Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Στο χέρι της Βουλγαρίας η αποτροπή πλημμυρών στον Έβρο


Ορθολογική διαχείριση στη διοχέτευση υδάτων, ζήτησε ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης από τη νομάρχη Χασκόβου Ivanka Taushanova σε χθεσινή συνάντηση Αρχών των δύο χωρών 
επί βουλγαρικού εδάφους

Έβρος & Αδριανούπολη στην ίδια μοίρα, λόγω υπερχείλισης του 
φράγματος Ιβαίλοβγκραντ

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
 
Στο χέρι της Βουλγαρίας βρίσκεται η αποτροπή πλημμυρών στο νομό Έβρου, που από το πρωί του Σαββάτου βρίσκεται σε κατάσταση  αυξημένης επιφυλακής για το ενδεχόμενο πλημμύρων. Αυτό απέδειξε η συνάντηση που έγινε χθες το μεσημέρι επί βουλγαρικού εδάφους και συγκεκριμένα στο Ιβαίλοβγκραντ, όπου βρίσκεται το ομώνυμο φράγμα το οποίο δημιουργεί τα προβλήματα υπερχείλισης στον ποταμό Άρδα. Η συνάντηση αρχών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας έγινε, διά της διπλωματικής οδού και  κατόπιν αιτήματος του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος από την πρώτη μέρα του συναγερμού βρίσκεται στο γειτονικό νομό. Με επικεφαλής τον κ. Γιαννακίδη στη Βουλγαρία ταξίδεψαν εσπευσμένα η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Ούστογλου, ο εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Ορεστιάδας Δημήτριος Μουζάς, ο Γιώργος Τσεζμελής προϊστάμενος Διαχείρισης Υδάτων Αποκεντρωμένης, ο Κώστας Χουβαρδάς ο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας ΑΜ-Θ και ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης. Στο Ιβαίλοβγκραντ την ελληνική αποστολή υποδέχτηκε η νομάρχης Χασκόβου Ivanka Taushanova, αντινομάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες της επιχείρησης ηλεκτρισμού που έχουν την ευθύνη διαχείρισης του φράγματος. 


Αίτημα για ορθολογική διοχέτευση των νερών 

Η συνάντηση στη Βουλγαρία κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς ο κίνδυνος πλημμύρων στην περιοχή  του Έβρου εμφανίσθηκε, όταν οι υπηρεσίες της Βουλγαρίας ειδοποίησαν τις ελληνικές αρχές, ότι λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων θα αποδεσμεύσουν νερά από το φράγμα του Ιβαϊλογκραντ. Η ελληνική πλευρά ζήτησε την ορθολογική διοχέτευση των νερών προς την ελληνική πλευρά με κανονική και όχι  με απότομη ροή πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με τη μη πλήρωση των τριών φραγμάτων, που βρίσκονται στο έδαφος της Βουλγαρίας και η ροή τους συνδέεται με τον ποταμό Άρδα. Στον Άρδα εντοπίζονται άλλωστε τα μεγαλύτερα προβλήματα τις τελευταίες τρεις ημέρες. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα λειτουργούν σήμερα τρία υδροηλεκτρικά φράγματα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το κοντινότερο σε απόσταση από τη χώρα μας είναι του Ιβαίλοβγκραντ και ακολουθούν τα φράγματα Στουνενγκλάντεζ και Κίρτζαλι. Οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια πολλές φορές οδηγούν στη λειτουργία των φραγμάτων πέραν του επιτρεπόμενου ορίου, όπως αυτό ορίζεται από τη βουλγαρική νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 Ιανουαρίου το φράγμα του Ιβαίλοβγκραντ δούλευε σε πληρότητα σχεδόν 95%, παρόλο που είναι το τελευταίο σε χωρητικότητα, το φράγμα του Στουνενγκλάντεζ σε πληρότητα 70% και το τελευταίο του Κίρτζαλι σε πληρότητα 57%. Η νομοθεσία της Βουλγαρίας υποχρεώνει τους διαχειριστικές των φραγμάτων να τα λειτουργούν με πληρότητα στο 70%. Γι΄αυτό και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ζήτησε ορθολογικότερη λειτουργία των φραγμάτων, σημειώνοντας ότι αν στα τρία φράγματα Κίρτζαλι, Στουνενγκλάντεζ και Ιβαίλοβγκραντ υπήρχε νερό σε μία μέση κατάσταση δεν θα δημιουργούνταν προβλήματα. «Οι συνέπειες των πλημμυρών σηματοδοτούν δαπάνες δημόσιου χρήματος και οι καιροί δεν μας επιτρέπουν να ξοδεύουν χρήματα ξανά για αποκαταστάσεις φραγμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άρης Γιαννακίδης και ζήτησε καλύτερη συνεργασία και προσοχή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι Βουλγαρικές αρχές είπαν ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον όγκο των υδάτων, καθώς υπάρχει 100% πληρότητα στα φράγματα τους. Εξαιτίας αυτού, τόνισαν είναι αναγκασμένοι να διοχετεύουν ποσότητες υδάτων στον Έβρο. Υποσχέθηκαν συνεργασία, ενώ το κλίμα στη σύσκεψη που έγινε στη Βουλγαρία χαρακτηρίστηκε καλό. Πάντως Έβρος και Αδριανούπολη στην Τουρκία βρίσκονται στην ίδια μοίρα, μετά την υπερχείλιση του φράγματος Ιβαίλοβγκραντ, καθώς και επί τουρκικού εδάφους σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. Στην Αδριανούπολη, ήδη από την υπερχείλιση του  πόταμου Τούντζα  έχει πλημμυρίσει η περιοχή του Σαραϊητσι.


Επιστολή στον υπουργό Υποδομών για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Στο μεταξύ επιστολή την οποία προσυπογράφουν από κοινού ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου και οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Ορεστιάδας Δημήτριος Μουζάς, απεστάλη χθες, με παραλήπτη τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη.  Στην επιστολή οι αυτοδιοικητικοί ζητούν από το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, ενεργοποιώντας εκείνους τους μηχανισμούς προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες σε θεσμικό επίπεδο ώστε να λειτουργήσει η ΕΥΔΕ Έβρου και ταυτόχρονα να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε διακρατικό επίπεδο ώστε το θέμα των επαναλαμβανόμενων καταστροφών να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά. 


Το κείμενο της επιστολής:  Η επιστολή αυτή συνιστά μία κραυγή αγωνίας για το μέλλον ενός τόπου που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές λόγω των επαναλαμβανόμενων καταστροφικών πλημμυρών του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του.  Η παραπάνω κατάσταση πρωτίστως αποτελεί απειλή για την ζωή των κατοίκων και είναι ευτύχημα που μέχρι στιγμής δεν ζήσαμε τέτοιας μορφής τραγωδίες. Ωστόσο έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές όχι μόνο στις παραποτάμιες αγροτικές καλλιέργειες, εγκαταστάσεις και πάσης φύσεως υποδομές αλλά έχει πλήξει και το σύνολο των τοπικών οικονομιών, αφού είναι γνωστή η αλυσιδωτή σχέση αυτών των καταστροφικών γεγονότων. Γνωρίζετε πολύ καλά την ιδιομορφία της περιοχής μας και τις τεράστιες επιπτώσεις που προκαλεί η καταστροφική επανάληψη ενός φαινομένου, το οποίο δεν μπορούμε θεσμικά  να διαχειριστούμε σε τοπικό ή ακόμη και περιφερειακό επίπεδο. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που έχει πλήξει βίαια και τον τόπο μας κάθε επιπλέον επιβάρυνση στην ήδη τραγική κατάσταση δεν επιφέρει μόνο επιπτώσεις αλλά κυρίως προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας στους ακρίτες κατοίκους του Έβρου. Η ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών αποτελούσε, μέχρι πρόσφατα, αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης. Με τον Καλλικράτη οι υπηρεσίες αυτές έπαψαν να λειτουργούν, το προσωπικό τους εντάχθηκε, εν μέρει στην αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και εν μέρει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μ-Θ.   Με Προεδρικό Διάταγμα συνιστάται Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του (ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ) με οκταετή διάρκεια λειτουργίας  και έδρα το Σουφλί. Δυστυχώς από τότε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Η υπηρεσία δεν έχει ακόμα στελεχωθεί, πολύ δε περισσότερο δεν έχει προβλεφθεί  η ενίσχυσή της με εκείνα τα μέσα και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα της επέτρεπαν να λειτουργήσει ουσιαστικά και φυσικά για το λόγο που αυτή συστήθηκε.   


Στο Προεδρικό Διάταγμα, ρητά αναφέρεται ότι «Μεταβατικά και μέχρι να  στελεχωθεί και λειτουργήσει η ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ, τις αρμοδιότητές της ασκεί το τμήμα κατασκευών της Διεύθυνσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών. Μέχρι σήμερα το αρμόδιο τμήμα της όχι μόνο δεν εμφανίσθηκε στη περιοχή προκειμένου να αναλάβει τις υποχρεώσεις του αλλά ολιγώρησε και στο να συναινέσει στην εκτέλεση αμέσων και επειγουσών εργασιών που θα χρηματοδοτούνταν από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.  Στην αιρετή Περιφέρεια και τους δήμους δεν έχει μεταβιβαστεί καμιά αρμοδιότητα σχετική με τη διαχείριση του θέματος, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία των αυτοδιοικητικών αρχών να μπορούν θεσμικά να εκτελέσουν έργα και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας.   Η Περιφέρεια ΑΜΘ και οι δήμοι έχουν εγκαίρως υποδείξει την ανάγκη παρεμβάσεων σε ευαίσθητα σημεία της αντιπλημμυρικής θωράκισης, με σχετική επιστολή.  Κατόπιν αυτών και με τα φαινόμενα να έχουν ήδη κάνει την ανησυχητική εμφάνισή τους, είναι προφανές ότι αναφύονται πλέον τεράστιες πολιτικές ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση για την ολιγωρία της με τις όποιες επιπτώσεις της. Έστω και την ύστατη ώρα σας ζητούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας με άμεσες πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες υποδομές και θα δώσουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα που ήδη ενέσκηψε.  Το πρόβλημα του ποταμού Έβρου είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Εμπλέκονται σε αυτό τρία κράτη και η εικόνα που εμφανίζει η χώρα μας πρέπει να είναι ανάλογη των περιστάσεων και η Κεντρική Κυβέρνηση παρούσα.  Είναι προφανές ότι η παραπάνω ιεράρχηση αποτελεί εθνική ανάγκη», καταλήγει η επιστολή, την οποία υπογράφουν οι αιρετοί. 

Με ποινές σε όσους εγκαταλείψουν τα ζώα τους, προειδοποιούν φιλόζωοι 

Και τα ζώα έχουν, ψυχή επισημαίνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις του Έβρου, με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν  περιπτώσεις αμέλειας ακόμα και εγκατάλειψης ζώων από τους κτηνοτρόφους και επισημαίνουν την προσοχή των πολιτών. Σε ανακοίνωση τους, αναφέρονται τα εξής: «Εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των ποταμών Άρδα και Έβρο, βρισκόμαστε πάλι μπροστά στον κίνδυνο πλημμύρων και  γίνονται ανακοινώσεις και ειδοποιούνται οι αγρότες να απομακρύνουν από τις επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές  ζώα και μηχανήματα. Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις  αμέλειας και εγκατάλειψης ζώων από κτηνοτρόφους, οι οποίοι παρόλο που είχαν ειδοποιηθεί από τις αρχές μέσω  τοιχοκολλήσεων και μεγαφώνων καθώς και μέσω των ΜΜΕ, άφησαν πολλά ζώα που βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό. Το χειρότερο όλων, ήταν κλεισμένα μέσα στα μαντριά τους ή ακόμα και δεμένα. Τους στερήθηκε έτσι η δυνατότητα να προσπαθήσουν μόνα τους να σωθούν. Θεωρούμε ως ομάδες ζωόφιλων ότι έχουμε χρέος, να ζητήσουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε ελέγχους, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για την ασφάλεια των ζώων. Αν κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι θα μπορούσαμε να φανούμε χρήσιμοι βοηθώντας σε αυτή τους την προσπάθεια, είμαστε στη διάθεσή τους. Οι κτηνοτρόφοι, σε περίπτωση που εγκαταλείψουν ζώο ,θα ζητήσουμε να τους αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν ποινές. Και τα ζώα έχουν ψυχή». Την ανακοίνωση υπογράφουν το Φιλοζωικό Σωματείο «Κυνοσόφιο» Διδυμοτείχου, η Φιλοζωική Ομάδα Ορεστιάδας και το  Φιλοζωικό Σωματείο «Κιβωτός» Αλεξανδρούπολη. 

Γιώργος Παυλίδης: «Αντί για αναχώματα κάνουν ταξίδια στην Αθήνα»

Αντί  για πράξεις και δράση, αντί για αναχώματα και έργα προστασίας, κάνουν συσκέψεις  ξεπλύματος ευθυνών και προγραμματίζουν νέα όψιμα ταξίδια στην Αθήνα. Αυτά τονίζει σε ανακοίνωση της η Περιφερειακή Αναγέννηση και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, στο περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:  «Ένα χρόνο τώρα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ο Άρης Γιαννακίδης δεν έκανε το παραμικρό. Από καιρού είχαμε απαιτήσει πράξεις και ενέργειες προστασίας στον Έβρο από τις προβλέψιμες καταστροφές, αποτελεσματικότητα ,αντί απραξίας και οχύρωσης πίσω από τυχόν ευθύνες και άλλων. Ως αντιπολίτευση επιστήσαμε την προσοχή όλων, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, για τις σοβαρές ευθύνες σε περίπτωση καταστροφών. Προσπαθήσαμε να τους αφυπνίσουμε. Φύλλο δεν κινήθηκε. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρειας ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης, μεταφέροντας την ανησυχία πολιτών, τόνισε: «Ανησυχούμε έντονα. Η ανεπάρκειά τους, η αδιαφορία τους και τα αργά αντανακλαστικά για τα πραγματικά προβλήματα, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Εφιστούμε την προσοχή όλων και του κ. Γιαννακίδη να πάρουν τώρα μέτρα στον Έβρο, όσο είναι καιρός. Δεν ξεπλένονται  με συσκέψεις. Αντί να περιφέρονται με ταχύτητα «φαντομά» σε πανηγύρια και εκδηλώσεις οφείλουν να εργάζονται για τους πολίτες και την ασφάλειά τους».

Ανοχύρωτος ο Έβρος με τις πρώτες βροχοπτώσεις 

Στο ίδιο έργο θεατές δηλώνουν τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ, επισημαίνοντας τα λάθη που οδήγησαν σε κατάσταση συναγερμού, το γειτονικό νομό με την πρώτη κακοκαιρία. Επισημαίνουν μεταξύ των άλλων: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι  ο νομός Έβρου είναι ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική του προστασία,  που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πριν περίπου 50 χρόνια , με τα μέσα και για τις ανάγκες εκείνης της εποχής, είναι σήμερα ανεπαρκής,  για να προστατέψει   τις περιουσίες των αγροτών.  

Την κύρια ευθύνη για αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση,  δεν έχουν τα  καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τώρα της «συγκυβέρνησης» του μαύρου μετώπου,  πολιτική  μείωσης  των Δημοσίων επενδύσεων για έργα  και υποδομές  στον αγροτικό τομέα.  Σοβαρές όμως ευθύνες έχουν και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές του νομού μας,   που σαν πρωτοκλασάτα στελέχη  του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ,  όχι μόνο δεν συγκρούονται με αυτή την αντιαγροτική πολιτική,  αλλά τη στηρίζουν και την υλοποιούν».

Παραμένει σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής ο Έβρος

Προστασία των οικισμών Πόρος και Λαγυνά, κατασκευάζοντας το ανάχωμα της Λυκόφης, ζήτησε ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, με χθεσινές του δηλώσεις στο ράδιο Χρόνος 87,5. 
«Τότε πλέον δεν θα μιλάμε για ζημιές σε σπίτια και περιουσίες πολιτών και κίνδυνο πνιγμών, απλώς θα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις», ανέφερε σχετικά. Πάντως η κατάσταση αυξημένης επιφυλακής στον Έβρο για το ενδεχόμενο πλημμύρων συνεχίζει και σήμερα για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης και των Δήμων του Έβρου. 

Οι πρώτες ζημιές σε κτηνοτροφική μονάδα στο Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου, όπου λόγω υπερχείλισης ρέματος από φερτά υλικά, παρασύρθηκαν αιγοπρόβατα, είναι γεγονός.  Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία, ειδοποίησε τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, να μη πλησιάζουν και να απομακρύνουν άμεσα από τις επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές, μηχανήματα και ζώα. 
xronos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα ΠΑΝΤΑ ο άλλος φταίει ...