Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Αυλαία για το «Μακεδονία Παλλάς»

Στις 27 Δεκεμβρίου κλείνει η «αυλαία» για τη λειτουργία του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ, καθώς δεν είχαν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις με το ΙΚΑ, που είναι ο ιδιοκτήτης της μονάδας, για τη συνέχιση της μίσθωσης με μειωμένο μίσθωμα.

Η εταιρεία ΑΞΤΕ, μισθώτρια του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, τους τελευταίους 12 μήνες αντί να καταγγείλει τη μίσθωση, κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες συνεννόησης με το ΙΚΑ, ώστε να συμφωνηθεί εύλογη μείωση του ενοικίου. Καταγγέλλει ότι το ΙΚΑ δεν έκανε καμία μείωση ενοικίου, παρά το ότι έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα μείωσης ενοικίων ακινήτων του Δημοσίου σε ποσοστό 20%, αλλά συνέχισε την αδιάλλακτη στάση του, επιβάλλοντας καταχρηστικά, παράλογα πρόστιμα. 

Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη σημειώνει ότι με αίσθημα ευθύνης έναντι των πελατών και κυρίως των εργαζομένων του, συνέχισε να λειτουργεί το ξενοδοχείο τα τελευταία 3 συναπτά έτη παρά τις ζημιές, λόγω της γνωστής σε όλους μείωσης του τζίρου των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης και του πολύ υψηλού ενοικίου ύψους 3,6 εκατ. ευρώ, το οποίο έφτασε να αντιστοιχεί στο 40% του κύκλου εργασιών.


Εχοντας εξαντλήσει τα περιθώριά του, ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη σημειώνει ότι «αναγκάζεται με μεγάλη λύπη να αποχωρήσει από το δημιούργημά του, για το οποίο έχει καταβάλει 73,6 εκατ. ευρώ και να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης στις 13 Οκτωβρίου, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει το ΙΚΑ προφορικά για την πρόθεσή της να λειτουργήσει το ξενοδοχείο χωρίς καμία αμοιβή μέχρι την εξεύρεση νέου ενοικιαστή, πρόταση που κατετέθη και εγγράφως και επισυνάπτεται στο παρόν».

Επειδή, η εταιρεία δεν έχει λάβει απάντηση ακόμη από το ΙΚΑ, ενημέρωσε τους συνεργάτες της για την αποχώρησή της από το ξενοδοχείο στις 27/12. Η ΑΞΤΕ εύχεται πραγματικά το ΙΚΑ να έχει μεριμνήσει για την εξεύρεση κατάλληλου μισθωτή που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές απαιτήσεις που ζητεί από την ίδια και να έχει συμπεριλάβει την τύχη των εργαζομένων του ξενοδοχείου, όπως ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη, που έχει προτείνει σε όλους τους εργαζομένους να εργασθούν σε άλλα ξενοδοχεία του ομίλου, επισημαίνει.

Συναγερμό σήμανε η απόφαση αυτή του ομίλου Δασκαλαντωνάκη για τους εργαζομένους και για τους τοπικούς φορείς. Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη και τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο επισημαίνει την ανάγκη να μην σταματήσει η λειτουργία του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» και να υπάρξει μία νέα προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ ομίλου Δασκαλαντωνάκη και ΙΚΑ για το αντίτιμο της μίσθωσης του ακινήτου ακόμη και αν χρειαστεί άμεση νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καλύπτει τις απαιτήσεις του φορέα ιδιοκτησίας του ακινήτου και θα επιτρέπει στον όποιο εκμισθωτή να αντεπεξέλθει στη σημερινή συγκυρία.

Οπως δήλωσε στο «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής κ. Μ. Φιλαδίτης, σήμερα στο ξενοδοχείο απασχολούνται 120 άτομα συν 30 άτομα έκτακτο προσωπικό. Εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η λειτουργία του ξενοδοχείου και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. To ίδιο σκηνικό για το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» είχε ξαναπαιχθεί αρχές δεκαετίας του '90 και η μονάδα που αποτελεί σύμβολο πλέον της πόλης έμεινε κλειστή για αρκετό διάστημα μέχρι να βρεθεί ο νέος διαχειριστής, που τελικά ανέλαβε ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια: