Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Η ανακρίτρια είδε 3 υπουργούς ως υπεύθυνους για το Βατοπαίδι – Η Βουλή κανέναν

Η συγκάλυψη σε όλο της το μεγαλείο, δια του νόμου.

 Σε τρεις υπουργούς εντοπίζει ευθύνες για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, η δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη τρία χρόνια, από την εφέτη Ειδική Ανακρίτρια Ειρήνη Καλού. Οι υπουργοί Ευάγγελος Μπασιάκος και Πέτρος Δούκας της ΝΔ και Απόστολος Φωτιάδης του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάκριση, είναι υπεύθυνοι γιατί με υπουργικές αποφάσεις αποδέχτηκαν γνωμοδοτήσεις και αναγνώρισαν παράνομα κυριότητα των εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου και στη συνέχεια ανταλλαγές. Υπήρξαν δηλαδή φυσικοί αυτουργοί του σκανδάλου. Η Δικαιοσύνη όμως δεν μπορεί να τους διώξει αφού τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών με το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής το 2009.
Έτσι τα άτομα που διώκονται είναι οι ηθικοί αυτουργοί. Ως τώρα έχουν καταθέσει 32 άτομα. Απομένει να καταθέσουν ο ηγούμενος Εφραίμ και επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας.
Το πρωί της Πέμπτης απολογήθηκε ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή όμως εγγύησης 200.000 ευρώ και την υποχρέωση να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα κάθε 15 ημέρες, αφού υπάρχουν εναντίον του ενδείξεις ενοχής.
Σε 20 άτομα που απολογήθηκαν επιβλήθηκαν επίσης περιοριστικοί όροι και κατέβαλαν χρηματικές εγγυήσεις.
Στον πρόεδρο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Διονυσόπουλο που γνωμοδότησε πως οι εκτάσεις της Βιστωνίδας έπρεπε να αποδοθούν στη Μονή, ενώ μάλιστα υπήρχε δικαστική απόφαση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα και κατέβαλε εγγύηση 70.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος. Οι ίδιοι περιοριστικοί όροι επεβλήθηκαν και στον Στέφανο Δέτση, εισηγητή της γνωμοδότησης στην οποία αναπτύχθηκε το σκάνδαλο.
Πλην των υπουργών οι οποίοι δεν μπορούν να δικαστούν, οι υπόλοιποι θα καθίσουν στο σκαμνί για το σκάνδαλο μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας τον Δεκέμβριο.
ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: