη απόδοση, οπότε συμφέρουν. Στην περίπτωση των εισαγωγών, τα δασαρχεία δεν εμπλέκονται σε ελέγχους, ενώ το έργο αυτό το αναλαμβάνουν οι οικονομικές υπηρεσίες. 

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 

Ο κ. Ντίνας αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στην υπηρεσία. Συνολικά 18 άτομα επιτηρούν εκατομμύρια στρέμματα σε όλη την έκταση της Ροδόπης, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το έργο των αρχών είναι δύσκολο». Ελλείψεις εντοπίζονται στο προσωπικό, στα μηχανήματα, ακόμα και στην βενζίνη είπε, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο των αρχών. Η διεύθυνση Δασών επιτηρεί όλο το νομό Ροδόπης, ακόμη και τις γεωργικές εκτάσεις και φυσικά τις δασικές.  Όλη αυτή η έκταση υπολογίζεται στα 2,5 εκ. στρέμματα. «Είναι αδύνατον να τα επιτηρήσουμε όλα, κάποιοι θα κόβουν λαθραία και δεν θα τους πιάνουμε», ανέφερε ο διευθυντής. «Η επιτήρηση γίνεται από τους δασοφύλακες και τους αγροφύλακες που έχουν έρθει στην υπηρεσία που είναι γύρω στα 18 άτομα αλλά για να γίνει σωστή επιτήρηση χρειάζεται ο αγροφύλακας και ο δασοφύλακας να έχει και ένα μέσο, δεν γίνεται να μετακινείται με τα πόδια, χρειάζεται αυτοκίνητο, βενζίνη και τα λοιπά και αυτά πέρσι και φέτος ήταν πολύ λιγοστά». 

Μ.Μ.http://www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: