Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

35.000 οικοδόμοι στους Δήμους με πρόγραμμα απασχόλησης 5 μηνών

Την πρόσληψη 35.000 ανέργων το χρόνο από τεχνικές ειδικότητες και για μια 3ετία (συνολικά 100.000 άτομα) από τους Δήμους ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Οι προσλήψεις θα γίνονται από τους Δήμους (αυτεπιστασία) και θα αφορούν σε μικρά-τοπικά έργα (συντηρήσεις κτηρίων, πράσινο, πεζοδρόμια, αναπλάσεις, πλατείες κ.α).
Η διάρκεια της απασχόλησης θα είναι 135 ημέρες το χρόνο και η αμοιβή θα βασίζεται στις οικείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Για την τοποθέτηση σε μια θέση εργασίας βασική προϋπόθεση είναι η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα (αιτήσεις ανέργων κ.λπ.) θα αρχίσουν να «τρέχουν» μέσα στον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη «πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 160.000 περίπου οικοδόμους σήμερα έχουμε μόλις 62.000.
Η ανεργία στο συγκεκριμένο κλάδο είναι πάρα πολύ μεγάλη, οι κατασκευές έχουν υποχωρήσει σημαντικά όπως και η οικονομική δραστηριότητα. Η στόχευσή μας είναι να μπορέσουν να απασχοληθούν 35.000 τεχνίτες κυρίως στα προγράμματα αυτά, εργαζόμενοι μέχρι 5 μήνες, 135 ημερομίσθια είναι το ανώτερο.
Θα αμείβονται όχι με ένα ποσό, όχι με 625 ευρώ όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, σημειώνω ότι είναι καθαρό αυτό το ποσό ωστόσο γι' αυτές τις κατηγορίες θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με την ειδικότητα. Το ποσό το οποίο θα διατεθεί από το ΕΣΠΑ θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και από την άλλη πλευρά θα υπάρχει η συμμετοχή των Δήμων, θα μιλήσουν οι συνάδελφοι από το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλύσουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι θα ενεργοποιήσουν και θα αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα.
Θέλω να τονίσω και με αυτό εγώ να κλείσω, ότι όπως και στα άλλα προγράμματα και εδώ θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των ωφελουμένων. Η λίστα την οποία έχει ο ΟΑΕΔ είναι κυλιόμενη, δηλαδή θα είναι με σειρά προτεραιότητας με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και μόρια. Επιδοτούνται οι άνεργοι, οι οικογένειες όπου δεν υπάρχει σύζυγος, καθώς και με βάση άλλα κριτήρια, έτσι ώστε να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα εκείνοι που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη…»
«Ελπίζω ότι οι Δήμοι θα ανταποκριθούν ούτως ώστε μέσα στο α’ εξάμηνο να καλυφθούν περίπου 15 με 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης. Και συνέχισε: «Αν πάει καλά θα μπορέσουν να καλυφθούν και παραπάνω. Δεν είναι μικρό πράγμα στη φάση που ζούμε. Εκτιμούμε, τα δυο Υπουργεία ότι 100 με 120 χιλιάδες είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο για ανθρώπους οι οποίοι θα καλυφθούν με ένα εισόδημα, μέσα στην τριετία η οποία αφορά το πρόγραμμα».
http://www.megabox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: