Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Η λαθραία υλοτόμηση απειλεί τα δάση μας

Οι αλόγιστες και αψυχολόγητες αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης έχουν οδηγήσει τους οικονομικά αδύναμους πολίτες στις Ξυλόσομπες – Όσον αφορά τα Δάση μας, όπως ήρθαν τα πράγματα, καλύτερα να γίνουν καυσόξυλα, πάρα να λαμπαδιάσουν από τους εμπρησμούς των πρακτόρων της ΜΙΤ

“Ήταν στραβό το κλίμα τόφαγε κι ο γάιδαρος”.
Στην περίπτωσή μας, δεν μας έφταναν οι Δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στον Έβρο, έχουμε τώρα και τους λαθροϋλοτόμους που κουτσουρεύουν συστηματικά τα εναπομείναντα Δάση μας.
Η οικονομική κρίση και το αυξημένο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης έχουν κάνει συχνότερα τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας τόσο από πολίτες που κόβουν ξύλα για να ζεσταθούν όσο και από επιτήδειους που κόβουν δένδρα με σκοπό να τα πουλήσουν για καυσόξυλα.
Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο και για κυκλώματα λαθροϋλοτόμων, που δρουν ανεξέλεγκτα εκμεταλλευόμενα την αδράνεια της Πολιτείας.


Η δράση τους κορυφώνεται τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, οπότε και τα δάση παραμένουν ουσιαστικά αφύλακτα λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων.

Τη στιγμή που οι δασικές υπηρεσίες είναι ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες, οι υπερωρίες των εργαζομένων έχουν περικοπεί δραστικά, κάτι που σημαίνει πως οι δυνατότητες εργασίας εκτός ωραρίου έχουν περιοριστεί.
Παράλληλα, οι πιστώσεις για την κάλυψη εκτός έδρας μετακινήσεων έχουν μηδενιστεί.
Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τις εφεδρείες αλλά και τις τρίμηνες συμβάσεις δασολόγων στις δασικές υπηρεσίες καταλαβαίνει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι.
Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.
Οι λαθροϋλοτόμοι έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις σε δάση του Πηλίου, της Ξάνθης, του Έβρου, της Καβάλας και της Χαλκιδικής.
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι οι δασάρχες πολλών περιοχών έχουν καταθέσει φέτος περισσότερες μηνύσεις για παράνομη υλοτομία απ' όσες έχουν κατατεθεί την περασμένη δεκαετία.
Οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο έχουν προκαλέσει ανησυχία στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο αναζητά τρόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Το υπουργείο, διά στόματος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έχει ανακοινώσει πως θα χρηματοδοτήσει μέσω του Πράσινου Ταμείου δράσεις για την φύλαξη των δασών, προς το παρόν, όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.
Πριν από λίγες ημέρες απέστειλε εγκυκλίους στους αρμόδιους φορείς, ενώ έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καταφέρει, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, να ελέγξει τα υπό έξαρση φαινόμενα.
Μόνο που το... “φαινόμενο” δεν μπορεί να ελεγχθεί, αφού οι πολίτες, μετά τις αλόγιστες και αψυχολόγητες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, προσπαθούν να ζεσταθούν πλέον με τις ξυλόσομπες.
Ας είναι καλά οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ με βιτρίνα του Παπαδήμο, που κατάφεραν να γυρίσουν τον τρόπο ζωής μας, σαράντα (40) χρόνια πίσω.
Όσον αφορά τα Δάση μας, καλύτερα να γίνουν καυσόξυλα, για να μην πεθάνουν οι άνθρωποι από το βαρύ κρύο του Θρακιώτικου Χειμώνα, από το να πυρποληθούν από τους ξένους και ντόπιους πράκτορες της ΜΙΤ εντός των μέτρων... “Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης” μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας!!!

 .elthraki.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Δασαρχείο Σουφλίου τα βλέπει αυτά? Μάλλον κάνει την πάπια για κάνουν "παιχνίδι" οι κολλητοί ...

Ανώνυμος είπε...

Και εσύ 10:07 π.μ. τι έχεις κάνει για να σταματήσεις την λαθροϋλοτομία? Έχεις προσφέρει κάτι για το δάσος μας? Μάθαμε όλοι να κατηγορούμε τις δημόσιες υπηρεσίες. Κούνια που μας κούναγε .....

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.ΕΜ,ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΧΙΖΕ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΞΥΛΑ;ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΕΣΠΡΩΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΥΛΟΤΟΜΙΑ