Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

«Ψαλίδι» στα έξοδα με εξοικονόμηση κατ’ οίκον

– Τι ισχύει, ποιοι επιδοτούνται, πόσο κερδίζουν 

Σημαντική μείωση, ακόμα και αρκετών εκατοντάδων ευρώ κάθε χρόνο, στα έξοδα θέρμανσης μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». 
 
Η μόνωση σε ταράτσες και παράθυρα, η αλλαγή στα κουφώματα, το βάψιμο με ενεργειακά χρώματα είναι κάποια παραδείγματα εργασιών που καλύπτει το εν λόγω πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα επιδότηση και μηδενικό επιτόκιο.
Καθώς μάλιστα, λόγω των νέων φόρων αλλά και της αύξησης στις τιμές του πετρελαίου, τα έξοδα για τη θέρμανση έχουν εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα. τα χρήματα της εξοικονόμηση είναι διόλου ευκαταφρόνητα, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των υποψήφιων δανειοληπτών να αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ειδικά για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» από την 1η Φεβρουαρίου του 2011, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις χρηματοδότησης. Παράλληλα, απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές ώστε όχι μόνο επαναλαμβάνεται αλλά και οι όροι συμμετοχής έγιναν πιο ευνοϊκοί, ώστε να συμμετέχουν σε αυτό περισσότερα νοικοκυριά αλλά και ολόκληρες πολυκατοικίες.
Αναλυτικότερα, πλέον στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και κτίρια που χτίστηκαν µέχρι και το 1990 (έναντι του 1980 που προέβλεπε η πρώτη φάση). Επίσης, η ανώτατη τιμή ζώνης για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα ανέβηκε στα 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντί για ως 1.750 ευρώ ανά τ.µ. αρχικά.
Παράλληλα, δικαιούχοι είναι και ενδιαφερόμενοι με υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το παρελθόν, το οποίο θα φτάνει τα 60.000 ευρώ ανά άτομο (έναντι 45.000 ευρώ αρχικά) και τα 80.000 ευρώ ανά οικογένεια (από 65.000 ευρώ).
Μάλιστα, στη δεύτερη φάση του προγράμματος είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για µεµονωµένα διαµερίσµατα πολυκατοικίας, ακόµη και αν αυτή δεν έχει αυτόνοµη θέρµανση.

Ποιους αφορά
Τα οφέλη για το πρόγραμμα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το εισόδημα των υποψηφίων. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατοµικό εισόδηµα ως 40.000 ευρώ και οικογενειακό ως 60.000 ευρώ,. Για την κατηγορία αυτή τα κίνητρα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο µαζί µε επιχορήγηση ύψους 35%. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατομικό εισόδημα από 40.000 ως 60.000 ευρώ και οικογενειακό από 60.000 ως 80.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή τα κίνητρα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο, µαζί µε επιδότηση ύψους 15%.

Τι επιδοτείται
Ανεξάρτητα από το εισόδημα του δανειολήπτη, με βάση το πρόγραμμα, επιδοτούνται απάνες για τοποθέτηση κουφωμάτων - τζαμιών, συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση θερµοµονώσεων, στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώμα, αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού.
Επίσης επιδοτούνται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και καθαιρέσεις κατά την αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη(π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών).
Επίσης στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωµάτων και συστηµάτων σκίασης» περιλαµβάνονται και η τοποθέτηση µη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων.
Η γνώμη μας
Μπορεί τα «πράσινα» δάνεια για φωτοβολταϊκά να μην έχουν ανθίσει όσο θα περίμενε κανείς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, τόσο από πλευράς αιτήσεων όσο και στις εκταμιεύσεις (που βέβαια είναι σαφώς λιγότερες). Συνεπώς, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, αξίζει κανείς να αναζητήσει τη χρηματοδότηση αυτού του τύπου, καθώς και άτοκη είναι αλλά και χρήματα γλιτώνει από τα μειωμένα κοινόχρηστα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: