Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Πρόγραμμα χρηματοδότησης για Ομάδες Παραγωγών

Ανάσα για τις Ομάδες Παραγωγών Γεωργικών Προϊόντων, που θέλουν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους στην αγορά, να προβληθούν στα μίντια, να διοργανώσουν συνέδρια, γευσιγνωσίες, ενημερωτικές συναντήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά ελλείψει ρευστού δυσκολεύονται, δίνει το μέτρο 133.
Στο συγχρηματοδοτούμενο κοινοτικό πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι παράγουν προϊόντα διατροφής υψηλών προδιαγραφών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες σε ΦΕΚ, οι Ομάδες Παραγωγών, που έχουν έως 5 μέλη, μπορούν να χρηματοδοτηθούν εντός τριετίας, ώς 70.000 ευρώ , σε περίπτωση που βάλουν δική τους συμμετοχή 30.000 ευρώ .
Οπως μας εξήγησε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Διβάρης, μπορούν και συνεταιρισμοί, εφ' όσον έχουν Ομάδες Παραγωγών, να υποβάλουν αιτήσεις, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση όλοι θα κριθούν από τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν. Βαθμολογικό bonus έχουν Ομάδες Παραγωγών με έδρα ορεινές, μειονεκτικές, πυρόπληκτες, βαμβακοπαραγωγικές περιοχές κ.ά. 

Σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης (αρ.Φύλ. 2427, τ. Β'./2-11-2011), οι Ομάδες Παραγωγών που θα μπορούν να ενταχθούν στο ευεργετικό μέτρο πρέπει να παράγουν ποιοτικά προϊόντα:
* Βιολογικής παραγωγής με βάση το κοινοτικό σύστημα ποιότητας στο πλαίσιο του Ε.Κ. 834/2007 του συμβουλίου.
Ειδάλλως να έχουν ενταχθεί σε σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική Παραγωγή (AGRO2).
Είτε ακόμη σε Σύστημα Διαχείρισης για τη διασφάλιση ποιότητας χοίρειου κρέατος (AGRO3) με βάση τα εθνικά συστήματα ποιότητας, που εφαρμόζονται.
Οι δικαιούχοι πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο υλοποίησης αλλά και να καταθέσουν επιχειρησιακό σχέδιο δράσης,ενώ πρέπει να μην έχουν ενισχυθεί από άλλη ή άλλες διαφορετικές κοινοτικές ή εθνικές πηγές για την ίδια δραστηριότητα. Αρμόδια για το μέτρο 133 είναι η Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: