Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Εκκενώνονται οικισμοί Κοίλα και Μελιά στη Λευκίμη λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς

Εκκενώνεται ο οικισμός Κοίλα και Μελιά στη Λευκίμη Έβρου, λόγω της μεγάλης φωτιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Αριστείδη Γιαννακίδης. Υπενθυμίζεται ότι η περιφέρεια κήρυξε χθες οκτώ οικισμούς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Με εναέριες ενισχύσεις από το εσωτερικό, αλλά και από ξένα κράτη, θα προσπαθήσουν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που  κατακαίει περιοχές του Έβρου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περισσότερα από 30 χιλιάδες στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Στη περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ με «ριπές» που φτάνουν και τα 8 μποφόρ, όπως λένε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δυσχεραίνοντας σημαντικά τις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Τα μέτωπα έχουν διασπαστεί σε μικρά τμήματα των 50, 70 και 100 μέτρων και ο στόχος των πυροσβεστών είναι να μην απειλήσουν οι φλόγες κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο με δική τους πρωτοβουλία κάποιοι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να μην κινδυνεύσουν. Επίσης δεν υπάρχει κίνδυνος για το δάσος της Δαδιάς.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να επιχειρήσουν στον Έβρο τα δυο γαλλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη που ήρθαν στην Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενώ το βράδυ αναμένονται στην Αλεξανδρούπολη άλλα δυο ισπανικά κανανταίρ τα οποία θα ξεκινήσουν ρίψεις νερού από το πρωί του Σαββάτου εφόσον βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η πυρκαγιά.

Στην περιοχή αυτή τη στιγμή στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 108 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 80 ατόμων, 30 εθελοντές, 15 υδροφόρες των Δήμων ενώ ρίψεις νερού κάνουν έξι αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

Από χθες έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Λευκίμη, Σαράντα Σπίτια, Ερείπια Βυρίνης, Ερείπια Κιτρινόπετρας, Ύψωμα Καρβουνιάρης, Μέλια, Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς.skai.gr-vima,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: