Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Έβρος: Προληπτικές εκκενώσεις οικισμών λόγω πυρκαγιάς

Εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Κοίλα και Μελία στον Έβρο, ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά από το εξωτερικό, καθώς και τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Λουτρά, λόγω της φωτιάς που επικράτησε στην περιοχή Λευκίμμη. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι για σήμερα Πέμπτη ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα ένα από τα τρία μέτωπα της φωτιάς κατευθύνεται προς το σημαντικό δάσος της Δαδιάς, ανέφερε το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου στις 8 το απόγευμα. Το δεύτερο μέτωπο κινείθηκε δυτικά με κατεύθυνση προς Πεσσάνη και το τρίτο νοτιοδυτικά με κατεύθυνση προς την Μελία και τα Ραντάρ.

Την πυρκαγιά έθεσε  υπό έλεγχο ισχυρή δύναμη με 60 πυροσβέστες, 26 οχήματα, επτά πεζοπόρα τμήματα, έξι αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Οι ρίψεις νερού από αέρος δεν  σταματήσαν  τη νύχτα.

Στις προσπάθειες βοήθησαν  μηχανήματα της περιφέρειας, ο στρατός, το δασαρχείο και εθελοντικές οργανώσεις, ωστόσο το έργο τους δυσκόλευαν  οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, έντασης 5 με 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 3.000 στρέμματα, κυρίως δρύες, καθώς και ένα μαντρί με μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, κρατούνται τρία άτομα κρατούνται και ανακρίνονται, χωρίς όμως να υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ενδεχόμενου δόλου για εμπρησμό.

Οι 60 κάτοικοι των οικισμών Κοίλα και Μελία απομακρύνθηκαν με λεωφορείο του δήμου.


Προειδοποίηση για την Πέμπτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα Πέμπτη σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο κίνδυνος θα είναι πολύ υψηλός στην Αττική, τη Βοιωτία, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, το Νότιο και Βόρειο Αιγαίο, καθώς και στη Σαμοθράκη.

skai-vima

Δεν υπάρχουν σχόλια: