Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

«Δύσκολες» ερωτήσεις για τα χρήματα…

Ακριβώς όπως κάποια στιγμή ένα παιδί θα ρωτήσει πώς γίνονται τα μωρά, το ίδιο βέβαιο είναι ότι θα έρθει και η ώρα, που θα αναρωτηθεί και για ζητήματα οικονομικής φύσεως! Ίσως και πολύ νωρίτερα από ότι για την προέλευση των μωρών.

Όπως σε όλες τις απαντήσεις, έτσι και εδώ η ειλικρίνεια είναι το κλειδί, αλλά μέχρι ένα σημείο. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει ένα παιδί τα οικονομικά ζητήματα, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, σε περίπτωση που τα πει σε τρίτους και, κυρίως, λάθος ανθρώπους. Ένα μέρος της αλήθειας είναι μερικές φορές προτιμότερο

να γίνεται γνωστό, όταν πλέον ένα παιδί έχει μεγαλώσει αρκετά και καταλαβαίνει τι μπορεί να λέει σε ξένους και τι όχι. Όπως, για παράδειγμα, το οικογενειακό εισόδημα.

Μερικές από τις ερωτήσεις, που μπορεί να κάνει ένα παιδάκι –όσο μικρό και αν είναι- στους γονείς του, είναι: «είμαστε πλούσιοι ή φτωχοί;», «πόσα χρήματα βγάζει ο μπαμπάς;», «πόσα λεφτά σου δίνουν, μαμά;», «γιατί δεν βγάζετε περισσότερα;», «πόσο κάνει το σπίτι μας;», «γιατί οι γονείς των φίλων μου έχουν πιο όμορφο… αμάξι, σπίτι κλπ;», «αφού δεν έχεις λεφτά, γιατί δεν πάμε στην τράπεζα να σου δώσουν;» κλπ.

Δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το αίτιο, που θα εγείρει ένα τέτοιο περίεργο ερώτημα, παρ\όλα αυτά, δεν πρέπει να αισθανθεί ποτέ το παιδί ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση από τους φίλους του ή ότι είναι πολύ παραπάνω από εκείνους. Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν, ώστε να κρατηθεί μια σχετική ισορροπία, χωρίς όμως να κρύψουν και την αλήθεια. Η καλύτερη απάντηση είναι εκείνη, που θα κάνει το παιδί να νοιώσει ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του βρίσκεται κάπου στη μέση. Ούτε πάρα πολλά, αλλά ούτε και πολύ λίγα.

Πρέπει να εξηγηθεί μέσω συζήτησης, ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και ότι ξοδεύουν τα χρήματά τους με εντελώς άλλο τρόπο, ενώ παράλληλα είναι αναγκαίο να επισημανθούν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της οικογένειας, στην οποία είναι μέλος το ίδιο το παιδί.

Αντίστοιχα, πρέπει να εξηγηθεί ότι η κάθε εργασία πληρώνεται με διαφορετικό τρόπο, αν και όλες είναι εξίσου σημαντικές σε μια σωστή κοινωνία, και ότι τα χρήματα δεν τα δίνει η τράπεζα όποτε της τα ζητάμε, αλλά όποτε έχουμε βάλει εμείς μέσα στο λογαριασμό μας σε αυτή!


www.mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: